Eettisestä helpompaa?

by - tammikuuta 26, 2016

Miltä tuntuisi tehdä töitä jatkuvasti epävarmoissa olosuhteissa? Miltä tuntuisi, jos työolot olisivat vaaralliset, tahtomattasi? Miltä tuntuisi, jos työstä maksettava palkka ei riittäisi kattamaan edes niitä välttämättömimpiä tarpeita? Miltä tuntuisi, jos joutuisit antamaan lapsesi muiden kasvatettavaksi, koska et itse kykene rahallisesti kustantamaan hänen päivähoitopaikkaansa? No, moni varmaan miettii, että kyllähän minä tiedän, miltä tuo tuntuu. Mutta kun sanon, että miltä tuntuisi asua esimerkiksi Bangladeshissa, niin nämä asiat saavat ihan toisen mittasuhteen. Kun täällä lintukodossa puhumme esimerkiksi välttämättömimmistä tarpeista, ne tarkoittavat ihan jotakin muuta, mitä Bangladeshissa.


Vaateteollisuus. Jotenkin suorastaan hävettää, että tähänkin asiaan on itse tullut herättyä yksinkertaisesti aivan liian myöhään. Hävettää myöntää, että vielä viime vuonna ostin vaatteita halpaketjuilta ja ajattelin niiden matalan hinnan olevan minulle hyvä asia. Vielä enemmän hävettää, kun totean nyt ostaneeni tänäkin vuonna mielestäni parista halpaketjuihin laskettavasta verkkokaupasta yhteensä kolme vaatekappaletta. 

Asiat eivät aina ole mustavalkoisia, ja se pienikin palkka, jonka vaatetehtaassa työskentelevä saa, on hänelle suuri asia. Kaikkine harmaan sävyineen kylmä tosiasia on kuitenkin se, että työolot ja palkan määrä eivät vastaa sitä tuottoa, jonka nuo vaatetehtaissa työskentelevät puurtajat mahdollistavat muotiteollisuudelle. Tuoton toinen mahdollistaja olemme valitettavasti me, kuluttajat. Miksi sanon valitettavasti? Koska se tuotto tuntuu väärältä, kun se on saatu edullisen työvoiman kustannuksella ja markkinoimalla kuluttajille mielikuvia, jotka kestävät ostopäätöksen jälkeen vain ohikiitävän hetken.

On totta, että harvalla meistä on varaa eettisiin vaatevalintoihin. Mutta on myös totta, että usealla meistä tuntuu tästä huolimatta olevan varaa lukuisiin halpaketjujen (monesti) tuotteisiin. Eri asia on sitten se, kuinka monella meistä on tarve ostaa useita paitoja kuukaudessa? Saatika, kuinka tärkeää on seurata muodin viimeisintä aallonharjaa ja trendien suuntia? Lisättäköön vielä, että se rahallinen satsaus, jonka tekee eettisesti valmistettuun todella mieluisaan vaatteeseen, kestää vaatekaapissa käyttöä ja katseita varmuudella pidempään, mitä halvat versionsa.

Valitettavan haasteelliseksi on kuitenkin tämä eettisten valintojen tekeminen kuluttajalle tehty. Itse kun olen yrittänyt selvitellä, minkä vaatemerkin ostamisesta saa synninpäästön, en kovin helposti vastauksia ole löytänyt, eikä minulla ole niitä teillekään tarjota. Toistaiseksi olen muutamaa hankintaa lukuunottamatta siis pidättäytynyt, vaikka nyt työn alla onkin sen täydellisen vaatekaapin muodostaminen. Mua hieman ihmetyttääkin, ettei tuollaista ajantasaista "hyvien merkkien listaa" ole netissä mistään löydettävissä (tai ehkä on, mutten vain ole löytänyt). Ehkä en ole osannut etsiä oikeilla hakulausekkeilla? Onhan tämä aihe ollut pinnalla jo pitkän aikaa, joten siksi kummastuttaa. Eikö eettisesti hyvien valintojen pitäisi olla helppoja, eikä salapoliisityön tulosta? 

Toinen, mitä olen jäänyt pohtimaan, on kirpputoriostosten eettisyys. Onko eettisyyden nimissä ihan okei ostaa niiden halpaketjujen vaatteita kirpputorilta? Minun mielestäni on, kun vaate on kuitenkin jo poistunut kaupan hyllyltä ja siten vaikuttanut kyseisen tuotteen kysynnän ja tarjonnan suhteeseen, mutta entä sinun mielestäsi?

Jos aihe jäi kiinnostamaan syvemmin, niin Netflixistä löytyy esimerkiksi vuoden 2015 dokumentti The True Cost, jossa pureudutaan aiheeseen mukavan monipuolisesti.


Katso myös

6 kommenttia

 1. Itselläni on ollut jo pitkään tosi vahvat mielipiteet halpaketjujen vaatteista. Ensimmäinen asia, minkä takia olen alkanut boikotoida näitä puljuja on se, että laatu on todella huonoa. Jos tuotantokustannukset on poljettu minimiin, mitä muuta laadulta voi edes odottaa? Ihmiset on totutettu ajattelemaan, että vaatteiden pitää olla niin halpoja, että vaikka joka päivä voi käydä ostamassa uuden paidan vanhan kuluneen tilalle. Tämä on täysin absurdi ajatus, sillä halpavaatteita tuottavilla ei välttämättä ole itsellään varaa ostaa edes yhtä vaatekertaa vuodessa.

  Mutta sitten niihin eettisiin vaatteisiin... Niin, kuin totesitkin, on äärimmäisen vaikeaa löytää oikeasti eettisiä tuotteita. Monet brändit koittavat "pestä" imagoaan liittämällä tuotteisiinsa erilaisia mielikuvia. Tarra "eco-puuvilla" ei vielä millään lailla takaa, että itse vaate olisi ommeltu säädyllisissä olosuhteissa, eikä niin ikään myöskään merkintä "Designed in Finland" takaa yhtään mitään. Asiaa ei myöskään tee helpoksi se, että myöskään tuotteen hinta ei kerro tuotanto-olosuhteista. Kallis merkkipaita saattaa tulla ihan samasta hikipajasta, kuin halpaketjun moninkertaisesti halvempi tuote. Jos siis haluaa ostaa vaatteita, joiden tuotannossa ei ole missään vaiheessa poljettu yhdenkään ihmisen oikeuksia, ei kannattaisi ostaa mitään.

  Ehkäpä siis tärkein asia tässä kulutuskysymyksessä onkin se, miten PALJON vaatteita ostaa ja miten hyvin vaatteistaan pitää huolta. Itse en osta halpaketjujen vaatteita kirppariltakaan tuon huonon laadun vuoksi. Sen sijaan suosin kirppislöydöissä paljon vintagea. Mutta olen kyllä sitä mieltä, että kerran kaupasta ostetut tuotteet on tehty kulutettaviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyviä pointteja! Varmasti, kuten sanoit, niin oleellisinta olisi se kulutuksen MÄÄRÄ.

   Mua edelleen suorastaan ahdistaa tämä aihe. Ja inhottaa juurikin se, miten itsekin on lähtenyt mukaan siihen pikamuotiin. Onneksi nyt kuitenkin edes tässä vaiheessa heräsin tähän ihan näin konkreettisellakin tasolla.. Vaikkakin oma vaatekaappi kaipaa kipeästi juurikin sitä päivitystä, mutta seuraavissa vaatevalinnoissa haluaisinkin pystyä ottamaan huomioon eettisyyttä ja vaatteen laatua ja käyttöikää sekä sopivuutta vaatekaapin muiden vaatteiden kanssa.

   Poista
 2. Itse olen kuluneen kohta kahden vuoden pikkulapsiajan aikana yrittänyt päivittää kulutustottumuksiani. Lapsen myötä oma vaatekulutus on vähentynyt ja tarkentunut.

  Yritän suosia kotimaisia merkkejä ainakin niin, että tuote on vähintään suunniteltu Suomessa ja parhaimmillaan jopa ommeltu. Tällaisia vaatteita löytyy kohtuullisesti lastenvaatemerkeiltä, joilla on myös naisten mallistoja. Toki monen kohdalla ei olla niin pitkällä, että asiat olisi mietitty aina puuvillantuotantoprosessia myöden.

  Itselleni olen asettanut pääarvoksi kotimaisen työn tukemisen aina, kun se on mahdollista.

  Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lastenvaatemerkkien tarjontaa (siis aikuisten puolella) on tullutkin katseltua. :) Tuo eettisyys vaan tuntuu olevan niiin hankala ja monimuotoinen käsite, että varmasti siinä olisi kaikilla merkeillä parannettavaa. :/


   Kotimaisen työn tukeminen on hyvä periaate. Itsellä vähän sama, ja esimerkiksi ruoassa yritetään mahdollisuuksien mukaan tukea myös lähituotantoa.

   Poista
 3. Kannattaa tsekata eettisiä vaatteita myyvät kaupat/brändit esim Nudge(Yalo), Muka va, Seele, OMB, Frank/ie, Uhana design..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! :) Näistä ennestään tuttu olikin ainoastaan Uhana.

   Poista