Heipat tv:lle

by - heinäkuuta 06, 2017

Ollaan eletty jo muutama viikko televisiotonta elämää. Eräänä iltana heräsi ajatus siitä, miten voisimme luopua televisiosta. Ensin se oli lähinnä uhmaileva heitto, joka kuitenkin pian alkoi muuttua entistä päättäväisemmäksi. Muutama päivä siitä laitoinkin jo omalle Facebook-seinälleni ilmoitusta lahjoitettavasta televisiostamme. Pari päivää siitä, televisio haettiinkin uuteen kotiinsa.


Miksi luopua televisiosta?

Meillä televisio oli kyllä melko ahkerassa käytössä. Mutta katsoimme sillä siis PS3:n (jonka niin ikään lahjoitimme eteenpäin) kautta Netflixiä, Viaplayta ja YLE Areenaa. Varsinainen perinteinen television katselu oli meillä aika harvinainen näky.

Asuinneliömme kun ovat hulppeat 49, sitä mielellään miettii kaikenlaisia erilaisia tapoja tilan säästämiseksi. Meillä televisiotason virkaa ajoi kylläkin kaunis vanha pieni ja matala senkki. Ja siitä emme television yhteydessä luopuneet. Niinpä tilaa sinänsä ei tullut lisää television poistumisen myötä, mutta pöytätilaa tietenkin tuli. ...jonka ehdinkin jo täyttää kuvissa näkyvillä vihreyksillä. Kyllähän näissä nyt paljon enemmän eloa on, mitä mustassa television ruudussa!

Eniten kuitenkin haluaisin kiinnittää huomiota siihen, miten paljon television poistuminen vaikutti olohuoneen feng shuihin. Koko huoneen tunnelma keveni ja muuttui seesteisemmäksi. Mikä tietenkin näin jälkeenpäin vaikuttaa ihan loogiselta. Jos hallitseva 32 tuuman musta laatikko poistuu tilasta, tuo se väkisinkin lisää ilmavuutta koko huoneeseen.

Merkittävin syy luopua televisiosta taitaa kuitenkin olla omaisuuden karsimisen halu. Yksinkertaistaminen. Meillä on kotona sen verran näyttöpäätteitä, että ohjelmien katselutiheyteen yhden näytön poistaminen ei juuri vaikuta.


Millaista on elämä ilman televisiota?

Vapauttavaa. Rentouttavaa. Oikeasti. Tuntuu hieman hassulta, että niin "pienellä" asialla on niin iso merkitys kodin ilmapiirissä. Mutta miettikäähän, miten jo vuosikymmenien ajan olohuoneiden järjestystä on kodeissa sanellut tuo eläviä kuvia näyttävä mystinen laatikko. Kun se poistetaan, huoneen järjestyksen voi muuttaa sellaiseksi, joka ei johdattele yhteen keskipisteeseen (eli siihen televisioon) vaan huone kokonaisuutena on tasapainoisempi, tasa-arvoisempi.

Kuten jo aiemmin totesin, ei televisiosta luopuminen vaikuta sinällään televisiosarjojen ja elokuvien katseluumme. Katsomme ne nyt vain eri näyttöpäätteeltä. Aiemminkaan emme televisiota käyttäneet sen varsinaisessa alkuperäisessä tarkoituksessa.

Luulenpa, että televisiosta luopuminen on nouseva trendi, johon yhä useampi kotitalous päättää liittyä. Muistuipa juuri mieleeni esimerkiksi Lähiömutsin yli vuoden takainen postaus "Elämä ilman televisiota?". Tavallaan tuntuu, että televisio nykymuodossaan alkaa jo monelle olla täysin tarpeeton. Jälkeenpäin ajatellen, ihmettelen, miksi emme jo aiemmin luopuneet omastamme.

Vieläkö teillä on televisiolla tärkeä rooli vai oletteko myös harkinneet siitä luopumista?

Katso myös

6 kommenttia

 1. Meillä ei kotona ole ollut televisiota enää reiluun neljään vuoteen. Vanha tv hajosi, eikä sitten koskaan ostettu uutta. Nykyään koko kapistus tuntuu kauhean turhalta, enkä enää oikein osaa tv:tä katsoakaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnollinen sopeutuminen. :) Se on hauska, miten nopeasti ihminen tottuu asioihin. Meillä kävi noin vedenkeittimen kanssa. Hajosi joku aika sitten, ja ollaan nyt elelty ilman. Tuntuisi vähän hassulta ostaa nyt uusi vedenkeitin, kun pärjätään mainiosti ilmankin. :)

   Poista
 2. Ihana kuulla, mitä muutosta on tapahtunut televisiosta luopumisen jälkeen!
  Tuo on kyllä totta, että tiloja on vallinnut tv ja asiat yleensä pyöritellään sen ympärille.. sama on minun kämpässäni!
  Itse mietin usein televisiosta luopumisesta, sillä ei sitä perinteisesti tule kauheasti katsottua: yleensä se toimittaa lisäruudun virkaa läppärille. Takaraivossani on kuitenkin kytevä toive saada jossain vaiheessa hankittua PS3 tai 4, ja pelkään katuvani, jos tuosta hankkiudun eroon..

  Tekstistäsi inspiroituneena taidan aloittaa lähiaikoina 1-4 viikon tv:ttömän aikajakson nähdäkseni, kuinka vähän sitä oikeasti tarvitsen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelikonsolin kanssa telkkari on kyllä ihan kätevä, joten varmasti ihan hyvä, jos himmailet vielä sen luopumisen kanssa. :) Mutta hyvä idea tuo teeveetön koeaika! :)

   Poista
 3. Meillä on telkka vain tuota PS4:sta ja Netflixiä (+ Viaplay, Areena, Ruutu) varten. Televisiota lähinnä selailemme välillä harhaillen kanavilla mainostauosta toiseen. Ilman tuota pelikonsolia pärjäisi varmasti hyvin ilmankin (nimimerkillä taloudessa liian monta ruutua). Eniten houkuttelisi juuri tuo mustien ruutujen poistuminen (olkkarissa myös kaksi pöytäkonetta, yhh), sillä koen ne välillä todella ahdistaviksi muuten vaaleassa kodissamme. Ehkä vielä joskus löytyy sopiva ratkaisu meillekin, mutta taitaa tarvita yhden huoneen lisää :D

  Hyvä postaus!

  VastaaPoista
 4. Olen luopunut televisiosta kaksi vuotta sitten, myös television tasosta, oma syy luopumiseen oli 42-tuumaisen television viemä sähkönkulutus verrattuna läppäriin ja toisaalta sen viemä aika muulta. Katson edelleen elokuvia silloin tällöin, mutta television kanssa katselin näitä tai sarjoja tuntikaupallakin.

  Netflix on poistettu samalla television kanssa, en siis maksa enää siitä. Vuokraan nyt leffoja silloin tällöin ja muuten kuuntelen musiikkia. Tilaa vapautui heti lisää alle 40 neliömetrin studiokämppään makuuhuoneella. En tajua koko vekotinta - kun tosiaan voi katsella tietokoneella ohjelmia. Televisiotaso kun pois lähti, niin tuli raikas olohuone tilalle, siivouskin helpottuu.

  Olen kirjoittanut televisiottomasta elämästä myös blogiini ja suosittelen sellaista elämää muillekin jotka kuuntelevat.

  VastaaPoista