49 neliötä - kolmelle hengelle

by - joulukuuta 11, 2016

Muutimme puolisen vuotta sitten uuteen kotiin, joka oli aiempaa 60 neliön kaksiota kymmenisen neliötä pienempi. Kotimme koko on tarkalleen ottaen 49 neliötä. Kirjoittelin aiemmin keväällä muutosta ja syistä muuttaa pienempään asuntoon. Onko tila riittänyt kolmihenkiselle perheelle?

Ensinnäkin, asumme kaksiossa, jossa keittiö ja olohuone on yhtenäistä tilaa, kuitenkin siten että keittiö on selkeä erillinen osionsa. Meillä on tilava wc/kylpyhuone, jossa on myös sauna. Eteinen on käytävämäinen ja siinä on hyvä säilyttää esimerkiksi rattaita. Asunnossamme on myös lasitettu parveke. Makuuhuone on kooltaan hyvin kompakti, mutta riittävän kokoinen, koko seinän levyisellä kaapistorivillä. 49 neliötä on tässä asunnossa täytetty niin hyvin kuin mahdollista. Huonekalujen määrää ei voisi käytännössä yhtään lisätä, vaan uusien hankintojen ohessa pitäisi aina luopua jostakin.
Makuuhuone

Makuuhuone on meillä nimensä mukaisesti paikka, jossa on koko perheen sängyt. Juuri muuta ei makuuhuoneeseemme mahtuisikaan. Asunnon säilytystiloista yli puolet on tässä huoneessa. Lisäksi pidämme huoneessa taaperon lelukoria ja legolaatikkoa, jotka siirretään olohuoneen puolelle leikkien ajaksi. Vaikka makuuhuoneemme on hyvin kompakti ja ahdaskin, olemme vaihtaneet sänkyjen paikkaa ja suuntaa jo monet kerrat. Tämän hetkinen järjestys kuitenkin tuntuu toistaiseksi kaikkein tilavimmalta ja toimivimmalta. Nukkuminen lapsen kanssa samassa huoneessa toimii meidän perheessä vielä oikein hyvin. Lapsen sängystä on jo kuukausia sitten vaihdettu yksi pinnasängyn laita matalaan laitaan.

Olohuone 

Olohuone on kotimme sydän, kuten varmaan monen muunkin kodin. Muuton yhteydessä vaihdoimme kolme istuttavan kookkaan divaanisohvan sirompaan ratkaisuun. Ostimme IKEAsta halvan ja kevyen sohvan, pirteällä keltaisen sävyllä, ja sille kaveriksi perinteisen, mutta kevytrakenteisen nojatuolin vaaleanpunaisella verhoilulla. Näin jälkeenpäin välillä on tullut kaivattua isoa ja pehmeää loikoilusohvaa, mutta tietäen miten paljon tilaa se veisi asunnosta, on sohvasta haaveilu jätetty mielessä taka-alalle.

Olohuoneessa meillä on nyt jopa kaksi työpöytää sekä lapsen oma pöytäkalusto ja leikkikeittiökin. Työpöytien määrä on se, mistä pitäisi karsia, mutta koska nyt toistaiseksi mahdumme tällä huonekalumäärällä kotiin ihan hyvin, ei karsintaa tarvi tehdä vielä.Lapselle tehtiin olohuoneeseen oma nurkkaus, jossa on hänen huonekalujaan ja lelujaan (toki niitä on muuallakin asunnossa). Halusin, että taaperollakin on oma tilansa, ja tämän takia päädyimme lopulta ostamaan mm. pöydän ja tuolit hänelle. ...yleisesti ottaen olen aina vähän ollut vastaan ns. lasten huonekaluja. Mutta myönnettäköön nyt, että niilläkin on tärkeä paikkansa lapsen arjessa. Ja koska meillä ei ole lapselle omaa huonetta, koen tärkeänä myös sen, että hänellä olisi edes se oma nurkkaus, jossa voi mm. piirrellä ja tehdä ruokaa leikkikeittiössä.

Olohuone on se, missä vietämme aikaa. Makuuhuoneessa nukutaan, keittiössä tehdään ruokaa ja syödään, mutta olohuoneessa oleskellaan, katsotaan televisiota, leikitään lapsen kanssa jne. Täälläkin olen ehtinyt vaihtaa huonekalujen järjestystä jo lukuisat kerrat, ja tulen vaihtamaan jatkossakin. Erityisesti tästä syystä sirommat sohva ja nojatuoli olivat hyvät ostokset!


Keittiö

Keittiön muoto aiemmassa asunnossamme oli haastava. Kaapistot olivat kahdella vastakkaisella seinällä, muodostaen käytävän, joka johti ruokapöydän luo. Tämän mallinen keittiö on takuuvarma "oot taas vähän tiellä" -tilanteille. Kahden ihmisen yhtäaikainen puuhailu keittiössä oli turhauttavaa väistöliikkeiden tekemistä. Nykyisessä kodissa keittiö on käytännöllinen kahden vierekkäisen seinän kaapistoriveillä. Eli kaapistot muodostavat 90 asteen kulman. Ruokapöytä on myös käytännöllisemmässä paikassa lähempänä keittiön kaappeja, ja näin ruoanlaitto kahden ihmisen voimin on mielekästä ja rauhallisempaa, kun voi keskittyä muuhunkin kuin toisen väistelemiseen.Liian pieni asunto?

Mutta, niin, miten sitten tuo 49 neliötä on meille riittänyt? Hyvin ja vaihtelevasti. En kiellä, etteikö joskus tuntuisi siltä, että tilaa voisi olla enemmänkin. Toisaalta taas, harvoin se lisätila tuntuu oikeasti tarpeelliselta. Meillä on kotona nyt kaikki ne asiat, joita kaipaamme (paitsi se löhöilysohva). Huonejärjestelyt yhteisellä makuuhuoneella toimivat hienosti ja lapsellakin on vähemmän luvatonta tutkittavaa kotioloissa (lue: vähemmän Ei-huomautuksia). Ihannetilanteessa miehellä olisi oma työhuone, mutta kaikista eniten ihannetilanne se olisi, mikäli työhuone sijaitsisi muualla kuin kotonamme. Tästä syystä emme ole nähneet tarvetta esimerkiksi kolmiolle ainakaan nyt tässä vaiheessa.

Pienempi asunto on helppo siivota. Siivoaminen kestää merkittävästi lyhyemmän aikaa, mitä vanhassa kodissa, ja sitä tulee tehtyä useammin. Joskin, se miksi siivoamme useammin, johtuu siitä, että pienessä kodissa sotku ja roskat lattialla korostuvat enemmän. Eli, puolensa ja puolensa. Silti pidän isona plussana nimenomaan sitä, että siisteyden ylläpitäminen on vaivattomampaa vähemmillä neliöillä. Siltikin pakko vielä toistaa, että pienessä kodissa siivoamisen pakoilu on vaikeampaa.

Kaksi aikuista, 2-vuotias lapsi, 49 neliötä. Hyvin tuntuisi riittävän! Tässä asunnossa on jo lueteltujen hyvien puolien lisäksi monta muuta seikkaa, jotka ovat saaneet meidät viihtymään, mutta ne eivät liity asunnon kokoon. Sanoisin kuitenkin, että neliömäärää tärkeämpää, on se, millainen pohja asunnossa on. Toimivat keittiöratkaisut ja hukkaneliöiden poissulkeminen ovat se juttu, kun halutaan asua mahdollisimman kompaktisti. ...sekä tietenkin omien ylimääräisten tavaroiden ja huonekalujen karsiminen.

Katso myös

8 kommenttia

 1. No hyvin ootte kyllä saaneet neliöt riittämään! :) Teillä näyttää aina niin kotoisalta ja ihanan värikkäältä kun jossain näkee palasia kodistanne. Täytyy myöntää, että itselle tekisi varmaan tiukkaa asua perheen kanssa kaksiossa, koska mulle on tärkeää että on tilaa ja mahdollisuus mennä omaan rauhaan, jos sitä kaipaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iih, kiitos! :) Tää uusi koti muuten tuntuu paljon kodikkaammalta, mitä esimerkiksi aiempi. Mä en varmaankaan osaa sisustaa isoja tiloja, kun niistä tulee jotenkin kolkkoja. :D Mutta tässä nykyisessä kyllä viihdytään! :) Ymmärrän kyllä tuon oman rauhan tarpeen. Ja se on justiin niin henkilökohtaista, mikä on se oman tilan tarve kenellekin! :)

   Poista
 2. Meilläkin hei kolme henkilöä 49 neliössä ja keväällä neljä :) Hyvin mahdutaan, mutta huonekaluja ja muuta tavaraa on ihan liikaa. Makuuhuone tuottaa vähän harmia, kun se on nyt täynnä sänkyä ja eikä toista pinnasänkyä sinne saa. Mutta ihana rakas asunto. Nyt kyllä haaveissa hieman isompi kaksio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Onnea!! <3 Meille ei kanssa kyllä mahtuisi toista pinnasänkyä makuuhuoneeseen, tai sitten mahtuisi varmaan, jos aikuisten sänky vaihdettaisiin 120cm leveään. :) ..mutta siihen ei sitten kyllä taas mahtuisi koko perhe. :D Meidän edellinen 60 neliöinen kaksio oli kyllä kanssa tosi hyvällä pohjalla, ja siinä oli iso makuuhuone, ja olohuoneen olisi tarvittaessa saanut jaettua kahdeksi erilliseksi tilaksi. Se oli kyllä kanssa hyvä!
   Toivottavasti löydätte kivan uuden asunnon, ja ennen kaikkea kivalta paikalta! :)

   Poista
 3. Apua, nyt tuntuu tosi ahistavalta :D Siis siksi, että me asutaan n.140neliön ok talossa + meillä on 20-30neliötä ulkosaunassa ja takkahuoneessa lisätilaa - ja meitä on neljä! Tunnen syyllisyyttä... :) :) No oikeasti kyllä nautin tästä väljyydestä vaikka mielessäni mietinkin, miten me pärjättäisiin asunnossa, joka on käytännössä meidän olohuoneen kokoinen. Mutta sopu sijaa antaa ja aina pärjää, jos tahtoo: kummini 5hlö perhe asui 14vuotta 54neliön kämpässä - hyvin mahtui :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ymmärrän ahdistuksesi. :D ...mutta niin, onneksi me ollaan kaikki vähän eri puusta veistettyjä, ja itse ainakin ymmärrän erittäin hyvin sen, että toiset meistä arvostavat sitä tilaa eri tavalla. :) Aiemmin itsekin tykkäsin, että on väljyyttä ym., mutta nykyään viihdyn paremmin tiiviimmässä. :)
   54 neliöö viidelle hengelle on tosi hyvin kyllä! Siinä on todellakin kaikki turha ja ylimääräinen karsittu/karsiutunut pois! :)

   Poista
 4. Hei meitä asuu kaksi 60 neliön kaksiossa ja meillä on tilaa liikaa väärissä paikoissa. Sellasia hukkaneliöitä, unelmana muuttaa pienempään. Ystäväperhe asuu viidestään 40 neliön kaksiossa ja ilman omaa suihkua.(alakerrassa yhteissuihku) eli kyllä sitä ihmiset voi elää miten itse haluu, ympärillä olevat yrittää usein kertoa muuta. Kiva oli kuulla, että tekin teitte näin mistä itse unelmoi :)!
  Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä pienempi asunto on ollut meille ihan huippuhyvä ratkaisu! Toki me ollaan aina välillä katsottu, löytyykö isompia, samassa hintaluokassa, mutta eipä oikein. Meillä tilan tarve olisi lähinnä sitä, että me aikuiset kaivattaisiin kunnollista työtilaa. Mutta muuten ei ole mitään tarvetta isommalle kodille. Nykyinen koti on aika lailla täydellinen, joten yhtä hyvää voi olla vaikea löytää! :)

   40 neliötä ja ilman omaa suihkua. Siinä on kyllä tehokkaat asumsneliöt käytössä! :) Meidän ihmisten tilan tarpeet on kyllä niin erilaisia! :)

   Poista