Kohti kestävämpää vaatekaappia

by - helmikuuta 20, 2016

Reilu kuukausi taaksepäin kohkasin kestävämmästä vaatekaapista. Kyseessähän oli käytännössä termi, jonka itse määrittelin oman vaatevalikoimani tavoitetilaksi. Kestävämpää vaatekaappia aloin aluksi rakentaa KonMari-metodin turvin. Nyt olen ihan hyvällä mallilla vaatemääräni kanssa, mutta projekti on silti edelleen kesken.


Parin vuoden aikana on tullut useaan otteeseen pakattua elämä muuttolaatikoihin, ja siksi mulla onkin aika pitävät muistikuvat siitä, miten paljon vaatteita omistan. Pari vuotta sitten vaatteita oli neljä isoa IKEAn kassillista. Karsin vaatteita säännöllisesti, ja usein kiertoon menikin kokonainen kassi vaatteita joita en enää kaivannut. Vaatteiden määrä ei tosin muuttunut juurikaan, sillä osasin kyllä löytää kirppiksiltä tilalle uusia.

Turhautuessani tammikuussa lopullisesti materialistisen omaisuutemme naurettavaan määrään, päätin, että nyt se tapahtuu! Ennen oma-aloitteista karsintaa ja sen jälkeistä KonMaritusta, oli mulla vaatteita kolmisen täyttä kassia. Nyt niitä on aika lailla ...vähemmän.

Karsin tammikuun puolessa välissä vaatekaapista kaikki vaatteet, joita en enää ole pitkiin aikoihin käyttänyt, tai joita käyttäisin vain käytännössä muutamia kertoja vuodessa. Kaappimme eivät ole niin tyhjiä, että voisin säilyttää vaatteita 365 päivää vuodessa, ja käyttää niitä vain parhaimmillaan kolmena päivänä tuona aikana. Tuo karsintakierros oli melkoisen tehokas, ja sen päätteeksi vaatteita olikin jäljellä enää puolitoista kassillista. Se ei tietenkään vielä riittänyt.

KonMari oli kuin tehty meille. Nappasin kirjasta parhaat tärpit ja sovelsin sen metodia itselleni sopivaksi. Innostuin KonMarista heti kirjan iPadiin ladattuani, ja jo seuraavana iltana (KonMarin ohjeistusten vastaisesti) olohuoneemme lattia olikin valloillaan koko perheen vaatteita. Minä tietenkin kävin läpi vain omani ja lapsen. Mies innostui nimittäin myös konmarittamaan omaa vaatevalikoimaansa, hyvällä menestyksellä! KonMarissa on kyse siitä, että jätetään vain iloa tuottavat tavarat ja esineet, muut laitetaan pois tai kiertoon. Tällä periaatteella kävin vaatteeni läpi, ja valtaisan ison karsintakierroksen jäljiltä poistettavien pinoon päätyi vielä lähes puolet jäljellä olleista vaatteista.

Nyt minulla on siis vaatteita maltillisen täysi IKEA-kassillinen. Eli, alle neljäsosa siitä, mistä lähdettiin liikkeelle. Uskotteko, jos sanon, että on aika kevyt olo? Vaatekaappini on muuttunut yhdeksi vetolaatikoksi ja puolikkaaksi vaatehuoneen rekiksi. (Samoin lapsen vaatteet mahtuvat nykyään yhteen vetolaatikkoon.) Otin vielä kuvatkin ihan vain näyttääkseni konkreettisesti tuon vaatemäärän, kuvaushetkellä pesussa oli muutama pusero, yöhaalari ja päällä olleet vaatteet (t-paita ja housut).Vaikka voisi ajatella, että tämä oli vaatteiden osalta tässä, ei se sitä kuitenkaan ole. Vaatekaappini on kyllä huomattavasti toimivampi, mitä aiemmin. Ne tutut ja lähestulkoon jokapäiväiset "ei ole mitään päällepantavaa" -hetket ovat kadonneet, kun jäljellä ovat enää vain vaatteet, jotka ovat oikeasti mukavia päällä, joissa viihdyn ja joiden ulkonäkö miellyttää. Silti. En ole vielä tyytyväinen.

Vaikka jäljellä ovatkin ne suosikit, toivoisin vaatteiltani enemmän. Jatkan siis tätä projektia sillä, että pyrin rakentamaan vaatekaappia, jonka jokainen vaatekappale toimisi monessa eri tilanteessa. Vaatekaappia, jonka yhdisteltävyys olisi huomattavasti monipuolisempaa, mitä tämänhetkisen. Vaatekaappia, jonka vaatteiden materiaalivalinnat (ja sen lisäksi myös aiempaa vahvemmalla tavalla eettisyys) olisivat suuremmassa roolissa. Lisäksi tuon monipuolisemman yhdistelyn myötä toivoisin, että määrä pienenisi entisestään. Onneksi tätäkin projektia varten on jo kirja odottamassa! Nimittäin nyt kun KonMarin osalta on päästy "maaliin" vaatteiden kanssa, on siis aika aloittaa Josélta lainaan saamani Hyvän mielen vaatekaappi -teoksen lukeminen.

Jos innostuit vaatekaapin siivouksesta, niin lisää puhtia voit hakea vaikka juurikin KonMarista* ja Hyvän mielen vaatekaapista*, kumpikin löytyy AdLibriksestä mukavan huokeaan hintaan!

*Postaus sisältää mainoslinkkejä, joiden klikkaamisesta en hyödy mitään.

Katso myös

8 kommenttia

 1. Oi vaauuu!! Mä oon ehkä vähän kade :) Tosi hyvältä näyttää ja toivoisin todellakin, että itse saisin jotain vastaavaa aikaiseksi. Toistaiseksi meillä on kyllä karsittu vaatteita huomattavasti, mutta tuohon meillä on vielä aika pitkä matka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Tää on kyllä jo itsessään meille tosi iso saavutus, vaikka silti kyllä haluaisin karsia vielä lisää! ;)

   Ja hei, teilläkin se matka tuohon samaan voi olla kyllä yllättävän lyhyt, kun sattuu se oikea hetki sille seuraavalle karsinnalle! :)

   Poista
 2. Just eilen mietin ootkohan jo ehtinyt käydä Hyvän mielen vaatekaapin kimppuun. :) Katsoin meinaan netissä pari jotain KonMariin liittyvää videota ja jäin miettimään, pitäiskö se vihdoin hankkia luettavaksi asti. Lähinnä se onko kirjoilla paljonkin yhteistä, vai kannattaako ne tosiaan lukea molemmat. On taas ollut vähän tavaraähkyä, vaikka periaatteessa meillä on sitä ihan maltillisesti... Mutta aina vois olla vähän vähemmän! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä kerron sitten, mitä oon mieltä! Mutta ainakin alkutuntumalta vaikuttaisi, että näissä on hiukan eri ideologia sitten kuitenkin? KonMarissa oli muuten paljon muutakin kun se pelkkä opastus tuohon metodiin. Kirjan loppuosassa oli keskitytty enemmän siihen sellaiseen "henkisempään" puoleen, ja se olikin oikeastaan ihan mielenkiintoinen!

   Poista
 3. Wau! Ihailtavaa, että pärjäät noin vähällä määrällä - tai no, onhan siinä ihan hyvin vaatteita, monen on vain vaikea saada itsensä uskomaan että ei kaikkea tarvitse olla niin valtavasti. Itse olen vähennellyt vaatekaapin sisältöä pikku hiljaa, ja nyt päätin että en osa mitään pitkään aikaan vaan käytän luovasti olemassaolevia.

  KonMaria en ole lukenut, koska olen toiminut koko elämäni niiden oppien mukaan joita kirja ilmeisesti tarjoilee. Tuo Hyvän mielen vaatekaappi-kirja taas kuulostaa kiintoisalta, eikä hinta kyllä päätä huimaa! Ruotsalainen Säker stil on varmaan vähän vastaava, jossa kerrotaan juuri siitä oman tyylin luomisesta ja kestävän vaatekaapin sisällön kokoamisesta...kaunis kirja, suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostolakko on hyvä keino kyllä. :) Ja laittaa tosiaan ihan eri tavalla tutkimaan sitä omaa vaatekaapin sisältöä!

   Säker stil herättikin nyt mielenkiinnon, kiitos vinkistä! :)

   Poista
 4. Meillä on muutto pian edessä ja kävin läpi omia vaatteitani joista kiertoon lähti kaikki mutä oon pitänyt ennen raskautta mutta jotka eivät enää istu päälle.siinä lähtikin iso säkki vaatetta.vielä pitäisi käydä kaappi uudelleen läpi,varmasti karsittavaa löytyy vieläkin.lapsella 2.5v on ollut kasvupyrähdys ja paljon lähti vaatteita kiertoon serkulle.nyt jätin yhden koon välistä jotta uusia vaatteita ehtisi pitää kauemmin eivätkä kohta taas olisi pieniä.lapsen ulkovaatteita ja kenkiä olen myynyt pois sitä mukaa kun ovat jääneet pieniksi.olisi mukava lukea teidän pojan vaatetuksesta,millä.vaatemäärällä pärjäätte ja miten pukeutuu päivähoitoon.☺-Riina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raskaus kyllä kummasti muuttaa niitä vaatekaapin tarpeita. Mullakin on oikeastaan tosi vähän enää raskautta edeltäneitä vaatteita käytössä. Osittain kyllä myös siitä syystä, että kankaiden matskut olleet tosi huonolaatuisia. :/

   Toi yhden koon ylihyppääminen on varmasti tosi hyvä taktiikka pienen lapsen kanssa. (Harmittaa etten oo itse keksinyt sitä aiemmin! :D) Mäkin oon nyt ostanut lapselle yhtä kokoa isompia vaatteita, ja on otettu niitä jo käyttöön, kun ovat ihan hyviä hihat ja lahkeet käännettyinä. :)

   Mä koitan jossain vaiheessa kirjoitella ja kuvailla vähän tuota U:n vaatevalikoimaa! :)

   Poista