Lupaus loppuvuodeksi

by - huhtikuuta 17, 2015

Olen tehnyt tämän lupauksen ja periaatepäätöksen jo aiemminkin vuosia sitten, ja se toimi silloin tosi hyvin. Nyt uskallan siis tarttua tähän uudestaan.

Tällä kertaa parempi valintani on lite bättre kulutuksen ja ekologisuuden kannalta. Aika perusjuttuja siis taas! Pyrin siihen, etten ostaisi tänä vuonna enää mitään omaa vaatetta uutena. Vaatteita saa siis ostaa käytettyinä ja mikäli kirpputoreilla myydään käyttämättömiä vaatteita edulliseen kirpputorihintaan, saa niitä ostaa siis myös. Toissapäivänä H&M:ltä ostettu herkullisen värinen paita sai siis kunnian jäädä tämän vuoden viimeiseksi naistenvaateosaston löydöksi.


Rahallinen hyöty tästä ei nyt ole ihan niin suuri kuin viimeksi, kun tämän saman valinnan tein. En nimittäin ole ostellut itselleni ihan kovin paljon vaatteita sitten raskautumisen. Kuitenkin karkeasti arvioituna sanoisin, että keskimäärin mulla menisi omiin vaatteisiin kyllä ehkä helposti yli 100 euroa kuukaudessa. On kuukausia, jolloin ei tule osteltua juuri mitään, ja kuukausia, jolloin vaatekaappi täyttyy vähän turhan sujuvasti ja vessan roskikseen suorastaan putoilee pahvisia hintalappuja (ne kyllä olisi hyvä laittaa ennemmin johonkin muualle, paperin- tai pahvinkeräykseen!).

Pihistelin mielestäni aika paljon raskaus- ja imetysvaatteiden kanssa. Siitä syystä, että näin niiden käyttöiän sen verran lyhyeksi, etten halunnut uhrata niihin kovin paljon. Jälkeenpäin ajateltuna tässä ajatusmallissa ei varsinaisesti ollut mitään järkeä. Nimittäin ihan perusvaatteiden käyttöikä mulla on muutenkin varmaan vain puoli vuotta. Tämä taas johtuu ehkä siitä, että inhoan ostella niitä tavallisempia vaatteita (valkoisia paitoja, mustia ja sinisiä farkkuja...). Mieluummin laitan rahaa vaatteisiin, joissa on jotakin erikoista tai erityistä (joku kiva printti, ihana väri jne.), jota vaatekaapistani ei vielä löydy. Luonnollisesti niihin erilaisempiin vaatteisiin kyllästyy helpommin.

Kylmä tosiasia on se, että vaatekaapissani on naurettavan paljon vaatteita. Niin paljon, että toisessa kaapissa on pari IKEA-kassillista sellaisia vaatekappaleita, joita en tämän sesongin aikana todennäköisesti tule käyttämään. Silti, koskaan ei löydy päälle mitään kivoja vaatteita. Ihan sama onko kaapissa 3 vai 30 paitaa, sieltä ei ikinä löydy sellaista, mikä olisi kiva. Yritän aina säännöllisesti karsia vaatekaapin sisältöä, ja onnistunkin siinä ihan hyvin. Harmi vaan, että kaappi täyttyy sitä mukaa kun se tyhjenee. Olen myös todella huono itse myymään vaatteita kirpputorilla, kun suoraan sanottuna on vain helpompi viedä vaatteet keräykseen tai antaa veljentyttärelle (jolle ne onneksi ovat oikein hienosti kelvanneet). Että onhan tässä yhtälössä jotakin hivenen ahdistavaa ja aika paljon korjattavaa.


Lähden nyt tekemään korjausliikettä kuitenkin tällä periaatteellisella päätöksellä, että tänä vuonna en enää osta itselleni vaatteita vaatekaupoista (ja porsaanreiät välttääkseni, en edes ruokakaupoista). Sen verran kuitenkin jo tässä vaiheessa annan itselleni anteeksi, että mikäli teemme perhematkoja ulkomaille (kun en aiemmin ole kerran käynyt..), ja sieltä löydän jotakin super-mieleistä, jota ei Suomessa myydä, niin silloin saan ostaa, mutta tietenkin hillitysti. Niin, ja kyllä alusvaatteita saa myös ostaa, oikeaan tarpeeseen.

Miten tässä sitten onnistuu? No, helpoin tapa välttää kiusaus on kai pysytellä poissa verkkokaupoista ja vaateliikkeistä. Viimeksi se ainakin kävi yllättävän helposti. Asiaa myös tietenkin helpottaa, jos aina välillä tekee edullisia ja hyviä kirppislöytöjä. Liian suurena haasteena tätä en koe, millään tasolla. Onnistuinhan viimeksikin, tosin silloin "ostolakko" taisi kestää suunnilleen puoli vuotta. Nyt on kyse jonkun verran pidemmästä ajasta. Viimeksi tosin sen puolen vuoden aikana tavat olivat pinttyneet jo niin syvälle, että meni pitkään ennenkuin aloin taas säännöllisesti käydä vaateliikkeiden valikoimaa tutkailemassa. Aika hyvillä mielin siis tähän hommaan lähden!

Lähteekö kukaan mukaan tähän haasteeseen? Edes pariksi kuukaudeksi?

Katso myös

2 kommenttia

 1. Ihana lupaus! Loppuvuosi on kyllä todella pitkä aika!

  Olen ostanut itse varsin vähän vaatteita raskausaikana. Monet kaapista löytyvät paidat (varsinkin löysemmät neuleet ja neuletakit) ovat menneet yllättävän pitkään päälle. Housuja olen toki ostanut muutamat, mutta nekin ovat käyneet koko raskausajan.

  Ajattelin pitkään, että kun vauva syntyy, niin voin siirtyä pikkuhiljaa omiin vaatteisiin ja ostaa myös jotain uutta kivaa. Nyt olen kuitenkin pikkuhiljaa ymmärtänyt, että nämä uutuudet rajoittuvat alkuun lähinnä imetysvaatteisiin.

  Olen ostellut pääosin vauvanvaatteet ja omat imetysvaatteet kirpputorilta. Uskon, että näin toimin jatkossakin. Tarjontaa on ihan mukavasti ja useimmat tuotteet ovat vielä hyvässä kunnossa. Voisin tehdä oman kevennetyn lupauksen, että pyrin ostamaan uusia vaatteita pääosin kirppareilta tai itse tehden. Jotain pientä voin kuitenkin ostaa uutenakin, jos tulee oikeasti tarpeeseen. Nyt on kuitenkin ollut jo niin pitkä "ostolakko", että en tohdi kieltää itseltäni shoppailun iloa:).

  Olin muuten vaateostolakossa viitisen kuukautta toissa syksynä. Tuolloin kaikki uudet ja käytetyt vaatteet olivat kiellettyjen listalla. Pahimman ostohimon iskiessä ostin pari kertaa uuden korun:) Silloin meillä oli kodin remontti meneillään, joten sisustaminen toimi myös korvaavana toimintona. Diilistäni löytyy kirjoittelua blogistani täältä: http://ilopiikki.blogspot.fi/2013/11/ala-osta-mitaan-vaatteita-kokeilu.html

  VastaaPoista
 2. Kirpputorilta löytyy kyllä tosi mukavasti vaatteita! Meillä myös vauvanvaatteet on pääosin kirppareilta haalittua, kuten myös omastakin vaatekokoelmastani. Tähän mun lupaukseenhan sallitaan kuitenkin esimerkiksi sukkahousujen, mustien legginsien, sukkien ja muiden alusvaatteiden ostelu, joten kovin haastava lupaus tää ei siinä mielessä ole. :) Loppuvuosi pitäisi mennä ihan heittämällä. Ja tosiaan, onneksi voi tehdä myös itse, jos on ihan ehdottoman pakko saada jotakin tiettyä päälle, eikä sitä omasta kaapista löydy! Pitäisi muutenkin, ihan jo yleisesti elämässä, käyttää enemmän mielikuvitusta. Kaikkea ei aina tarvitsisi ostaa, vaan joskus voisi vaan vaikka lainatakin. Toi sun ostolakko kuulostaa hyvältä! Parasta näissä kaikissa lakoissa on aina se, että niistä muodostuu monesti tapa, ja lakkoilun päätteeksi kulutushulluus on poissa!

  VastaaPoista