Kestävämpi vaatekaappi

by - tammikuuta 11, 2016

Viime vuoden ostoshuumaa rajoitti tuntuvasti oma lupaukseni olla ostamatta uusia vaatteita. Lupasin tämän tosin vasta huhtikuussa, kun halusin jälleen järkevöittää omia vaatekulutustottumuksiani. Olin tehnyt paljon hutiostoksia niin kaupoista kuin kirppiksiltäkin. Vaikka alati kävin läpi vaatekaappiani, ja laitoin turhia kiertoon, oli se silti aivan liian täynnä. Eikä silti tarjonnut minulle mitään mielekästä päällepantavaa.

Loppuvuoden ostamattomuuslupaukseni oli helppo pitää. En ostanut edes uusia sukkahousuja rikkinäisten tilalle, vaikka olin sen porsaanreiän itselleni tuohon lupaukseen sisällyttänyt. Ainut, mitä ostin oli pari rintaliivejä, jotka olivat vain ehdoton pakko. Ei tarvitse varmastikaan olla Sherlock Holmes tajutakseen, etten käynyt vaatekaupoissa lainkaan naistenosastolla. En liioin selaillut verkkokauppojenkaan valikoimaa. Kun kaipasin uusia vaatteita kaappiini, kävin kirpputorilla. ..jälkeenpäin sanoisin, että myös kirpputorilla olisin voinut olla ostovalinnoissani paljon kriittisempi ja kysyä itseltäni pariinkin kertaan, onko kyseinen vaate oikeasti sellainen, jota tulen käyttämään.


Parasta tässä lupauksessa oli se, että vaikka kohdistin sen ainoastaan itseeni, se vaikutti koko meidän perheen ostokäyttäytymiseen. Lapselle ostin hyvin rajallisen määrän vaatteita, ja kiinnitin huomiota laatuun ja käyttöikään. Mies taas puolestaan muutaman kuukauden seurattuaan minun päätökseni sujumista, vähensi omat vaateostoksensa niinikään lähes nolliin. Mahtavaa! Lähtötilanne nimittäin oli se, että meidän taloudessamme vaatteita oli varmaan useamman perheen tarpeisiin. Kolme kaapillista täyteen ahdettuja rekkejä ja hyllyjä. Kuorrutettuna vielä muutamalla täydellä IKEAkassilla kaappien ylä- ja alahyllyillä.

Onneksi voin sanoa, että yhteinen vaatemäärämme on prosentuaalisesti vähentynyt jo noin 70 % tässä viimeisen puolentoista vuoden aikana. Vaikka kaappeihin on tullut lisääkin täytettä, on sieltä poistunut huomattavasti enemmän. Viimeisin karsinta tehtiin KonMari-oppien mukaisesti tässä eräänä iltana, ja sen myötä vaatekeräykseen lähti 10 muovikassillista aiemmin rakkaudeksi luultuja ostoja. Minun kaikki vaatteeni (päällysvaatteita lukuunottamatta) mahtuvat nyt nätisti yhteen IKEAkassiin. Huikeaa! Aiemmin siis vaatteeni kaipasivat vähintään 3-4 kassia, pakkaustavasta riippuen.


Edelleen koen, että vaatekaapissani on useita poislaitettavia vaatekappaleita, mutta karsin valikoimaa taas vähän ajan päästä, uusin silmin. Olen tietenkin karsinut niin paljon, että vaatemäärä ei ihan kaikilta osin välttämättä vastaa tarpeita. Ja nyt olen huomannut vielä paremmin, ettei se vastaa sitä, mitä haluan ja ajattelen omasta tyylistäni. Jossakin raskauden rajoitteiden ja äitiyden mukavuudenhaluisuuden sekä käytännöllisyyden välimaastossa katosi vaatekaapistani minuus.

Nyt joudun pukeutumisessani huomioimaan sen, että avonaiset kaula-aukot, hieman liian lyhyet mekot ja joustamattomat kankaat eivät äidin pukeutumisessa oikein toimi. Paitsi tietenkin sitten ehkä töissä, mutta haluaisinko tosiaan töissäkään pukeutua noin epämukavasti? En. Tämän vuoden alussa projektina on siis vaatevarantojeni lievä uusiminen. Haluaisin löytää kaappiini vaatteet, jotka ovat täysin yhdisteltävissä, hyvää ja kestävää materiaalia, mukavat, ajattomat ja hyvännäköiset, sekä tärkeimpänä, minun näköiseni. Muutamia luottovaatteita minulla toki jo on, mutta muutama ei vielä riitä, jotta vaatteiden monipuolinen yhdistely olisi mahdollista.

Siinä siis haastetta kerrakseen tähän alkuvuoteen. Haaste se on erityisesti siksi, että nyt muutaman päivän verkkokauppoja selanneena (en todellakaan aio edelleenkään käydä vaateliikkeissä, kun niissä lähtee liian helposti "mopo käsistä") en koe, että löytäisin sieltä oikeastaan yhtikäs mitään. Missä ovat ne naapurintyttöjen nätit ja säädylliset mekot? Suloiset hameet? Kauniit tasapohjaiset kengät? Jos joku tietää, niin ilmiantakoon minulle sen kaupan heti. Ostolakkoni tosin kyllä onnistuin jo katkaisemaan, kun kaikkien niiden itselleni epäsopivien vaatteiden joukosta löytyi sentään muutama ihan mukavannäköinenkin.

Ei siis ostamattomuushaasteita tähän vuoteen, mutta jatkanemme sitä tarkempaa asennetta ostopäätösten teossa. KonMaritukseen nyt muutenkin ihan hurahtaneena, olen huomannut jo harkitsevani paljon tarkemmin ihan kaiken hankkimista, ja jopa vastaanottamista.

Mutta hei, kertokaa! Millaista on teidän perheen kulutus vaatteiden suhteen? Kaipaisivatko kaapit karsimista, vai onko vaatteita liian vähän? Tuleeko osteltua päällepuettavaa liian usein vai liian harvoin?Katso myös

9 kommenttia

 1. Hih, sama meininki täällä! Kesällä myin paljon vaatteita kirppiksellä ja jäljelle jääneet (3-4 jätesäkillistä, tosin miehen vaatteet mukaanluettuna) vein uffille, mutta silti ylimääräistä vaatetta oli vieläkin kun aloitettiin konmaritus tänä viikonloppuna. Taas pari kassillista poistoon. Vähän jopa hirvitti, kuinka vähän vaatteita jäi jäljelle (no, mekkoja edelleen liikaa. Tiedän, että voisin luopua vielä monesta, mutta en raaskinut. Ehkä pikkuhiljaa.), mutta samalla olo keveni. Nyt on operaationa ostaa vähemmän, mutta enemmän ajatuksella. Niin, että vaatekaapissa olisi vain ihania ja minun näköisiäni vaatteita, joihin tekee mieli pukeutua joka päivä. :) mikään ei ole typerämpää kuin täysi vaatekaappi ja silti olo, ettei ole MITÄÄN päällepantavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olis niin ihanaa, jos vaatekaapissa olisi tosiaankin vaan sellaisia aidosti ihania vaatteita. Pyrkimys siihen on kyllä kova. Mulla eniten työtä ajatusten saralla aiheuttaa se, että pitäis ostaa just sellaisia neutraalimpia vaatteita, eikä niitä mekkoja ja neuleita, joita ei voi väriensä takia yhdistellä kuin yhteen vaatekaapin vaatteeseen. Haluaisin, että joskus tulevaisuudessa kaikki mätsää kaiken kanssa! :)

   Poista
 2. Mielenkiintoista lukea muiden ajatuksia vaatekaapin sisällöistä ja vaatteiden osto tottumuksista. Suurimmalla osalla lienee enemmänkin runsauden pulaa, kuin niukkuutta kaapissa. Niin minullakin. Vaatteita ostan harvoin ja valitettavasti silloinkin kun ostan, tulee liian usein tehtyä hutiostoksia... Suuri osa vaatekaapin sisällöstä on äidiltä perittyä, jota ei liian hyväkuntoisena raaski laittaa pois. Mutta niin kuin itsekin kirjoitat, tulisi vaatteiden enimmäkseen kuitenkin olla sellaisia, joita voi arkena käyttää mukavasti - ei liian hienoja tai epäkäytännöllisiä. Omassa arjessa tämä tarkoittaa hyviä ja sään kestäviä pyöräily varusteita, ja mukavia kotilökäpöksyjä. Töissä on firman tarjoamat Vermeet. Ei siis ihmekään, ettei kaapista löydy oikeasti mitään siistiä tai persoonallista, ei niille näissä olosuhteissa ole käyttöäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, pitäisi ehdottomasti ensin miettiä, että millaiset ne omat tarpeet on vaatteiden kanssa, ja sitten vasta ostaa. Mutta, harvemmin sitä oikeasti miettii niin tarkkaan, vaan ostaa ne, mitkä ostohetkellä näyttää kivalta. Nyt aion kyllä jatkossa itse panostaa juuri tuohon juttuun huomattavasti enemmän ja ostotilanteissa olla paaaaaljon kriittisempi. Kun liian helposti sinne kaappiin hankkii niitä vaatteita joille on vähän käyttöä, tai joissa on sitten kuitenkin jotakin hivenen vikana. Mulla itsellä paha tapa ollut ostaa tosi vaaleita mekkoja, ja sitten kotona olen todennut, että kankaasta näkyy liikaa läpi, enkä sitten ole osannut käyttää niitä mekkoja ollenkaan, vaikka muuten ne ovatkin olleet mielestäni ihan täydellisiä..

   Poista
 3. Minäkin KonMariutuneena innostuin kesällä karsimaan vaatekaappejani, ja monta kasillistahan sitä vaatetta sieltä pois lähtikin, mutta oishan tuota karsimavaraa kieltämättä edelleen... En ole oikeastaan viimeisen vuoden aikana juurikaan ostanut mitään kaupoista, ja silloinkin vain alennuksista. Sen sijaan kirpparoida tykkään ehkä vähän liikaakin, hups! On totta, että itsellänikin mahtuu muutama hutiostos niiden joukkoon, joten pitäisi oppia katsomaan tavaraa kriittisin silmin. Teidän "puhdistautuminen" kuulostaa niin ihanan vapauttavalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirpparilta ostaa ehkä vielä helpommin niitä hutihankintoja, kun siellä on niin halpaa. :D Mutta huomattavasti paremman vastineen kyllä saa rahalle kirpputorilta kun vaatekaupasta.
   Tämä "puhdistautuminen" kyllä on nyt tähän mennessä tuntunutkin jotenkin tosi helpottavalta. :) On ihanaa!

   Poista
 4. KonMarissa on tosiaan taikansa. Olen juuri pari viikkoa tehnyt muuttopakkausta ja ihmetellyt vaatteiden paljoutta. Edessä on vuosi ulkomailla ja se on saanut hyvin tajuamaan, miten vähän sitä vaatteita todella haluaa ottaa mukaan. Lopulta huomaan aina kuitenkin käyttäväni niitä lempivaatteita. Ja siltikin monesta asiasta on ollut vaikea luopua, koska tunnearvo, järkevyys, hinta... Argh :) Mutta pikku hiljaa kohti unelmien karsittua ja kaunista vaatekaappia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unelmien vaatekaappi on kyllä varmaan aika pitkän matkan takana. Ja toisaalta sekin kuitenkin muuttuu koko ajan. Mutta kuten sanoit, niin pikku hiljaa! Aina ollaan askeleen lähempänä! :)

   Hauska ollut huomata, että vaikka karsin vaatteistani niinkin paljon pois, mitä viime kerralla tein, enkä ole ostanut sen jälkeen uusia, niin kuluneen viikon aikana en ole kertaakaan miettinyt, ettei ole mitään päällepantavaa, ja joka päivä on ollut miellyttävät vaatteet päällä! Sen täytyy olla taikaa! ;)

   Poista
 5. Heeeei, laitan sulle kohta facessa viestiä aiheeseen liittyen! :)

  VastaaPoista