Saaristolaisleipää aamiaispöytään

by - joulukuuta 28, 2014

En tunnetusti ole ruoanlaitossa ja leipomisessa mikään trendsetter. Innostun aina vähän myöhässä, esimerkiksi banaaniletuista ja avokadopastasta. No, jälleen kerran, olen myöhässä. Kaikki blogit taisivat joulun alla täyttyä Saaristolaisleivistä. Tämä ei. Koska, meillä ei kotona Saaristolaisleipä ole koskaan kuulunut joulupöytään. Olen mieltänyt sen enemmän häätarjoiluihin, ja no, kesään. Kyseistä leipää olen (jostain syystä) pitänyt myös työläänä ja haasteellisena tehdä, kunnes vahingossa löysin Marttojen ohjeen. Koska Saaristolaisleivän resepti oli yllättävän simppeli ja suorastaan haastoi kokeilemaan, eilisen kauppareissun päätehtäväksi muodostuikin, että "mitä ihmeen tuoppimaltaita, mitä ne on?". Ja ilta meni taikinan kohoamista ja uunissa olevien leipien valmistumista odotellessa.

Jos nyt joku ei vielä ole itse uskaltautunut kokeilemaan tätä leipästä, niin suosittelen. Nopeasti laskettuna sain tämän leipäsatsin (3 leipää) hinnaksi n. 7 euroa, kaupassa samainen määrä olisi tainnut maksaa yli 20 euroa? Ihan jo noin niinkun yleisestikin suosittelen leivän valmistamista itse, monestakin eri syystä. Mutta ensinnäkin, se todellakin on edullisempaa ja myös palkitsevaa. Ja tuore leipä, SE se vasta on jotain..Saaristolaisleipä

(Ohje kopioitu suoraan Martoilta.)


1 l appelsiinimehua
2 pkt (á 50 g) hiivaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl tuoppimaltaita
3 dl kauraleseitä
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
11–12 dl hiivaleipäjauhoja

Voiteluun:
siirappia ja vettäLiuota hiiva lämpimään mehutilkkaan. Sekoita hiivaliemi ja kaikki muut aineet loppumehuun. Käytä isoa kulhoa, sillä taikina on melko löysää ja kuplii noustessaan. Kohota 1½ tuntia. Voitele kolme pitkää 1 ½ litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin. Paista 1½ tuntia 175-asteisessa uunissa. Jos haluat, voitele leivät siirappi-vesiseoksella, kun ne ovat paistuneet noin tunnin. Leipä säilyy hyvin.

Katso myös

2 kommenttia

  1. Heip!
    Äidilläni on tapana tehdä usein saaristolaisleipää ja hänellä on tapana pakastaa leivät ennen tarjoamista (tarjotaan toki sitten sulatettuna). Näin maut hieman tiivistyvät ja leivästä muutenkin tulee mehevämpää. Työpaikallani myös tehdään paljon saaristolaisleipää ja siellä leivät valmistetaan useita päiviä ennen myyntiin laittoa. Näin maut ehtivät tasaantua ja hieman tekeytyä. Jos siis haluaa saada saaristolaisleivästä kaiken irti, niin kannattaa maistella sekä tuoreena, että muutaman päivän seisahtaneena/pakastettuna.

    VastaaPoista
  2. Aivan mainio vinkki! Mäkin laitoin nuo "ylimääräiset" leivät pakkaseen, kun meillä leipää syödään aina vähän miten sattuu, niin eivät ainakaan sitten vanhenemaan pääse. :) Tänään maistetaankin jo ekaa pakastettua leipää, joten saa nähdä, onko maussa eroa! :)

    VastaaPoista