Vegaanihaaste 2017

by - joulukuuta 20, 2016

Vegaanihaaste haastaa ihmiset kokeilemaan vegaanista ruokavaliota tammikuun ajan. Haasteeseen voi osallistua Vegaanihaasteen nettisivuilla, ja tarvittaessa saada osallistumisen kautta tutorinkin haasteen ajaksi. Tutorilta voi pyytää vaikka vinkkejä resepteihin ja kauppareissuille. Vegaanihaaste kestää siis tammikuun ajan, ja sen järjestäjinä toimivat Oikeutta eläimille ja Vegaaniliitto.

Vegaanihaaste 2017 tuo isoja muutoksia tämänhetkiseen ruokavalioon.

Miksi vegaaniksi?

Olen itse aiemmin ollut kasvissyöjä, joten aihepiiri sinällään on minulle jo ennestään tuttu. Vegaanius kyllä kuitenkin on eri asia kuin "pelkkä" kasvisruokavalio, joten uuden äärellä ollaan tässä taas. Joitain ruoka-aineita ja eritoten tiettyjen eläinten lihaa olen jättänyt syömättä eettisistä syistä jo monen vuoden ajan. Teollinen lihantuotanto noin muutenkin on herättänyt inhottavia tuntemuksia vuosikaudet. Kun asiaa alkaa todella miettiä tarkemmin, alkavat luomuliha ja kasvisruokavalio kiinnostaa paljon enemmän. Alunperin siirryin kasvisruokavaliolle osittain eettisistä syistä, osittain vain oman ruokavalion muutoshalukkuudesta.

Nykyinen perheemme ruokavalio sisältää kyllä lihaa useita kertoja viikossa, mutta siitä suuri osa on riistalihaa. Kaupan lihatiskejä kulutamme maltillisesti. Härkis on päätynyt ostoskoriin useamman kerran, mutta nyhtökauraa taasen ei kaupasta ole vieläkään onnistuttu löytämään. Ellen olisi itse viikonloppuna kyläillessä maistanut nyhtökaura-käristystä bataattimuusin kera, pitäisin koko nyhtistä urbaanina legendana, myyttinä.

No, joka tapauksessa, aika iso muutos ruokavalioon tuo tammikuun haaste on. Kasvisruokavalio tuntuisi vielä helpolta, mutta vegaanius asettaa uusia rajoitteita. Omalta osalta on ainakin pakko turvautua mm. Vegaaniliiton esitteisiin, kuten tähän: "Miksi ja miten vegaaniksi?". Ihan selkärangasta ei nimittäin tule se, onko mikäkin tuote vegaaninen vai ei. Onneksi netistä löytää hyvin tietoa, ja reseptiapua voi kysellä myös vaikka Facebookin ryhmistä. Se, ottaako esimerkiksi myös mies osaa haasteeseen tammikuussa, jäänee nähtäväksi. Lapsen ruokavalion pidämme ennallaan, mutta kasvisruokien määrää tietenkin hänenkin ruokailuihinsa lisätään.

Tämä pikku projekti sopii oikeastaan todella osuvasti lupailemaani terveellisempään vuodenaloitukseen. Ehkä varsinkin siksi siihen onkin helppo tarttua. Mutta hei, Vegaanihaaste 2017 tulee ihan pian, otatko sinä haasteen vastaan? Ilmoittaumalla vegaanihaasteeseen, saat omaan sähköpostiin päivittäin uutiskirjeen, jossa on mm. reseptejä ja hyötytietoa.

Katso myös

0 kommenttia