Kämmekkäät talvipakkasille - helppo neuleohje

by - tammikuuta 05, 2017

Pakkassäät tulivat sittenkin, tänäkin talvena. Siinäpä taas yksi hyvä tekosyy neulomiselle. Olen vilukissa sieltä viluisimmasta päästä, ja niin paljon kuin talvesta pidänkin, kylmää en siedä. Niinpä neuloin ennen kovimpia pakkasia itselleni kämmekkäät, jotka toisten mielestä taitavat kulkea nimellä kynsikkäät, eli (vielä rautalangasta vääntäen) sormettomat hanskat tai lapaset.

Helppo neuleohje kämmekkäille. Katso blogista ohje nopeaan yhdessä illassa valmistuvaan neuletyöhön!

Tämä neuleprojekti on taas sieltä helpoimmasta ja nopeimmasta päästä, kuten joulukuussa ohjeistamani neulottu pantakin. Aikaa kämmekkäiden neulomiseen kuluu se sama 2-3 Downton Abbey -jaksoa, neulomisvauhdista riippuen. Jos minun pitäisi nämä omani myydä teille, kertoisin miten aikomuksenani oli ottaa nämä mukaani työpaikalle, jossa toisinaan sormet tuntuvat hyvin toimivan ilmastoinnin ansiosta palelevan aika tavalla näppistä näpytellessä. Toisaalta kertoisin myös, miten eniten kaipasin näitä ulkoilmoihin, kun puhelimen pakollinen selaaminen (krhm, Pokemon, krhm) jäädyttää koko käden niinä lyhyinä hetkinä kun lapasen riisuu kädestä (ei, en halua niitä älypuhelin-hanskoja). Kämmekkäät ovat aika kätevät toisten lapasten alla!

Yritin kirjoittaa teille mahdollisimman yksinkertaisen ohjeen, ja yksinkertainen on muuten tämä varsinainen neuletyökin. Halutessaan pärjää yhdellä lankakerällä, sukkapuikoilla, saksilla ja parsinneulalla. Käytin jälleen Novitan Isoveli-lankaa, koska se paksuutensa ansiosta takaa nopean työnjäljen. Mielestäni Isoveli on näihin sopiva, mutta yhtä hyvin käy myös vaikka ohuempi ihan perus sukkalanka, tällöin pitää vain muistaa tehdä enemmän silmukoita.

Kämmekkäiden neuleohje

Mitä tarvitset tähän neuletyöhön?

- Vajaa lankakerä (reilu puolikas riittää näihin) esim. Novitan Isoveli -lankaa
- Sukkapuikot, koko langan paksuuden mukaan, itse käytin 5 koon puikkoja Isoveli-langan kanssa
- Sakset ja parsinneula


Miten neulot käsiä lämmittävät sormettomat lapaset?

Varsi

Aloita luomalla puikoille 30-33 silmukkaa, hieman käden koosta riippuen (itselläni on kapeat ranteet, ja 30 silmukkaa oli juuri sopiva määrä). Jos teet ohuemmalla langalla, muuta silmukkamäärä (esim. 7 Veljestä langalle hyvä silmukkamäärä voisi olla 44-48).


Neulo silmukat ympyräksi ja jatka neulomalla ainaoikeinneuletta. Tästä tulee kämmekkäiden varsi. Kun varren korkeus on n. 8cm siirrytään seuraavaan vaiheeseen, eli peukalon kolon tekemiseen.


Peukalokolo

Neulo yksi kierros normaalisti ainaoikeinneuletta. Viimeisen puikon päässä (eli kierroksen lopussa) vaihda suuntaa. Neulo yksi kierros nurjaa neulosta ja kierroksen lopussa vaihda taas suuntaa ja tee kierros ainaoikeinneuletta. Jatka näin vuorotellen ainaoikeinneuletta ja nurjaa n. 3,5cm korkeuden verran (noin 10 kierrosta). Viimeisen ainaoikeinneule-kierroksen jälkeen jatka työtä taas normaalisti ympyrän muotoon. Muista kiristää silmukat hyvin, jotta peukalokolon reunoista tulee mahdollisimman siistit.Kämmenselkä ja päättely

Jatka ainaoikeinneuletta n. 2,5cm korkeuden verran. Sen jälkeen päätä työ. 


Neulo ensin kaksi silmukkaa, jonka jälkeen nosta ensimmäinen silmukka toisen yli. Neulo jälleen yksi silmukka ja nosta aiemmin neulottu uuden silmukan yli. Jatka näin kierroksen loppuun asti kunnes jäljellä on enää yksi silmukka. Lopuksi katkaise lanka ja vedä viimeisen silmukan läpi. Päättele langat parsinneulalla.


Tee neulotut kynsikkäät helpolla ohjeella. Nopea työ, joka valmistuu yhdessä illassa! Katso blogista ohje.

Tämä neuletyö on kyllä varsinainen vilukissan arjen helpottaja. Ja omaan käyttöön ajattelin näitä erityisesti tosiaan varsinkin työpäivien lämmikkeeksi, mutta yhtä lailla nämä olivat tänään suuri ilo, kun ajoimme autolla navigaattorin turvin hakemaan taaperolle uusia talvikenkiä, ja minä olin kartanlukijan roolissa.

Malli on superhelppo, mutta sitä on vaivatonta varioida esimerkiksi joustinneuleella tai muulla neulekuviolla. Kirjoneulekin näihin sopisi kivasti, mutta silloin suosittelen kuitenkin ohuempaa lankaa. Kämmekkäät ovat mukava välipala isompien neuletöiden oheen, ja valmistuvat yhdessä illassa, joten nopeallakin varoitusajalla saat näistä itsellesi tai kenelle tahansa lisälämmikettä koleisiin pakkassäihin.

Sormettomat hanskat lämmittävät silloin, kun niitä eniten kaipaat, eli aina.

Helppo ja nopea neuletyö valmistuu hetkessä. Katso blogista ohje neulottuihin kämmekkäisiin.

Katso myös

0 kommenttia