Vauvan kosmetiikkatuotteet

by - kesäkuuta 16, 2015

Viime kesänä vauvan hoitoon liittyvät asiat tuntuivat vielä kovin haastavilta ja mystisiltä. Pohdin, mitä kaikkea vauva tarvitsee. Kuinka monta eri rasvaputiloa olisi hyvä löytyä kaapista? Mitkä tuotteet ovat hyviä? Ylipäätään kaikki asiaan liittyvä oli ihan uutta ja suurta tuntematonta. Tänään kurkataan, mitä meidän perheen vauvan kosmetiikkaboksiin on nyt sitten lopulta päätynyt, ja mikä on ollut siis tarpeellista.


Ihan pikkuvauva-aikana suurin ongelma oli vaippaihottuma, jota tuli herkälle iholle melko helposti. Sitä hoidimme Ainun sinkkivoiteella ja perinteisellä talkilla. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että talkkia käytimme päivisin ja sinkkivoidetta taas iltaisin, kun vaipanvaihtoväli oli pidempi. Ihan pienellä vauvallahan iho on pääsääntöisesti hyvä. U:lla oli ajoittain paikka paikoin hieman kuiva iho, jota tuolloin rasvasimme esimerkiksi Ainun hoitovoiteella. Näiden tuotteiden lisäksi käytössä oli myös satunnaisesti Bepanthen ja Ceridal-öljy. Kylpyveteen tuli joitain kertoja tiputettua myös muutama tippa synnäriltä saadussa Liberokassissa ollutta vauvaoljyä. Lääkkeellisemmistä aineista sen verran, että ensimmäisten viikkojen aikana tarpeeseen tuli myös apteekeista ostettava metyleenisinilious. Liuosta laitoimme alueille (lähinnä taipeet ja vaippa-alue), joissa iho oli mennyt rikki. Liuoksen tarkoituksenahan on siis estää ja ehkäistä mahdollisen tulehduksen synty.


Aika pitkään (noin puolisen vuotta) pärjättiin tosi pienellä hoitotuotemäärällä. Puolen vuoden tienoilla, ekojen hampaiden ilmaantuessa kehiin astui myös hampaidenhoitotuotteet. Hammasharjat ja -tahnat. Meillä on tällä hetkellä itse asiassa käytössä hieman väärät tahnat. Neuvolasta kerrottiin, että suositukset ovat muuttuneet hiljattain. Aiemmin meitä neuvottiin käyttämään hammastahnaa, jossa tuo fluorin määrästä kertova ppm-arvo olisi 500, aamuin illoin. Nyttemmin uuden ohjeistuksen mukaan suositeltiin lasten hammastahnaa, jossa ppm-arvo on 1000, kerran päivässä. Tällöin toinen pesukerta tehtäisiin pelkällä vedellä. Me mennään siis edelleen tuon vanhan ohjeistuksen mukaan. Ehkä pitäisi hankkia vihdoin uudet tahnat? ..ja miksi meillä sitten on kahdet hammasharjat ja hammastahnat? Koska toiset ovat mummolassa. Mä en nykyään kauheasti nauti pakkaamisesta, ja musta on kätevää, jos tällaiset edulliset perustuotteet löytyvät sieltäkin. Pääsee sitten kotona helpommalla, kun miettii, mitä piti ottaa mukaan yökylään.


Tämän hetken luottotuotteina ovat jo alusta asti käytössä ollut Ceridal-öljy sekä Mádaran Cocoa & Plum Creamy Oil*. Ceridal-öljy on eniten tainnut olla käytössä karstan poiston yhteydessä. U:lle karstaa on tullut kohtalaisen vähän. Toisaalta olen poistanut sen myös aina aika nopeasti, joten se ei ole päässyt leviämään aivan holtittomasti missään vaiheessa. Ceridal-öljyä vain sivellään karstan alueelle ja annetaan vaikuttaa muutama tunti, jonka jälkeen karsta rapsutellaan pois esimerkiksi harjalla. Öljy pehmittää karstaa, joten se irtoaa aika vaivattomasti hyvänpituisen vaikutusajan jälkeen.

Mádaran voide taas on syrjäyttänyt nyt muut voiteemme kuivan ihon hoidossa. Kyseinen tuote kun ensinnäkin tuoksuu ihan taivaalliselta (miedolta), mutta on myös tosi hyväntuntuista. Sopivan paksua ja toimii tehokkaasti ihon kuiviin kohtiin, joita nyt on alkanut ilmaantua hieman enemmän jo U:llekin. ...eikä ihme, että ilmaantuu, molemmat vanhempansa kun ovat myös varustettu aika kuivalla iholla.


Aurinkovoidekin on löytänyt tiensä U:n kosmetiikkavalikoimaan. Tiedän, ettei alle vuoden ikäisille lapsille suositella aurinkovoiteen käyttöä, ja ensisijainen auringolta suojaaminen tapahtuu vaatteilla ja varjossa olemisella, keskipäivän auringon välttelemisellä. Kädet ja kasvot voi kuitenkin välillä olla haastava suojata, joten niihin tilanteisiin meillä on myös voide. Toistaiseksi ei vielä ole tarvittu, mutta kesä on vasta alussa. ...mielestäni on parempi vaihtoehto laittaa sitä voidetta kuin se, että iho ihan oikeasti palaisi.

Aurinkovoiteen valinta on herättänyt nyt viime kesinä aika paljon keskustelua, ja mekin jo viime kesänä, raskauden takia tutkimme aihetta jonkun verran. Tuolloin valitsimme itsellemme Lovean aurinkovoiteen, jossa on fysikaalinen suoja. U:n rasva on nyt Bio Soliksen lasten aurinkovoide*, jossa suojakerroin on 50. Voiteessa on UVA- ja UVB-suoja. (Muun muassa Kemikaalicocktail on kirjoittanut näistä melko kattavasti.) Kyseessä siis luonnonkosmetiikkatuote, jonka itse kelpuuttaisin iholleni monia muita aurinkorasvoja mieluummin! Varmaankin tätä merkkiä tulee olemaan meidän aikuisten aurinkorasvakin tänä kesänä.


Mainittujen tuotteiden lisäksi meillä on käytössä myös Ainun pesuneste, jota on vasta nyt alettu käyttää U:n käsienpesun yhteydessä. Hiukset ja vauva noin yleisestikin pestään käytännössä edelleenkin vain pelkällä vedellä. Vielä ei ole tarvetta sen kummoisemmille pesuaineille. Tärkeitä hoitotuotteita näiden varsinaisten aineiden lisäksi ovat myös äitiyspakkauksesta tulleet kynsisakset ja hiusharja. Aika vähällä siis pärjää. Tässä meidänkin kosmetiikkaosastossa on periaatteessa paljon päällekkäisiä tuotteita, ja jo käytöstä poistuneita (esimerkiksi vaippaihottumaa ei ole tarvinnut hoitaa enää moniin kuukausiin). Ainoat päivittäin käytettävät tuotteet ovat nuo hampaidenhoitoon liittyvät.

U:lla on ollut helppohoitoinen iho, joten sen suurempia haasteita ei tässäkään ole vielä tullut vastaan. ...joskin muistan kyllä hyvin kirkkaasti, kun kaksiviikkoisen vauvan kanssa tuoretta äitiä itkutti ja huolestutti rikki menneet taipeet, ja pelko siitä, miten vaikeaa tuo vauvan ihon hoitaminen vielä voikaan olla. Onneksi ei ole sittemmin ilmaantunut kovin suuria koetinkiviä.

Oliko tuttuja tuotteita? Mitä mieltä muuten olette tuosta aurinkovoideasiasta? Aiotteko käyttää aurinkorasvaa alle vuoden ikäisellä, vai mennä suositusten mukaisesti?

* -merkityt tuotteet saatu blogin kautta.

Katso myös

0 kommenttia