Kuusiston vanha piispanlinna - seikkailu!

by - heinäkuuta 16, 2017

- Onko tämä se linnanraunio?
- Missä on linnanraunio?
- Nyt mennään linnanraunioille!
- Onko tämä?
- Minä voin katsoa.

Tässä vain muutama lause, jonka U suustaan päästi kun oltiin matkalla Kaarinaan, Kuusiston linnanraunioille. Kotona annettu lupaus seikkailusta vanhan linnan raunioilla sai pienen lapsen katseen innostumaan ja silmät kiilumaan uteliaisuudesta. Sitten puettiinkin vauhdilla ja pakkauduttiin autoon.


Kuusistossa sijaitsee siis vanhan keskiaikaisen piispanlinnan rauniot. Linnaa alettiin rakentaa jo 1200-luvulla. Kustaa Vaasa määräsi sen taasen 1520-luvulla, uskonpuhdistuksen jälkeen, purettavaksi. Nyt jäljellä on enää rauniot, jotka nekin ovat sentään varsin vaikuttavat. Mitä onkaan siis linna kaikessa loistossaan ollutkaan!
Lapsiperheen retkeilykohteena linnanrauniot on varsin mukava. Rauniot ovat hieman sokkeloisetkin, joten tutkittavaa löytyy. Raunioiden ympäri kulkee helppokulkuinen hiekkatie (vai olisiko ennemmin polku?), jonka kiertämällä saa hyvän käsityksen linnan koosta. Raunioiden sisään päästäkseen täytyykin sitten kulkea portaita yhdestä sun toisesta suunnasta. 

Hienot puitteet aurinkoiselle päiväretkelle. Lisätietoa Kuusiston piispanlinnasta retkeilykohteena voi lukea esimerkiksi Luontoon.fi -sivustolta.
Tämä paikka on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen. Itse en voinut olla välttymättä Humiseva Harju -fiilikseltä. ...en kuitenkaan ole lukenut Brontën klassikkoa, vaikka se kyllä lukulistalla onkin ja odottaa sitä kuuluisaa aikaa. Mutta, jos kirjan tapahtumat sijoittuisivat Suomeen, voisivat kai ne hyvinkin tapahtua Kuusiston vanhan Piispanlinnan mailla? Ehkä.

No joka tapauksessa. Paluumatka raunioilta kotiin sujui toteavan selotuksen merkeissä:

- Me käytiin linnanraunioilla.
- Oltiin linnanraunioilla.

Lupaus pidetty ja taapero onnessaan. Menestys.

Kuusiston Piispanlinnan rauniot sijaitsevat osoitteessa Linnanrauniontie 634, Kaarina.Katso myös

0 kommenttia