Miksi Bullet Journal on parempi kuin perinteinen kalenteri?

Elämänhallintaa, elämä hallintaan, hallitaan elämää... No joo. Välillä on niitä kausia kun pää alkaa täyttyä yhdestä sun toisesta muistettavasta asiasta ja ajankohdasta. Jotain laitat muistiin post-it -lapuille, jotakin puhelimeen, jonkin taas pidät vain omassa päässä ja luotat muistikapasiteettiin. 

Muuten hyvä, mutta jossain vaiheessa todennäköisesti ylittyy se raja, jolloin kaikki on järjestyksessä ja pysyt menoista ajantasalla. Oiva apu silloin on tietenkin kalenteri. Mutta...nyt ei mikään perinteinen kalenteri, ehei kuulkaas. Vaan nyt surffaillaan taas vähän jo vanhoillakin aallonharjoilla. Aloitin nimittäin bullet journalin!


Bullet journalin idea on lyhykäisyydessään siinä, että se on kalenteri, jonka itse rakennat ja johon kirjaat kaiken olennaisen. Minun kalenterissani on esimerkiksi normaalien kalenterimerkintöjen lisäksi listattu hyviä kuvauspaikkoja Turusta sekä suunniteltu ja ideoitu valintakoetehtävien toteutuksia. Mutta, mietitte varmaan, miksi bullet journal on sitten parempi kuin perinteinen kalenteri? Minäpä kerron:

1. BuJo on päiväkirja (niin paljon kuin sen haluat olevan).

2. BuJo on luovalle ihmiselle kätevä apu - helpottaa ideointia ja ideoihin palaamista.

3. BuJo on joustava. Se on täynnä tyhjiä sivuja, joiden järjestyksen ja käyttötarpeen voit itse päättää.

4. BuJo on omannäköinen (juuri sellainen, jollaisen siitä teet).

5. BuJo on ajanviete (jos siitä haluaa tehdä sellaisen) - ja sitä voi käyttää vaikka luonnoslehtiönä.

6. BuJo auttaa suunnittelemaan asioita. Tekemällä bujoosi useita erilaisia listauksia ja tarkistuslistoja (esimerkiksi: mitä pakata mukaan retkelle, mitkä televisio-ohjelmat ovat kesken, mitä leffoja haluat katsoa jne.) kevennät oman pään muistitaakkaa.

7. BuJo ei ole sidottu vuodenkulkuun tai lukuvuoteen. Voit täyttää sitä juuri siltä aikaväliltä kuin haluat.

8. BuJossa ei ole hukkasivuja, joita perinteisissä kalentereissa usein suurelle osalle meistä on.

9. BuJo antaa vapautta ja rohkaisee kokeilemaan. Tosin, nämä eväät pitää itse osata hyödyntää.

10. BuJo pitää kaiken tarpeellisen yksien kansien välissä.Aika ennen bullet journalointia oli omalta osalta juurikin melko repaleista. Se, mikä erityisesti tässä on ihastuttanut, on tuo, että kaikki tärkeät ja tarpeelliset asiat olisivat yksien kansien välissä. Kun ennen käytössä on saattanut samaan aikaan olla ne muistilaput, kalenteri, kuvaamispäiväkirja, luonnoslehtiö, jääkaapin ovi... Edelleenkään en ole aivan kaikkea halunnut yhdistää, sillä esimerkiksi kuvaamispäiväkirjan haluan olevan oma kokonaisuutensa, mutta muutoin en näkisi välttämättä enää tarvetta monelle erilliselle viholle tai organisointijärjestelmälle. Toki muistilapuilla on edelleen paikkansa ja jääkaapin ovellakin on funktio, mutta pääosin olen siirtänyt kaiken BuJoon, koska se on helpoin tapa pitää asiat järjestyksessä. Kun kaikki mahdollinen on yksien kansien välissä, ne löytyvät vaivattomammin. Toki.. Jos BuJo sattuisi hukkumaan, olisi se ikävä takaisku.

Kun bullet journalia on aloittamassa, ensimmäinen isohko etappi on vihon / kirjan valinta. Oma BuJoni on löytö AdLibrikseltä. OGAMIn kivestä valmistetut vihot ovat ihanan tuntuisia, näköisiä ja sopivan ohuita reppuun muuten vaan mukaanotettavaksi (kirjoittelen omaani kaikenlaista, mutta en silti halua, että bullet journal on paksu ja työläs ottaa mukaan).


Vaikka olen bujoillut vasta noin kuukauden ajan, olen aika vakuuttunut siitä, että minulle tämä sopii. Nautin asioiden kirjoittamisesta ylös, ja noin yleisesti myös kannatan perinteistä käsin täytettävää vihkoa ennemmin kuin puhelimen kalenteria (vaikka myönnän tietenkin, että mobiilisti ja pilvessä toimiva kalenteri on kätevä varsinkin reissun päällä). Bujo on paitsi auttanut pitämään asiat muistissa ja järjestyksessä, myös yhdistänyt monia juttuja yhteen paikkaan, jolloin ne ovat helposti löydettävissä silloin kun niitä tarvitsen.

Onko sulla oma Bullet Journal?

Alkuun pääset näillä virallisilla ohjeistuksilla.

2 kommenttia:

  1. Hurahdin bujoon muutama kuukausi takaperin ja nyt mulla on myös oma Traverel's notebook ja planneri Heidi Swappilta :D Vähän innostuin kun päädyin Kalenterimanian fb ryhmään ja sieltä sai ideoita vaikka millä mitalla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, oikein kunnon hifistelyä! :D Fb-ryhmistä saa kyllä hyviä ideoita. :)

      Poista