Kotiseutumatkailua - yllätysten Parainen

by - heinäkuuta 10, 2015

Tänään uhmattiin uhkaavia sade- ja ukkospilvien näköisiä taivaankappaleita, ja tehtiin loman toinen päiväreissu. Hyvä niin, sillä koko matkan aikana sadepisaroita sateli vain parin minuutin ajan, ja nekin menomatkalla, auton tuulilasiin. Lähdettiin matkaan tosiaan täysin suunnittelematta. Tero laittoi mulle viestiä, että lähti kuntosalilta kotiin päin ja on perillä noin 15 minuutin kuluttua, että voitaisiin kello 12 jälkeen lähteä jonnekin seikkailemaan. No, lähdettiin, reppu pakattuna, eikä ajatustakaan uhrattuna sille, minne ollaan menossa edes. Päädyttiin lopulta lyhyen automatkustusgooglailun jälkeen Paraisille. Parainen on meille molemmille (ja U:lle nyt varsinkin...) hyvin tuntematon paikka. Olikin kiva nähdä taas jotakin uutta!

Tästä lähiseutumatkailusta on nyt tullut varsin mieluisaa puuhaa. Ehkä jatketaan siis näitä hommia ihan Teron loman jälkeenkin. Olisi nimittäin sääli, jos ei. Sen verran hienoja juttuja löytyy ihan tästä kotikaupungin lähettyviltä, että ihan jo oman sivistyksen takia olisi mielenkiintoista nähdä niitä vähän enemmänkin. Hävyttömän vähän on tullut matkailtua ihan lähikaupungeissa ja pienemmillä paikkakunnilla.

Parainen, eli Pargas, jätti pienen ihastuksen jälkeensä. Oli aivan hirveän valloittava! Suloinen ja kotoisa. Lämminhenkinen. Meren läheisyys ei mulle yleensä herätä mitään kovin suuria tunteita. Kun taas viheralueet, idylliset sillat, kaunis arkkitehtuuri ja hyväntuuliset ihmiset; ne niitä tunteita vasta herättävätkin! Paraisilla nuo kaikki elementit tuntuivat olevan kohdillaan. Kävelykatukin löydettiin, ja se oli ihanan sympaattinen pienine liikkeineen.

Parasta koko tutkimusretkessä taisi olla kuitenkin Gamla Malmen - Vanha Malmi. Idyllinen puutaloalue on Paraisten vanhinta osaa. Se on syntynyt oletettavasti jo kun Paraisten vanhaa ja näyttävää harmaakivikirkkoa (nähtävyys tämäkin) 1300-luvulla rakennettiin. Vanhan Malmin puutaloalue on siis aivan kirkon välittömässä läheisyydessä. Kyseiseltä alueelta löytyy esimerkiksi ns. Runebergin talo, jossa kansallisrunoilijamme asusteli (Paraisilla oleskellessaan) kesällä 1828.

Ja apua, kaduttaa nyt jo valmiiksi, mutta mun on nyt aivan pakko sanoa, että Turussa Portsan, Pohjolan ja Martinkin puutaloalueet ovat kyllä aivan ihania, mutta Vanha Malmi... Se oli kyllä vielä ainutlaatuisempi ja kutsuvampi. Käykää siis ihmeessä muutkin puutaloalueiden ihastelijat tutustumassa Paraisten antiin! Ihan vinkkinä, että nyt tulevana lauantaina (11.7.2015) olisi tapahtuma Gamla Malmen kallar - Vanha Malmi kutsuu. Käsittääkseni samanhenkinen tapahtuma kuin katu- tai pihamarkkinat. Joulun tienoilla järjestetäänkin Vanhalla Malmilla sitten taas joulumarkkinat.

Valloittavasta vaaleanpunaisesta suuresta puutalosta löytyi myös Paraisten Taidekerho PICTURAn näyttely. Musta oli ihanaa, että gallerian työntekijä tuli meitä ovella vastaan ja avasi talon pariovista toisenkin, jotta mahtuisimme rattaiden kanssa sisään (olisimme kyllä mahtuneet ilman avaamistakin). Hän tuli myös galleriatilaan juttelemaan mukavia kanssamme. Siis, niin ihanaa, etten saata uskoa! Koko kaupunki huokui todellakin sellaista pikkukaupungin lämpöä, jollaista kyllä en edes osannut odottaa.Vanha Malmi oli ehkä vaikuttava, mutta aivan yhtä miellyttävä kokemus koettiin, kun valittiin ruokapaikka. Alunperin suunnattiin koti Ravintola Kamua, kun matkan varrella ohitettiin Café Hallonblad. Ikkunassa oleva menu kertoi pikasilmäyksellä, että saattaisipa olla ihan meille sopiva paikka. Käveltiin kuitenkin määrätietoisesti alkuperäisen suunnitelman perässä. Perille saavuttuamme Kamu näytti kivalta ja hienolta paikalta. Sepä se kai olikin, miksi kiersimme rannan kautta takaisin Café Hallonbladiin. Kiva ja hieno ei nyt tänään ollut se juttu, kaiken lisäksi missattiin Kamun lounasaika muutamalla minuutilla (kun haahuiltiin Vanhalla Malmilla ja huokailtiin jokaisen eri värisen puisen rakennuksen perään). Ehkäpä siis ensi kerralla Kamuun, mutta tänään mentiin Hallonbladiin.

Eli, se lounaskahvila. Aivan upea ja ihana paikka! Erittäin lapsiystävällinen, viihtyisä ja idyllinen. (Idyllisyyshän se on meille tärkeää. Kuten varmaan olette jo huomanneet.) Tilattiin listalta burgerit, minä pulled porkia ja Tero haukea. Ei varmaan tarvitse mainita, että olivat hyviä. Pulled pork ehkä hivenen parempi, ainakin meidän makuun.

Ja vielä, mitä tulee ruokalistaan... Mä olen yleensä ravintoloissa todella nirso. Ongelmana on monesti se, että mitä syötävää listalta edes löytyy. Toisinaan on kaksi annosta joista valitsen, joskus vain yksi, ja sekin pitkin hampain. Cafe Hallonbladin listassa oli vähän suurempi ongelma. Mulle harvinainen. Kaikki listan ruoat olisivat olleet mulle ihan ykkösvalintoja! Oli vegeburgeria ja lohisalaattia, sekä vielä bonuksena mansikka-fetasalaattia. Olisi tehnyt mieli valita sekä burgeri että salaatti, mutta tyydyin burgeriin. Siitäkin sain vatsani erittäin hyvin täyteen.

Pakko vaan lämpimästi suositella tätä kahvilaa ihan kenelle tahansa! Varsinkin näin kesäaikaan ravintolan sisäpiha oli aivan upea ruokailupaikka. Syötiin siellä vehreiden kasvien vieressä, pikkulinnun temmeltäessä ja hypellessä maassa. Yksi sana vielä: ihanaa!Ihan hyvä toinen lomareissu, sanoisin! Ja suorastaan överipositiivinen yllätys tämä Pargas! Voisin mennä uudestaankin, vaikka heti huomenna!

Katso myös

8 kommenttia

 1. Kannattaa käydä myös katsomassa kaivosta, löytyy kaksi näköalapaikkaa. Kaivoksen porteilla on pieni kaivosmuseo http://www.parainen.fi/web/tjanster/kultur/museot/fi_FI/pargas_industrimuseum/ Läheltä löytyy myös Paraisten kotiseutumuseo http://www.pargashembygdsmuseum.fi/fin/kotiseutumuseo/ :)

  VastaaPoista
 2. Äitini oli Paraisilta kotoisin, ja minäkin olin paljon lapsena siellä. Äitini puheista ymmärsin myös, että Parainen on kiva paikkakunta, enkä ole myöhemminkään pettynyt tämän suhteen. Aivan ihana tuo Malmin seutu on, äitini puheissakin se oli usein muisteltu kohde.

  VastaaPoista
 3. Voi vitsi kun olisin lukenut tän sun kirjoituksen aikaisemmin, koska mekin oltiin tänään kesäretkellä Paraisilla :) Me käytiin siellä Kamussa ja voin kyllä lämpimästi suositella sitä, tosi hyvää ruokaa ja ystävällistä palvelua, lapset (meillä 10kk poika) otettiin hyvin huomioon myös. Me käydäänkin seuraavaks testaamassa tuo sun suosittelema lounaskahvila (jos maltetaan pysyä pois Kamusta, hehe), ja samoin haluan käydä käppäilemässä tuolla Malmin puutaloalueella! Mä voin kanssa suositella käydä kurkkaamassa sitä kaivosta näköalapaikalta, on kyllä vaikuttava näkymä!

  VastaaPoista
 4. Hyviä lisävinkkejä! :) Kiitos! Toivottavasti joku nappaa näistä kopin, jos sattuu lukemaan! :)
  ...me ainakin ensi visiitillä tsekataan nämä myös! :)

  VastaaPoista
 5. Oli kyllä todella ihana paikka. :) Ja varmasti erityisesti varsinkin näin kesäisin näyttää parhaat puolensa.

  VastaaPoista
 6. Hehee! Mut hauska että voidaan nyt tehdä uudet reissut ns. "ristiin". :D Me tsekataan tuo Kamu sitten kyllä ensi kerralla (jos kans raaskitaan.. ;) )! Ja noi kaivokset missattiin ihan täysin, harmi! Mut onneksi matka on lyhyt ja kesässä päiviä jäljellä. :)

  VastaaPoista
 7. Paraisilla on myös Pohjoismaiden suurin Salvador Dali - näyttely -ihan siinä kävelykadun alussa. Suosittelen lämpimästi - opastettu kierros on aivan omaa luokkaansa.

  VastaaPoista