Vegaanihaasteen loppu - vai oliko?

by - tammikuuta 31, 2017

Tammikuun viimeistä viedään. Koko kuukauden olen onnistunut ruokavaliossani välttelemään eläinkunnan tuotteita. Ensimmäisen viikon ajan vegaanihaaste tuntui todella haastavalta. Sen jälkeen alkoikin sitten jo helpottaa.


Nyt yhden kuukauden jälkeen voisin listata muutoksia, joita olen huomannut olotilassa (ja jotka oletettavasti johtuvat ruokavalion muuttamisesta):


1. Vatsan toiminta
Ihan selvästi olen huomannut vatsan toimivan entistäkin paremmin nyt tammikuun ajan. Maitotuotteet ovat aiemminkin jo epäilyttäneet, ja laktoosia olen koettanut vältellä aika paljon.


2. Kevyempi olo
Aluksi oli koko ajan nälkä. Tosin, se pysyi koko ajan vain sellaisella maltillisella tasolla. Oli kevyt olo, ja nälkä ei päässyt äitymään isoksi. Parin viikon jälkeen jatkuva nälän tunne katosi oikeastaan kokonaan. Toisaalta voi olla, että opin syömään optimaalisemman ruokamäärän? Joka tapauksessa, olo on koko kuukauden ajan ollut hyvällä tavalla kevyempi. Ja sellaista voimakasta ähky-nälkä -vuorottelua ei ole ollut käytännössä ollenkaan.

3. Tasaisempi vireystila
Pitkin päivää on ollut selvästi aiempaa vireämpi olo. Olen yleensä väsähtänyt työpäivänä jo hyvissä ajoin iltapäivällä ja vireydessä tapahtuu selkeä notkahdus kello kahden jälkeen. Nyt vegaanihaasteen aikana sellaista ei kuitenkaan olekaan tapahtunut. 

Alunperin olin kirjoittamassa, etten kovin suuria muutoksia ole huomannut, mutta pyyhinkin sen pois. Nyt kun näen kirjoitettuna tuon kolmen kohdan listan, ymmärrän, miten merkittävistä muutoksista oikeasti onkaan kyse.

Mitä sitten tammikuun jälkeen?

Niin. Sen kun tietäisi varmaksi. Mä en pidä ehdottomuudesta. Ymmärrän sen tietenkin, mutta itselleni se silti harvoissa asioissa on sopinut. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että haluan jatkaa vegaanisella linjalla. Ja niin tulen eittämättä tekemäänkin. Todettakoon silti, että jos jossakin ainesosassa joskus astun harhaan ko. ruokavaliosta, en siitä itseäni ala soimaamaan. 

Ravintolassa haluan valita vegaanisen vaihtoehdon, kaupassa haluan myös tehdä samoin. Niin paljon kun pohjoismaalaisten ihmisten ympäristöä säästävien valintojen turhuudesta on jeesusteltu, niin yhtä paljon ne silti ovat edelleen tärkeitä. Kyllä minä haluan antaa oman panokseni. Tiedän, tietenkin, että minun mahdollinen vegaaniuteni ei ratkaise maapallon ongelmia, mutta se on silti yksi pienen pieni askel kestävämmän kehityksen suuntaan.

Harmaita hiuksia aiheuttaa tietenkin myös se, että vegaaninen vaihtoehto ei välttämättä aina olekaan eettinen vaihtoehto. Eläinkunnan tuotteiden lisäksi omien jatkossa välteltävien tuotteiden listalle on nyt ihan hiljattain hypännyt myös esimerkiksi palmuöljy. 

Riittävän monta dokumenttia kun katsoo, ei halua enää koskaan syödä yhtään mitään. No, suosittelen silti katsomaan ainakin Netflixistä löytyvän Cowspiracy-dokumentin, jossa kasvissyöntiin on perehdytty ilmastonmuutoksen näkökulmasta.

Eli
Aion siis toistaiseksi jatkaa vegaanihaasteen hengessä tästäkin eteenpäin. Kun tulen kylään, toivon, että minulle ei tarjota eläinkunnan tuotteita. Lisäksi toivon, että sitä ei pidetä taakkana tai hankalana asiana. Toivon, että se nähdään tärkeänä ja järkevänä asiana, meidän kaikkien kannalta. Minäkään en syyllistä teitä lihansyönnistä. Sen sijaan! Rohkaisen kaikkia vähentämään eläinkunnan tuotteita ruokavaliostaan. Tutustukaa teille uusiin ruoka-aineisiin. Etsikää vaihtoehtoja ja ihastukaa niihin!

Kasvisruokavalio tuntui jo aiemminkin sopivan mulle hienosti, luisuin vaan siitä pois, mikä harmittaakin näin jälkeenpäin tosi paljon. Tammikuun vegaanihaaste oli siis korjausliike paikallaan.

Ja vastaus kysymykseen, jota kuitenkin mietitte:

Ei, mun ei tee laisinkaan mieli lihaa. Ja ei, EI edes juustoja. 

Katso myös

1 kommenttia

  1. Munkin ois pitänyt lähteä tuohon haasteeseen mukaan... Toki eikai se kuukautta katso milloin sille alkaa! :D Hmm onnistusinkohan...

    VastaaPoista