Vegaanihaaste puolivälissä - miten sujuu?

by - tammikuuta 16, 2017

Tammikuu on yli puolessa välissä, kuten myös vegaanihaaste. Kuukauden alku on ruokailun suhteen ollut vähintäänkin mielenkiintoinen, ja olen vastaillut lukuisille ihmisille siitä, miten tämä haaste on sujunut. Alkukuun ahdistavista tunnelmista on päästy jo pitkälle ja nyt tuntuu, että vegaaniutta voisi huoletta jatkaa pidempäänkin.



Alkukuussa koin vegaaniuden haasteelliseksi, sillä todella monet normaalisti käyttämämme tuotteet olivat nyt tammikuun myötä "kiellettyjen" listalla. Älyttömän moni tuote sisältää jotakin eläinperäistä! Suurin muutos tuli maitotuotteiden poisjättämisen myötä. Maitotuotteiden korvaaminen on aiheuttanut vaivaa, mutta samalla se on ollut myös helpointa. Maitotuotteille löytyy tosi hyviä kasvisperäisiä vaihtoehtoja. 

Suurinta tuskaa vegaanihaasteessa ovat aiheuttaneet työlounaat. Läheisten lounaspaikkojen vegaaniruokatarjonta ei ole toistaiseksi päätä huimannut ja tämän takia lounaat ovatkin olleet pitkälti itse rakennettuja palapelejä tai kotieväitä. Tähän on onneksi piakkoin tulossa muutos uuden lounaspaikan ansiosta, joten vegaanivaihtoehtojen löytäminen helpottuu kyllä. Silti, päivittäinen lounaan miettiminen vaatii tavallista enemmän pohdintaa verrattuna aiempaan. Kannatan tietenkin eväskulttuuria, ja mielestäni se on järkevää. Mutta, työpaikan tarjotessa lounasedun, sitä haluaisi myös hyödyntää, ja omien eväiden kanssa lounasedusta ei ole varsinaisesti iloa.


Mitä vegaanit syövät? Mistä vegaanit saavat proteiinia? Niin, nämä on ne yleisimmät kysymykset, joita olen nyt kuullut. Proteiinin saannista olemme huolehtineet syömällä muun muassa härkistä, pinaattia, lehtikaalia, sieniä, soijasuikaleita, tofua, ituja, papuja... Lista on aika pitkä. Vihannesten määrä on jo entisestään lisääntynyt, ja nyt tuntuukin, että ruokalautanen on vihdoinkin balanssissa!

Aamu- ja iltapalaksi ollaan syöty soija- ja kaurajogurttia myslin ja hedelmien kera, smoothieita, leipää... Eli käytännössä ihan samoja juttuja, mitä aiemminkin. Välipaloina taasen hedelmiä ja leipää. Mitä vegaani laittaa leivän päälle? No, esimerkiksi avokadoa, ituja, vegaanisia levitteitä ja vegaanisia juustoja, mutta toki paljon muutakin.

Ruokavaliomme ei ole kokenut siis mitään varsinaisen suurta shokkia. Liha ja kananmuna on jäänyt pois, sekä maitotuotteet korvattu kaura- ja soijatuotteilla, mutta kasvisruokia meillä on syöty jo aiemminkin useampia kertoja viikossakin. Kaiken kaikkiaan tuntuu, että meidän ruokavalio on monipuolisempi, mitä aiemmin. Vaikka iso osa tutuista tuotteista onkin jäänyt kaupan hyllylle.



Suurin muutos taisi tulla vegaanihaasteen siivellä siinä, kun päätin herkkulakkoilla vuoden alusta. Suoraan sanoen on helppo myöntää, että herkuttelu alkoi luisua käsistä ihan liiaksi, joten sille piti tehdä kunnollinen stoppi. Mutta hei, ihan kaikki herkut ei tässä lakkoilussa todellakaan ole kiellettyjä, niin kuin tulette huomaamaan pian. On onneksi löytynyt ihan hyviä kompromisseja niihin iltahetkiin kotosalla kun olisi kiva syödä jotain hyvää. Mutta, apua, miten usein voikaan tehdä mieli vaikkapa suklaata, tai salmiakkia, tai irtokarkkeja. Liian usein. 

Miten vegaani herkuttelee? No, monillakin tavoilla. Yllättävän monet herkut kaupoissa ovat vegaanisia! Me ollaan kuitenkin pysytty nyt poissa karkkihyllyiltä. Ja sipsihyllylläkin ollaan vain käyty huokailemassa. Vegaanituotteet.netistä voi bongata, mitä herkkuja vegaanikaverille kannattaa ostaa. Mutta, miten me sitten herkutellaan nyt? No, esimerkiksi vegaanisilla letuilla, kuten allaolevassa kuvassa. Mutta yhtä hyvin herkutteluksi voisin laskea paahtoleivän maapähkinävoilla ja banaanilla päällystettynä. Jos suolaista kaipaisi, voisi tehdä itse vaikka bataatti- tai lehtikaalisipsejä! ..ymmärtänette, että herkkulakko ei siis koske itse tehtyjä juttuja. Pitäähän se jokin varasuunnitelma olla herkkulakossakin.


Puoliväliin asti päästy, ja loppupuolisko kuukauden vegaanihaasteesta jäljellä. Jo tässä vaiheessa voi sanoa, että ollaan tutustuttu moniin sellaisiin tuotteisiin, joihin tuskin oltaisiin tutustuttu ilman tätä haastetta ainakaan ihan lähitulevaisuuden aikana. Vastaavasti ollaan tehty nyt myös uusia ruokia, joita kokeiltiin juurikin vegaaniuden ansiosta. 

Eniten tämä haaste on kuitenkin laittanut ajattelemaan. Mieleen on väkisinkin herännyt kysymyksiä. Ja ymmärtämättömyyttä.

Nyt, kun eläinperäisiä tuotteita välttelee ruokakaupassa, huomaa, miten paljon niitä oikeastaan onkaan. Ja miten paljon niitä on myös sellaisissa tuotteissa, joita ei välttämättä ajattelisi eläinperäisiksi. Herää kysymys, onko eläinperäisten tuotteiden käyttäminen tarpeellista. Maitotuotteiden määrä on myös valtava, ja ainakin omalla kohdalla harkitsen hyvin vahvasti sitä, että nyt jatkossakin pitäydyn pois maitotuotteiden piiristä.

Ja entäs sitten se ulkona syöminen? Niin, kovasti paljon tuntuu olevan ruoissa jotain eläinperäistä. Kasvisvaihtoehtoja on keskimäärin suht niukasti ja vegaanivaihtoehtoja vielä sitäkin vähemmän. Vahvasti kyllä uskon, että kasvisruokatrendi nostaa itseään hyvin, ja ravintolatkin alkavat entistä paremmin huomioida myös vegaanit. Ja hei, nyt tässä kohtaa on turha tulla toteamaan, että kyllähän ruokapaikoista yleensä löytyy se yksi tai kaksi vegaanivaihtoehtoa. Se kun ei ainakaan minulle ihan riitä. Ei voi puhua mielestäni kovin isoista vaihtoehdoista, jos niitä on tasan yksi tai korkeintaan kaksi. Kasvisruokapaikat ovat sitten taas asia erikseen, ja onneksi niitäkin on koko ajan enemmän. Ja mutta siis oikeasti on superhienoa, että tosi monet ravintolatkin ovat lähteneet vegaanihaasteeseen mukaan! Ja korostan vielä, että hyvä, jos niitä kasvisruoka- ja vegaanivaihtoehtoja on edes se yksi!


Se, pysymmekö jatkossa miehen kanssa vegaaniruokavaliossa selviää vasta myöhemmin. Varmaa on kuitenkin se, että kasvisruoan määrää lisäämme ruokavalioomme entisestään. Ja kaupasta ja ravintolasta pyrin löytämään kasvisvaihtoehdot. Nyt kuitenkin tuntuu tällä hetkellä myös yhtä lailla siltä, että voisi jatkaa vegaanihaastetta pidemmällekin. Tammikuun lopussa siis uusi tilannekatsaus.

Eettisyyteen en nyt tässä postauksessa ota hirveästi kantaa, mutta luulenpa, että oma mielipiteeni selvinnee jo sillä, että ylipäänsä otimme osaa tähän vegaanihaasteeseen. Tehotuotanto on meille iso no-no.

Oletko mukana vegaanihaasteessa? Mitkä fiilikset?

Kuvat napattu instasta, voit seurata mua siellä käyttäjätunnuksella hiekkaleikkeja.
TallennaTallenna

Katso myös

0 kommenttia