Herkulliset pastaruoat jogurttikastikkeella

by - marraskuuta 02, 2015

Nyt olisi kaksi superhyvää pastaruokaohjetta jaettavaksi teille! Toinen on Jamie Oliverin käsialaa kirjasta Arjen Superruokaa* ja toinen sitten oma variaationi tuosta Jamien alkuperäisestä reseptistä. (Palaan muuten tuohon kirjaan vielä paremmin tällä viikolla.)

Nämä pastaruoat ovat hivenen työläämpiä, mitä itse yleensä teen, mutta silti erittäin nopeita ja vähätöisiä. Ainesosat ovat monipuoliset ja maukkaat. Kermakastike on korvattu luonnonjogurtilla ja kananmunalla. Luulen, että tulen käyttämään tuota ratkaisua varmasti ruoanlaitossa suht usein, siis tästä eteenpäin. En ole mikään kovin luova keittiössä, mutta jo tämä Jamien resepti antoi paljon uutta inspiraatiota ruoanlaittoon. Katsotaan, innostutteko tekin!


Kevyt pasta-carbonara (2 annosta)

200g tuoreita herneitä tai pakasteherneitä
1 rkl mantelilastuja
1 pieni valkosipulinkynsi
15g (noin puolikas nippu) tuoretta basilikaa
15g parmesaania
1 sitruuna
150g täysjyväspagettia
pekonia
1 iso kananmuna
100g luonnonjogurttia

Kiehauta kattilassa pastavesi ja upota herneet siivilässä veteen n. 30 sekunniksi. Siirrä herneet sivuun odottamaan. Jätä kattila liedelle odottamaan. Paahda mantelilastut keskilämmöllä erittäin kevyesti, kuivalla paistinpannulla. Hienonna lastut yleiskoneella tai tehosekoittimella. Lisää lastujen joukkoon valkosipuli, ripaus merisuolaa, basilikan lehdet, hienoksi raastettu parmesaani ja sitruunamehu. Sekoita ainekset tehosekoittimessa tai yleiskoneessa tahnamaiseksi ja lisää sitten herneet sekaan, sekoita niin, että koostumus pysyy vähän rakeisena.

Keitä pasta. Viipaloi samalla pekonin siivut ja paista pannulla hitaasti (korkeintaan keskilämmöllä, kullanruskean rapeiksi). Nosta pekoninpalat sitten talouspaperin päälle. Lusikoi pannulle 3/4 herneseoksesta lämpenemään.

Vatkaa jogurtti ja kananmuna hyvin sekaisin. Kun pasta on kypsää, valuta se ja säästä mukillinen keitinvettä. Sekoita pasta heti paistinpannulla olevaan herneseokseen, ja nosta pannu pois liedeltä (tämä tärkeää, jotta pian lisättävä jogurtti-kananmuna -seos ei ala hyytymään, jos pannu on liian kuuma). Kaada kananmunaseos pastan sekaan ja sekoita niin, että pasta peittyy sileään ja kermaiseen seokseen. Notkista tarvittaessa keitinvedellä. Maista ja mausta mieluisaksi. Tarjoa pastan kanssa loput herneseoksesta ja rapeaksi paistettu pekoni.


Nauti! Ohje oli mielestäni aivan huippu! Se oli täysin erilainen, mitä meillä yleensä tehdään ja juuri sen takia niin tervetullut lisä ruokareseptivalikoimaamme. Oma variaationi syntyi pitkälti siitä syystä, että meillä on usein riistalihaa pakastimessa, ja valmistamme sen lähes aina samalla tavalla. Vaihtelu oli siis tarpeen sinnekin. Yllättävän hyvä kombo syntyikin näistä pakkasessa olleista aineksista! Ohje on tismalleen sama, kuin tuo Jamien, mutta ainesosia olen hieman vaihtanut.


Riistalihaa ja pastaa jogurttikastikkeella

100g pakastettuja puolukoita
2 rkl mantelilastuja
15g (noin puolikas nippu) tuoretta basilikaa
15g parmesaania
1/2 sitruuna
150g täysjyväspagettia
n. 150-200g hirven tai peuranpaistia
1 iso kananmuna
100g luonnonjogurttia

Palottele ja paista riistaliha sopivan kokoisiksi paloiksi. Keitä pasta. Paahda mantelilastut keskilämmöllä erittäin kevyesti, kuivalla paistinpannulla. Hienonna lastut yleiskoneella tai tehosekoittimella. Lisää lastujen joukkoon, pakastepuolukat, basilikan lehdet, hienoksi raastettu parmesaani ja sitruunamehu. Sekoita ainekset tehosekoittimessa tai yleiskoneessa. Kaada puolukkaseos lihojen päälle paistinpannulle ja sekoita. Lisää sitten myös pasta lihojen sekaan. Vatkaa jogurtti ja kananmuna hyvin sekaisin. Nosta pannu pois liedeltä (tämä tärkeää, jotta pian lisättävä jogurtti-kananmuna -seos ei ala hyytymään, jos pannu on liian kuuma). Kaada kananmunaseos pastan sekaan ja sekoita niin, että pasta peittyy sileään ja kermaiseen seokseen. Notkista tarvittaessa keitinvedellä. Maista ja mausta mieluisaksi. Tarjoa tuoreiden basilikan lehtien, puolukoiden ja parmesanin kera.

Riistalihan voi tietenkin korvata millä tahansa muullakin lihalla. Tämä ohje on siitä hyvä, että sitä voi tosiaan melkoisen monipuolisesti itse muokata perheen makumieltymysten mukaan.

Miltä kuulostaa? Meneekö testiin? Millaisella variaatiolla?


*saatu blogin kautta


Katso myös

0 kommenttia