Kulttuurin ytimessä - ihan ilmaiseksi

by - elokuuta 03, 2015

Löysin tänä kesänä jotain tosi nerokasta! Nimittäin erään puhelinsovelluksen, jonka avulla voi tutustua esimerkiksi kotikaupunkiinsa hieman paremmin. Tällä sovelluksella kävelylenkit voi muuttaa kulttuurisesti tai historiallisesti mielenkiintoisiksi. Huippua! Citynomadi on siis se, mistä nyt puhun. Tutustuin tähän hieman vahingossa, kun löysin netistä Turun kulttuurikuntoilureitit. Citynomadin voi siis esimerkiksi ladata omaan älypuhelimeen (löytyy nimellä Nomadi), ja lähteä sovellukseen luodulle kävelyreitille.

Nomadista löytyy monia kävelyreittejä, useisiin suomalaisiin kaupunkeihin. Ainakin Turku, Porvoo ja Tampere ovat hyvin edustettuina, mutta sovelluksesta löytyy kyllä monipuolisesti muidenkin kaupunkien reittejä, kuten esimerkiksi Vanhaa Raumaa ja Forssan Kehräämöaluetta esittelevät kävelyreitit tai vaikkapa Lapsiperhereitti Jyväskylässä.


Parasta tässä kaikessa on se, että tämä hupi on täysin ilmaista. Mua itseä kiinnostaa kovastikin, millaista kaupungeissa on ollut ennen vanhaan, ja mikä on eri rakennusten historia. Tänään opin muun muassa, että täällä Turussa Förissä on ennen vanhaan kulkenut hevosia ja autojakin; ja sen, mistä Kakolanmäki on saanut nimensä. Mielenkiintoisia vanhoja tarinoita ja faktatietoa tämän avulla siis voi kuulla ja lukea.Itse hyödyntäisin sovellusta nimenomaan kotikaupungissani, tuomaan lisää ulottuvuuksia kaupungilla kävelemiseen. Uuden oppiminen on aina kivaa ja tervetullutta! ...tämän lisäksi näkisin, että Nomadi voisikin toimia oivana matkaoppaana! Vieraassa kaupungissa liikkuessa voi fiilis jäädä joskus hieman etäiseksi. Opastetun reitin kanssa taas se leppoisa kävely voisi olla antoisampi.Vinkkinä voisin sanoa sovellusta käyttäville: pitäkää huoli, että teillä on vaatteissanne taskut (yksikin riittää), johon puhelimen saa näppärästi. Mulla on itsellä taskuja aina hiukan huonon puoleisesti, ja jos sovelluksesta valitsee vaikkapa reitin, jossa kuunnellaan nauhotteita, on tylsää pitää puhelinta jatkuvasti kädessä. Kannattaa myös huomata, että akkuhan tässä kuluu tietenkin aika nopeasti.

Monet reiteistä myös ovat kaikkea muuta kuin lenkkejä. Eli matkoja, joiden päätepiste on sama kuin alkupiste. Kätevää onkin siis kulkea bussilla reitin toiseen päähän, ja lähteä takaisin kävellen. Ainakin monet Turun reiteistä ovat sen verran pitkiä (yli 10km), että itse mielelläni suosin julkista liikennettä apuna.

Ehdottomasti kannattaa kyllä tutustua, jos kaipaa lenkkeilyyn jotakin uutta! Ihan todella toivon, että tämä sovellus pysyy pitkään toiminnassa ja vielä kehittyisi tästä. (Ei mulla nimittäin kovin kauan mene, kun olen nämä kaikki kivankuuloiset reitit mennyt läpi. Heh!)

Katso myös

2 kommenttia