HYGGE on täällä taas!

by - marraskuuta 23, 2017

Joistakin asioista innostuu hetkeksi ja sitten ne unohtaa pitkäksi toviksi.

Kunnes ne taas muistaa.


Me Varpublogeissa ollaan tämän syksyn ja alkavan talven aikana ehditty vierailemaan useammassakin paikallisessa liikkeessä. Jokainen vierailu on ollut inspiroiva ja mieluisa. On ollut hienoa ja mielenkiintoista päästä kuulemaan, mitä erilaisia taustoja yrityksillä on ja millaisia erilaisia palveluita ja tuotteita heiltä löytyy.

Viimeisin vierailumme oli tällä viikolla Liedon Ilmarisiin Katin luokse, Kotilaiturin tiloihin (josta suurin osa tämän postauksen kuvistakin on). Liikehän on sisustus- ja lankakauppa, jonka valikoima on yllättävän monipuolinen, mutta kuitenkin yhtenäinen. Kaunis, vahva ja rauhoittava värimaailma  on tämän liikkeen juttu!

Ovesta sisään astuessa silmään osui nopeasti myyntipöydälle aseteltu Meik Wikingin HYGGE-kirja. Samalle pöydälle oli koottu kokonainen hygge-asetelma. Oikeastaan kuitenkin koko liike oli yksi suuri iso hygge asetelma. Kotilaituri oli täynnä hyggeä, erityisesti tunnelmaltaan.


Tuo samainen HYGGE-kirja on meidänkin kirjalaatikossa ja Kotilaiturilla vierailun jälkeen se oli pakko kaivaa esille. Koko vierailumme oli yhtä hyggeä. Nautimme Katin tarjoamia herkullisia juustoja, glögiä, Teministerietin teetä sekä muita herkkuja. Rauhallisen illan aikana ehdimme (kerrankin) jutella kunnolla, Arabian kauniiden Ruska-kupposten äärellä ja viettää rentouttavaa hyvän mielen aikaa keskustellen muun muassa Hangosta (jossa Katin kesäkoti sijaitsee), teen juonnista ja kahvipavuista sekä pipojen neulomisesta. Kati kertoi pitävänsä Kotilaiturilla kässäkerhoa ja en ollenkaan kummastele sen suosiota. Liiketila on niin viihtyisä ja ihanan kotoisa, että voisin itsekin viettää siellä tovin jos toisenkin. Unohtamatta tietenkään sitä, että kerholaisista on ajan mittaan muodostunut toisilleen ystäviä, joiden kanssa on mukava kokoontua.

Tuo Meik Wikingin kirja on itselläni vielä pahasti kesken (vaikka aloitin sen jo ainakin vuosi sitten), mutta lukemani perusteella voin suositella sitä muillekin luettavaksi. Kirja on paitsi miellyttävää luettavaa, myös kaunis katsella. Wikingiltä on ilmestynyt juuri toinenkin teos suomeksi, nimellä LYKKE, joka keskittyy onnellisena olemisen teemaan. Aika täydellinen joululahjavinkki muuten! Kelpaisi itsellenikin (...Tero, jos luet tätä...). HYGGE ja LYKKE -kirjojen kombo sopisi hienosti uudenvuodenlupausten ja parempien elämäntapojen aloittamisen seuraksi.
Kotiin palatessa mietin, millaisia asioita omaan hyggeilyyni kuuluu ja joitakin juttuja tuli mieleen ihan heittämällä, osaa sai miettiä vähän pidempään.

Hyggeily on parasta kotona.

Villasukat, isot neuleet, olohousut, pitkähihaiset t-paidat, viltit - ne kaikki kuuluvat olennaisesti hyggeen. Lisätään vielä, että ulkoillessa lämmin pipo, villakangastakki, itse neulotut lapaset ja kaksi paksua huivia ovat ehdottoman pakollisia.

Aikatauluttomuus. Se hetki viikosta kun mikään deadline ei kurkista ihan oven takana ja voi rentoutua tovin ja unohtaa arjen askareet.

Siisti koti. Tätä edeltävä siivous ei varsinaisesti kuulu hyggeen, mutta siististä kodista syntyvä mielihyvä korvaa sen!

Lämpimät juomat. Näin loppuvuodesta erityisesti glögi on se, mitä iltaisin pitää juoda (teen lisäksi). Joulun jälkeen on taas aika nauttia teetä niiden juotujen glögikuppostenkin edestä. Oman äidin tekemä viinimarjamehu kuumaan veteen laimennettuna on myös varteenotettava vaihtoehto.

Rauhallinen perheaika. Jos tämä olisi kiinni vain meistä vanhemmista, rauhallista aikaa olisi paljonkin. Mutta, eräs meistä perheenjäsenistä (mitenkään nimiä mainitsematta) on erityisen aktiivista sorttia, eikä koe rauhoittumisen sopivan pirtaan ihan niin usein, mitä me aikuiset.

Neulominen hyvää elokuvaa tai sarjaa katsoessa. 

Akustisella kitaralla säestetty folk-musiikki on jo vuosia ollut se oma suosikki, ja on sitä edelleen. Levyhyllystä valitsisin useimmiten Laura Marlingin tuotantoa.

Alati kasvavat viherkasvit ovat jollain tavalla terapeuttisia ja niiden säännöllinen seuraaminen kuuluukin ihan jokapäiväisiin rutiineihini. 

Ja lopuksi vielä pakko lisätä: lämmitetty kauratyyny! Mikä taivaallinen keksintö. Auttaa paitsi jännittyneisiin hartioihin ja selkään, myös kuukautiskipuihin ja rentouttaa olotilaa ylipäänsä.

Näillä eväillä ollaan jo aika syvällä HYGGEn maailmassa.
Monesti käy niin, että nämä tekemämme yritysvierailut herättävät innostusta jostakin tietystä asiasta. Edellinen vierailumme Mandragoran liikkeessä innosti takaisin irtoteen pariin ja tämä Kotilaiturilla vietetty ilta muistutti, miten asian ytimessä hyggeily onkaan. Pitäisi hidastaa vauhtia ja ihan vain nauttia. En tiedä pystynkö välttämättä hidastamaan, mutta ainakin pystyn takuulla nauttimaan enemmän. Tämän illan kaltaisia hetkiä pitäisi olla enemmänkin! (Omatunto soimaa, pitäisi kutsua ystäviä kylään useammin.)

Pienimuotoinen sisustuskärpänenkin taisi purra tuolla liikkeessä, mutta opiskelijabudjetilla mennään, enkä toistaiseksi tiedä, mitä koti oikeastaan kaipaisi (Kotilaiturilta ostamieni teekannun, minimännyn ja bambukuidusta tehtyjen astioiden lisäksi). Valkoiset seinät ainakin ottaisivat mielellään täytettä, mutta tämä on jo työn alla, kun innostuin sopivasti makramee-solmeilusta ja kutomisesta. Harjoituskappaleita valmistuu tasaiseen tahtiin (hitaasti toki) ja seinälle ne ovat toistaiseksi päätyneet, kuten tämä allaolevakin.


No, jospa siis taas vähän enemmän hyggeä elämään? Koska se on juuri sen arvoista. Hygge, tuo tanskalaisten lahja maailmalle! Ja mikä on hyggen salaisuus? Hyvän mielen asiat - tai näin ainakin sen itse olen järkeillyt. 

Katso myös

0 kommenttia