Myytti: Kuukautiskivut vs. raskaus ja synnytys

by - syyskuuta 15, 2015

Kuukautiskivut loppuvat raskauden ja synnytyksen jälkeen. Niin. Näin on väitetty ja tiettävästi vakaasti uskottu. (Tiedänpä eräälle tuttavalleni gynekologin suositelleen raskaaksi hankkiutumistakin, kun ei tuttava pillereillä halunnut kuukautiskipujaan lievittää.) Onko tämä myytti sitten totta?


No, varmasti joillain kivut vähenevät huomattavasti. Toisilla poistuvat jopa kokonaan. Sitten on meitä. Meitä, joiden kipuja ei edes raskaus ja synnytys pystynyt selättämään. Meitä, jotka edelleen kuukausittain saamme virua sohvan tai sängyn pohjalla ja kokea ne synnytyksen flashbackit. Ainakin itselläni nuo kivut ovat nimenomaan hyvin samankaltaisia ja yhtä voimakkaita, mitä synnytyksen avautumisvaiheen supistukset. Omalla kohdallani tämä myytti siis on täysi susi! Kivut eivät ole yhtään sen lievemmät tai siedettävämmät, mitä ennen raskautta ja synnytystä. Joskin nyt (vasta) olen löytänyt niihin onneksi tehokkaan avun. Kauratyyny nimittäin lievittää mukavasti pahimman terän noista säryistä pois.

Kuukautiskivut ovat jossain määrin myös aika tabu. Itsehän olen ollut aina hyvin avoin kyseisestä asiasta. En ole nähnyt mitään syytä salata tai piilotella sitä faktaa, että kärsin, säännöllisesti, koska olen nainen. Ja tiedän, että meitä tiettyihin aikoihin kuukaudesta kituvia naisyksilöitä on valitettavan paljon. Hauska ero tässä on nimenomaan miesten ja naisten suhtautumisessa. Kun olen esimerkiksi joutunut olemaan töistä pois voimakkaiden kipujen takia, ja soittanut esimiehelleni joka on ollut nainen, kertonut että kärsin niin pahoista kuukautiskivuista etten valitettavasti pysty olemaan töissä kyseisenä päivänä, vastaus puhelimessa on ollut luokkaa: "Voi eeei. Koita nyt levätä, ja tsemppiä. On kyllä niin kurjaa! Toivottavasti voit jo huomenna paremmin." ...kun taas esimiehen ollessa mies: "Jaa, juu, joo selvä. Ilmoitan tuonne palkkahallintoon. Moro." (...ja tämä nimenomaan äänensävyllä "voidaanko nyt lopettaa tämä puhelu nopeasti, olisit nyt vain ennemmin sanonut, että sulla on kuumetta, kiusallista".). Tässä asiassa miehet ovat mun mielestä ihanan sympaattisia. He ovat kainoja. Käsittääkseni mun lukijakunnassa ei ole kovin montaa miestä, joten nyt ei tämän postauksen takia tarvitse kovin monen sitten kainostella sentään.

Palataan siis niihin kipuihin. Olenpa tuttujen äitien kanssa jutellessa kuullut nimittäin myös juttuja siitä, että ne jotka eivät ole aiemmin kärsineet kuukautiskivuista laisinkaan, ovatkin nyt synnytyksen jälkeen saaneet kuukautisiin ikävän piinan yllättäen ilmestyneistä kivuista. Ihmiskroppa on siis varsin kummallinen asia. Ja raskaus muuttaa meidän naisten kehoa monilta osin.

Voisinpa minä(kin) myöntää olevani lievästi katkera niinä kertoina, kun sohvatyynyä halailen ja mietin, josko miten päin sitä olisi. Ja kiittelen siitä sattumasta (?), että en vielä kertaakaan noina hetkinä ole joutunut olemaan kaksin lapsen kanssa. Sekin hetki varmasti vielä tulee. Sen verran itsepäinen ja masokisti olen, että vaikka tietäisin löytäväni tähän avun pillereistä, en niitä halua jälleen säännöllisesti alkaa syödä. ...joten kaipa tästä saa sitten itseään vain syyttää. Onneksi omalla kohdallani kivut kestävät pahimmillaan vain vuorokauden, toisinaan vaan muutamia tunteja.

Kärsitkö Sinä kuukautiskivuista? Muuttuivatko ne raskauden ja synnytyksen jälkeen?

You May Also Like

7 comentários

 1. Kärsin.

  Monta kertaa on joutunut olla töistä pois eikä voi tehdä muuta kuin itkeä. Kerran kun asuin ulkomailla, meinasin missata lentoni Suomi-lomalle, kun pari tuntia ennen kentälle lähtöä oksensin vessassa kipujen ollessa niin jäätävät. E-pillerit auttoivat kipuihin, ja pysyivät siedettävämpinä niiden lopettamisen jälkeenkin. Nyt odottelen vielä mielenkiinnolla ja hieman kauhullakin ensimmäisiä raskauden jälkeisiä kuukautisia ja niitä mahdollisia kipuja... Mulla on sama juttu, että en halua enää pillereitä, joten toivon todella että raskaus oisi vienyt mun kivut mennessään. Kettumaista jos niin ei aina käykään! Mäkin olen aivan elänyt siinä luulossa, että lapsen saamisen jälkeen kivut tosiaan helpottaisi.

  Mutta onneksi on kauratyynyt <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärsin, kärsin, kärsin. Tai ainakin olen kärsinyt. Vielä ei ole kuulunut kuukautisia synnytyksen jälkeen (kop kop, kun sanoin/kirjoitin tämän ääneen ne vihulaiset saapuvat varmaan huomenna), joten tulevaisuudesta ei ole tietoa. Töistä en ole koskaan ollut pois vaikka syytä olisi varmaan ollut. Burana-Panacod -kombo on pitänyt mut hengissä juuri ja juuri. Pari vuotta sitten mulla diagnosoitiin viimein endometrioosi ja kivut saivat nimen. Sekin helpotti jo jonkin verran. Tulevaisuus tosin hieman jännittää. Palaavatko kivut ja kuinka kovina? Viikko tuskaa kuukaudessa on aika paljon.

   Poista
 2. Norudemu/Poikasten kanssa16 syyskuuta, 2015

  No tiedän todellakin mistä puhut :/ Mä oon kyllä aina sinnitellyt, buranalla pötkii pitkälle vaikka välillä tuntuu että menee jalat alta ja päästäkin heittää.. Ja kyllä, ihan voi supistuksiin verrata. Siis niihin synnytys supistuksiin, ei mihinkään mukaviin ennakoiviin supistuksiin..

  VastaaPoista
 3. Minulla on vasta olleet yhdet ainoat menkat synnytyksen jälkeen, mutta en joutunut ottamaan ainoaakaan särkylääkettä. Eivät ne kivuttomat olleet, mutta eivät niin pahat kuin olin pelännyt.

  Kuukautiskivut ovat muutoin valitettavasti erittäin tuttuja. Yläasteella saatoi oksentaa ja pyörtyä niiden takia. Varmaan sen takia pidin synnytyksen avautumisvaihetta jopa helppona. Supistusten välissähän oli aina tauko! Menkkakipuihin ei ole aina edes lääkkeet tehonneet.

  VastaaPoista
 4. Mulla oli muutamat ekat kuukautiset synnytyksen jälkeen ihan ok, mutta kyllä ne tutut vaivat sieltä sitten aika nopeasti astuivat taas kuvioihin. Hrr.
  Aina tosi ikävää, kun osuu just kriittiseen hetkeen se pahin kipupiste. Tommonen lomamatkan alkua edeltävä tilanne olis kyllä ihan painajainen!

  VastaaPoista
 5. Mulla oli monta vuotta ennen raskautta niin, ettei tavalliset särkylääkkeet enää tehonneet ollenkaan. Nyt taas raskauden jälkeen niistäkin onneks saa hiukan apua. :) Sinnittely on kyllä ehkä kuvaavin sana, mitä voi käyttää. ..joskin itsellä tosiaan mennyt lopulta aina niin pahaksi, että pakko luovuttaa ja yrittää saada unta. Unikin mulla helpottaa oloon tosi paljon. Joskus, jos saa nukuttua hetken, niin heräämisen jälkeen kivut on taianomaisesti jopa kokonaan kadonneet.

  VastaaPoista
 6. Mullakin oli ne ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen aika kivuttomat. Sitten kerta kerralta alkoi tuntua aina enemmän harmitusta. Toivottavasti sulla ei käy samoin! Ja kyllähän ne toisilla onneksi kuitenkin tosiaan helpottavat raskauden jälkeen.

  Mä en myös edes oikein osannut pelätä sitä synnytyksen avautumisvaihetta, nimenomaan kivuliaiden kuukautisten takia. Itse ponnistusvaihetta tosin pelkäsin kyllä sitten senkin edestä. ;) Ja toi on niin totta. Mä oon tässä monta kertaa miehellekin sanonut, että se synnytyssupistelu oli helppoa! ..nimenomaan sen takia, että tulee ne tauot. Ja sen tietää. Nää menkkakivut kun ei anna hetken armoa...

  VastaaPoista