Kotiseutumatkailua - Maatalousmuseo Sarka

by - heinäkuuta 13, 2015Me ollaan edelleen lomailutunnelmissa. Ja lomasta pitää tietenkin (vaikka hampaat irvessä haha) ottaa kaikki ilo irti. En olekaan tainnut aiemmin mainita, mutta mä olen Loimaalta kotoisin. Ja meidän mummola on siis täällä. Mitä Loimaalla sitten on? No muun muassa paljon maaseutua ja luontoa, keilahallikin, elokuvateatteri, Citymarket, Prisma ja kohta myös LIDL, 12-metrinen potkukelkka, Alastaron moottorirata, golfkenttä ja Kanniston kotieläintila. ...me ei käyty tänään näistä missään (paitsi Prismassa). Retkemme suuntautui sen sijaan Maatalousmuseo Sarkaan.

Olen itse käynyt kyseisessä paikassa kerran pari, vuosia sitten. Muistikuvat olivat siis suht kaukaisia ja vuosien pölyttämiä. Lisäksi näkökulma tällaisiin paikkoihin on lapsen myötä muuttunut paljon. Esteettömyys ja lapsiystävällisyys ovat nousseet vaatimuslistalla korkealle. Ja nyt on pakko kehua, jos oikeasti kaipaa todella lapsiystävällistä museota, menkää Sarkaan! ...jos maatalous ja sen kehittyminen siis vähänkään kiinnostaa. (Loimaan sijaintihan on aika näppärä. Vain tunnin ajomatka Tampereelle ja kolmen vartin matka Turkuun.)


Sarka on perustettu vuonna 2005, ja näin ollen se on siis suht tuore museo, jos kymmenvuotiaasta niin voi sanoa. Museon perusnäyttelyssä esitellään maatalouden historiaa erilaisten esineiden, tekstien, videoiden ja äänten avulla. Sarkan sivuilta voi tutustua tällä hetkellä käynnissä oleviin näyttelyihin. Lippuhinta oli hyvin tavallinen museohinta (6 euroa), ja alle 7-vuotiaat pääsevät näyttelyyn ilmaiseksi. Erittäin kohtuullinen summa siis pienten lasten perheille.

Museon ulkopuolella on kesäisin Lasten piha. Ja se oli aivan huippu. Simppeli, mutta varmasti ainakin kaupunkilaislapsille aika mielenkiintoinen elämys! Lasten pihassa oli vaja, jossa oli polkutraktoreita ja keppihevosia. Keppihevosia varten pihassa oli esterata, ja traktoriautoilijoille taas kulki hiekkatiereitti pihan toisella puolella. Pihalta löytyi myös oikea vanha traktori jonka kyytiin sai kiivetä ja ottaa vaikkapa valokuvia kotialbumia varten.

Varsinainen näyttely oli mukavan monipuolinen, ja lapset oli otettu ihailtavan hyvin huomioon sielläkin. Näyttelyssä pääsee esimerkiksi laskemaan laskiaisliukumäkeä (4-10 -vuotiaat). Lisäksi museon lukuisissa pienoismalleissa on todella hauskoja vuorovaikutteisia painikkeita, joita painamalla esimerkiksi syttyy valoja pienoismallien eri osiin. Yhdestä napista sai jopa kokonaisen padon "virtaamaan". Kyllä minä ainakin pienenä lapsena olisin tällaisesta paikasta tykännyt! Paljon katseltavaa ja ihmeteltävää. Vanhat esineet ovat kiehtovia ja näin "vanhemmallakin" iällä oli vielä mielenkiintoista lukea, mistä vaikkapa laskiaisperinne on saanut alkunsa. Näyttelyssä oli myös mielenkiintoisesti tehtyjä rinnakkainasetteluja nykyhetken ja menneisyyden kanssa.


Kuten kerroin, museon kulkureitit olivat esteettömiä ja rattaiden kanssa kulkeminen oli vaivatonta ja helppoa. U otti sopivasti 45 minuutin päiväunetkin, joten saimme kulkea museotiloissa melko rauhallisesti. Ulkona oli vielä monelle kaupunkilaiselle eksoottisia heinäseipäitä. Minä kun olen täältä "maalta", niin olen lapsena nähnyt pelloilla näitäkin, niiden valkoisten jättiläisten hampaiden rinnalla. Museon alueella voi käydä myös ihastelemassa lampaita ja hevosia. Ulkoalueella on lisäksi "kokoelma" eri ikäisiä hirsilatoja, joita on siirretty museon tiluksille ympäri Suomen. Mikäli näissä ei vielä ollut riittävästi koettavaa ja nähtävää, voi vielä piipahtaa erillisessä rakennuksessa tutustumassa vanhoihin maatalouskoneisiin.Aika hyvä vastine lippuhinnalle. Ja tosiaan, erityisen iso plussa lapsien hyvälle huomioonottamiselle. Me tykättiin tästä(kin) pikkuretkestä, ja suunnitelmat on jo hyvää vauhtia seuraavissa. Palataan niihin siis vielä myöhemmin tällä viikolla. Ja alkaisikohan sitten taas hetkeksi tämä lomailuteema väistyä sivummalle...

Katso myös

2 kommenttia

  1. Kivaa, enpä olisi arvannutkaan että tuo museo on noin kiva paikka :)! Olen muutaman kerran käynyt Loimaalla, ja Sarka-tienviittojen kohdalla ajatellut, että se on varmaan jonkinlainen kotiseutumuseo :) (Ei sillä että niissäkään mitään vikaa olisi, mut usein kotiseutumuseoissa on vain torppa ja voikirnu.)

    VastaaPoista
  2. Hehe, joo löytyis täältä kyllä se kotiseutumuseokin ;) ...jopa kaksin kappalein, jos oikein muistan. :) Mutta, Sarkaan kannattaa kyllä poiketa tosiaan. Mielenkiintoinen paikka. Ja opastettuja kierroksiakin on tarjolla pääsylipun hintaan. ...me tosin tykättiin kiertää omaa tahtia. :)

    VastaaPoista