Kuinka mahtua (muka) liian pieneen kotiin?

by - marraskuuta 05, 2017

Vielä näin puolentoista vuoden jälkeenkin saan toisinaan kuulla ihmettelyjä siitä, miten mahdumme kolmihenkisenä perheenä 49 neliön asuntoon, kun toiset kokevat sen liian pieneksi jo kahdellekin hengelle. On olemassa kuitenkin muutamakin konkreettinen juttu, jotka helpottavat pienessä asunnossa asumista.


Pienen kodin survival kit


1. Säilytysratkaisut - niin keittiön kuin makuuhuoneen ja eteisenkin. Jos asunnossa ei ennestään ole riittäviä kaappitiloja, täytyy huonekalujen olla sellaisia, joilla säilytystilan määrä kasvaa reippaasti. Ei varmaan yllätä ketään. Yhtä tärkeä asia niin isossa kuin pienessäkin kodissa.

2. Tavaroiden karsiminen - itsestäänselvää. Me käytiin KonMarin henkeen (käytännöllisyys huomioiden) kaikki tavarat lävitse jo reippaasti ennen muuttoa, ja olemme säännöllisesti nykyisessä kodissa asuessamme luopuneet tarpeettomista jutuista ja olleet kriittisempiä uusien (ja käytettyjen) hankinnasta. Toistaiseksi merkittävin ja eniten mielenkiintoa herättänyt poistomme on ollut televisio. Televisiosta luopuminen oli kodin osalta tämän vuoden paras päätös, eikä hetkeäkään tuon kesäkuisen viimeisen kaukosäätimen painalluksen jälkeen ole muuten kaduttanut.

3. Eteinen - sekin on huone. Näe sen potentiaali! Meidän kaksiossa kylmä tosiasia on se, että siitä uupuu työhuone meille aikuisille. Kummallakin on oma työpöytä. Miehellä muusikon tarpeet, minulla valokuvaajan ja epämääräisen askartelija-käsityöläis-haaveilija-taiteilijan. Jo edellisessä kodissa oma työpöytäni löysi mieluisan paikan eteistilasta, ja niin ikään tässä nykyisessä kodissa on mies mielellään siirtänyt oman työpöytänsä lopulta juurikin eteiseen. Siksi meille ainakin pienessä kodissa on tärkeää, että eteistila on jotain muuta kuin yksi pitkä käytävä. Siihen pitäisi mielellään mahtua joko säilytyskalusteita tai jopa sitten ihan työpiste. Vierailijoissa eteisen työpiste herättää aina jonkinasteista huvittuneisuutta, sillä onhan se jokseenkin epätyypillinen näkymä sisälle astuessa.


4. Lasitettu parveke - ratkaiseva juttu. Monet muutoin kivan näköiset ja oloiset asunnot olemme sivuuttaneet jo pelkästään siitä syystä, ettei niissä ole ollut joko parveketta ollenkaan, tai sitten se ei ole ollut lasitettu. Näin pienessä asunnossa parveke on aika mukava lisä. Varsinkin kesäisin. Perusteellisina siivouspäivinä se helpottaa kummasti, ja esimerkiksi meidän roskien lajittelupussukat (pahvit, muovit, paperinkeräys...) on parvekkeella. Liian usein parveke toimii kyllä ihan vaan jopa väliaikaisena parin päivän varastona, mutta toisaalta onneksi meillä on se parveke, kun sille käyttöä löytyy! Ja lasitettu sen on nimenomaan oltava siksi, että se on säältä niin paljon paremmin suojassa.

5. Kevyet ja liikuteltavat kalusteet - tärkein! Tärkein jo myös siksi, että allekirjoittanut tykkää vaihdella huonekalujen järjestystä tasaisin väliajoin. MUTTA, esimerkiksi viimeisen seitsemän päivän aikana olohuoneessamme on esimerkiksi kuvattu yhdet promokuvat, tanssittu balettia ja leikitty antaumuksella. Meidän asunnon joustavuus ja helppous kulminoituu juurikin siihen, että kalusteet on todella kevyitä ja nopeasti siirreltävissä olevia. Siis ei tietenkään kaikki, mutta ne tärkeimmät ainakin, joiden avulla olohuoneen saa mukavan tilavaksi tilaksi tehdä mitä huvittaa. 

Siinä oikeastaan ne meille olennaisimmat seikat. Pieneenkin mahtuu varsin näppärästi - mutta tietenkin on selvää, että se vaatii kompromisseja ja joltain osin myös luopumista. Meillä tilaa saataisiin helposti lisää miettimällä työpöytäratkaisut uusiksi ja yhdistämällä työpisteet yhdeksi. Toistaiseksi kuitenkin mennään näillä, kun nytkin mahdutaan ihan hyvin. Paras ratkaisu oli, kun vaihdoimme entisen 3-istuttavan divaanisohvan muuton yhteydessä kevyempiin versioihin, jotka siirtyvät vaivatta leffahetkeksi vaikka keskelle huonetta.

Herättääkö ajatuksia? Tuleeko mieleen muita vinkkejä, joilla pienessä asunnossa asuminen kevenee entisestään?


Katso myös

4 kommenttia

 1. Hyviä ideoita pieneen kotiin. Meillä on myös aika pieni kaksio (42m2), niin kirjoitus herätti mielenkiinnon. Työpiste eteisessä kuulostaa minusta hauskalta!

  Itse tykkään pienestä kodista, koska se on suht nopea siivota ja eipä tule ostettua ylimääräistä tavaraa helposti, koska säilytystilaa on niin vähän. Meillä on vielä ihan uusi asunto, ja tuntuu että uusissa on nykyään tosi vähän säilytystilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on uudehko asunto, mutta makuuhuoneessa on yksi seinä täynnä kaappeja, ja keittiön kaapistotkin yllättävän runsaat! Ja tavallaan hassua, että vaikka asuntona tämä on meille tähän mennessä käytännössä pienin, niin sen säilytystila on melkein jopa paras. Vaatehuone tosin olisi vielä hyvä lisä!

   Poista
 2. Hyvä postaus! Meillä on saman kokoinen asunto ja ollaan mietitty isompaa, vaikka toistaiseksi selvitään nippa nappa tällä. Eteistä voisi kyllä käyttää paremmin hyödyksi! Olemme tehneet saman ratkaisun kierrätyslaatikoiden pitämisessä parvekkeella, toimii paljon paremmin ja kun kun kunnon puitteet ei tule laiskuuttaan heitettyä kierrätettävää tavaraa sekajätteeseen.

  Meillä sai paljon tilaa kun osti vuodelaatikollisen vuodesohvan, sinne mahtuu paljon muutakin kuin vierasvara petivaatteet. Aina on tavaraa josta luopua ja vaikka aika aktiivisesti konmaritanki niin silti tavaraa tuntuu riittävän liikaakin. Olisi helpompaa jos harrastaisi asioita, joihin ei tarvitse mitään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NE harrastukset meilläkin on just niitä, jotka sitä tavaramäärää lisää hurjasti. :D Pahin on meillä se, että tavaraa tulee edelleen tasaisin väliajoin kaupasta kotiin. VAIKKA, ollaankin nykyään paljonpaljon ostokriittisempiä. Silti voisi olla kenties vieläkin kriittisempi.

   Poista