Aloittaisinko aikuisbaletin?

by - joulukuuta 06, 2017

Viisi vuotta sitten päätin, että haikailu saa jäädä. Olin jo pitkään haaveillut baletin harrastamisesta, mutta en ollut uskaltautunut edes ajattelemaan harrastuksen aloittamista. Ajattelin, että olen liian vanha ja liian kokematon tanssijana (tarkoitan siis, että täysin kokematon). Itsekritiikki kukoisti, kunnes kävin katsomassa balettia, enkä enää pystynyt tekosyillä vastustamaan suunnatonta haluani päästä tanssimaan itsekin.


Päivälleen tasan viisi vuotta sitten itsenäisyyspäivänä kirjoitin myös ensimmäisen blogipostaukseni sen aikaiseen blogiini Valkoinen joutsen. Kun päätin, että aion vihdoin aloittaa baletin, koitin tietenkin ensimmäisenä etsiä tietoa netistä. Sitä tuntui tuolloin olevan niukasti tarjolla. Baletti- ja tanssiaiheisia blogeja oli löydettävissä melko vähän ja keskustelupalstoilla aihe oli vain harvakseltaan noussut esiin. ...Googlen perusteella. Niinpä aloin itse kirjoittaa ensimmäistä kertaa sellaista blogia, jolla oli selkeä aiherajaus. Ja syy oli selvä.

Halusin, että joku muukin kaltaiseni innostuu ja rohkaistuu. Että nuo naiivit ajatukset esimerkiksi omaan ikään liittyen eivät estäisi tekemästä niitä juttuja, joista haaveilee. Valkoinen joutsen -blogini on jo pitkään ollut suljettuna, mutta säännöllisin väliajoin käyn lukemassa omia kirjoituksiani. Minusta on ollut mukava palata niihin hetkiin kun aloitin kaiken. Minua jännitti ja mietitytti monetkin asiat. Johtuen paljolti siitä, että koko tanssimaailma oli niin vierasta.

Mietin esimerkiksi, miten tunnille pitää pukeutua, mutta erityisen paljon jännitti se, että aloitin kauden puolivälissä. Jännitys kuitenkin osoittautui turhaksi, kun opettaja ensimmäisellä tunnilla olisi veikannut, että olen tanssinut balettia ennenkin, eikä meinannut uskoa, että olin täysin ensikertalainen. Mitä kyllä toden totta olin (ja kenties hänkin viimein siinä vaiheessa uskoi, kun tein ensimmäistä kertaa Arabesqueita salin kulmasta toiseen..). 


Olen edelleen täysin aloittelija ja toisinaan ihan toivoton. Olenhan kuitenkin pitänyt kolmen vuoden tauon baletista raskauden, vauva-arkeen totuttelun ja muuten vaan kiireisen arjen takia. Mutta jos voin jotakin, niin antaa ainakin hieman rohkaisua ja vinkkejä heille, jotka harkitsevat ja vasta haaveilevat tätä harrastusta. Tässä muutamia omia mieltäni askarruttaneita kysymyksiä, joihin yritin aikanaan löytää netistä vastausta.

Milloin on sopiva aika aloittaa?

Useimmissa tanssikouluissa mennään lukuvuosittain ja -kausittain. Tällöin aloittaminen on hyvä ajoittaa syksylle, jolloin pääsee mukaan alusta asti. Paikat täyttyvät yleensä nopeasti, joten kannattaa olla ajoissa! Vapaita paikkoja voi toki kysellä myös keväkaudelle, yleensä niitä on kuitenkin vain muutamia tarjolla.

Ja jos pohdit sitä ikäasiaa, mitä minäkin, niin älä suotta. Tunneilla on aivan kaikenikäisiä! Jokainen ikä on hyvä ikä!

Minne menisin?

Varmimmin balettitunteja löytää tanssikouluista, mutta kursseja on myös esimerkiksi työväenopistoilla. Tarjonnan määrä valitettavasti on täysin verrannollinen kaupungin kokoon. Kannattaa myös huomata, että balettitunteja on hieman eri tyyppisiä. Omalle kohdalleni on osunut kahdenlaista. Ja tähän osasin varautuakin sillä perusteella, mitä keskustelupalstoiltakin luin. On ensinnäkin sitä perinteisempää ja kurinalaisempaa, tekniikkaa hiovaa tuntia, mutta sitten on myös tunteja, jotka ovat hieman tanssillisempia. Itse pidän enemmän tuosta tiukemmasta tekniikkaa hiovasta opetustyylistä, mutta ymmärrän, että se ei välttämättä sovi kaikille.

Kannattaa siis tutustua ensin oman tai lähipaikkakunnan tarjontaan ja koittaa löytää tietoa siitä, millaisia tunnit ovat. Joko netin kautta etsimällä tai sitten kysymällä suoraan tuntien tarjoajalta. Kannattaa myös hieman tehdä tutkimusta siitä, minkä tyyppistä opetus on ja miettiä, millaista itse haluaa.

Jos hinnalla on väliä, kannattaa tutustua niihin työväenopistojen ym. järjestämiin kursseihin. Hinnaltaan ne ovat huomattavasti huokeampia kuin tanssikoulujen lukukausimaksut (ja kurssit täyttyvät myös tästä syystä nopeasti).

Miten voin valmistautua tunneille?

Jos aloitat kesken lukukauden, voi olla ihan hyvä idea tutustua etukäteen baletin maailmaan (mikäli se on sinulle vieras). Valmistautua voit esimerkiksi lukemalla, katsomalla Youtube-videoita ja vahvistamalla omia lihaksia, tasapainoa ja kuntoa. 

Lukuvinkkinä antaisin kirjan, jota kaupoista ei valitettavasti enää saa, mutta joka toivottavasti löytyy useista kirjastoista:
Sandra Noll Hammond. Piruetti: Baletin perusteet. Tässä kirjassa on paljon hyvää informaatiota ja sanastoa.

Muutamat jutut ja liikkeet on hyvä painaa mieleen. Ei niinkään teknisesti, koska opettaja kyllä tunnilla opastaa. Mutta visuaalisesti, jotta muistaa paremmin, mistä liikkeestä on milloinkin kyse. Opettele ainakin:
Käsien ja jalkojen perusasennot (katso video)
Plié (katso video)
Tendu (katso video)
Malta odottaa tunteja, sillä on tärkeää, että liikkeet tehdään oikein. Suosittelen silti tutustumaan perusjuttuihin jo ennalta, jotta niiden mieleenpainaminen sitten tunneilla on helpompaa.

Jos et ole harrastanut liikuntaa pitkään aikaan voi olla hyvä ajatus nostaa kuntoa ennen tuntien alkamista. Monet liikkeet käyvät yllättävän raskaiksi, jos pohjalla on heikko lihaskunto ja kestävyys. Toki nämä asiat kehittyvät sitten tunneilla käymisen myötäkin!

Kuinka tunneilla pukeudutaan?

Tunneilla ei pukeuduta tutuihin. ..tiedän, tosi harmillista. Käsittääkseni nuorilla ballerinoilla on hyvinkin tarkkaa, miten tunnilla pukeudutaan, mutta aikuisbaletissa näin ei ole. (Ainakaan en ole kuullut, että missään olisi ohjeistettu vaatteiden väriä tai mallia.) Yksi juttu kuitenkin on tärkeä: vaatteiden olisi hyvä myötäillä ihoa. Miksi? Jotta opettaja näkee vartalon linjaukset ja pystyy korjaamaan väärät asennot, eli omaksi parhaaksesi.

Itse olen tunneilla tottunut pitämään alaosana leggingsejä (mulla on henkilökohtainen mieltymys sellaiseen pehmeämpään kankaaseen. Perinteinen urheiluvaatteiden liukkaampi kangasmateriaali ei omalle iholle tunnu mukavalta.)  TAI tanssikaupasta ostetuista tanssitrikooista, joiden päällä pidän lyhyitä shortseja. 

Yläosana minulla on nykyään urheiluliivien päällä vaihtelevasti ihan tavallisia paitoja. Mieluiten puuvillaisia, jälleen henkilökohtaisten mieltymysten takia. Pyrin tunneilla toteuttamaan kerrospukeutumista. Yleensä minulla on urheiluliivit ja lyhythihainen tai hihaton toppi, jonka päällä vielä pitkähihainen t-paita. 

Ohessa kuva viiden vuoden takaisesta tyypillisestä pukeutumisesta.


Pehmeät balettitossut kannattaa myös hankkia. Tai omasta mielestäni ne ainakin ovat ihan ehdottomat. Tossujen pitää olla pehmeät, jotta jalan ojennus on helppo tehdä kunnolla ja toisaalta pelkät sukat ovat liian liukkaat. Varpasillaan tanssiminenkaan ei ole niin helppoa, kun jalat nyt eivät luista lattialla taas yhtään. Eli hanki siis pehmeät balettitossut. Kannattaa muuten muistaa, että useimpiin tossuihin täytyy nuo nauhat ommella itse kiinni. Eli varaudu pieneen kässämarttailuun neulan ja langan kera.

Edetäänkö tunneilla liian nopeasti?

Eteneminen ja sen vauhti on tietenkin jokaisen henkilökohtainen kokemus. Baletissa kuitenkin on tunneilla tapana toistaa jo tutuksi käyneitä liikkeitä kerta toisensa jälkeen. Liikesarjoihin lisätään sitten hiljalleen uusia juttuja. En siis usko, että tunnin etenemistahti on kovin monelle liian hätäinen.

Perinteisesti balettitunti etenee tangolla tehtävistä harjoitteista keskilattialla (ilman tukea) tehtäviin. Tunneilla toistetaan kuitenkin tosiaan niitä samoja juttuja. Baletissa on tärkeää hallita perusliikkeet, joiden päälle sitten rakentaa laajempaa repertuaaria.


Ainakin tällaisia asioita tulin itse miettineeksi, kun vielä odottelin tuntien alkamista. Toivottavasti joku näistä edes vähän laskisi aloittajajännitystä.  Baletti on hyvin tekninen laji ja siihen kannattaa mielestäni suhtautua myös tietynlaisella asenteella. Kannattaa tiedostaa se, että alkeistunnit ovat loppujen lopuksi melko kaukana varsinaisesta tanssimisesta, kun ensin opetellaan tekemään perusliikkeet oikein. Jos on tarkka ja omistautuvainen persoona, voi baletti olla nimenomaan juuri sun juttu. Mutta yhtä lailla kenen tahansa muun! 


Olin eilen tämän vuoden viimeisellä tunnilla ja ensi vuoden tuntien alkuun on vielä reipas kuukausi aikaa. Tauon aikana olisi paljon tehtävää venyttelyn saralla ja samoin ihan lihasvoiman kehittämisen kanssa. Tässä harrastuksessa olisi helppo vaatia itseltään liikaa, mutta terveellä järjellä sitä ennemminkin vaatii itseltään riittävästi.

Baletti ei varmasti ole kaikkien laji. Mutta toisaalta, ei ole koripallokaan. Baletti kuitenkin antaa monelle tanssiharrastukselle hyvän pohjan ja vaatii keholta yllättävän paljon. Yhtä lailla se saa säännöllisesti yllättymään siitä, mihin kaikkeen oma keho pystyykin.

Oletko harkinnut tunneille menemistä? Mietityttääkö sinua erityisesti jokin juttu aikuisbaletissa? Tai käytkö jo tunneilla? Jännittikö aloittaminen?

Katso myös

6 kommenttia

 1. Minä olen harkinnut balettitunnille menemistä, mutta en ole toistaiseksi mennyt. Tyttäreni aloitti esibaletin syksyllä, ja kyseessä on balettikoulu, jossa näkee koko ajan aikuisiakin tanssijoita (no, monet taitavat olla melkein ammattilaisia). Oma balettiharrastukseni sijoittuu yhteen vuoteen satubalettia (4v) ja yhteen vuoteen baletin alkeita (8v). Olisin balettitunnilla käytännössä aloittelija. Balettikärpänen on purrut jo aika monta vanhempaa, jotka ovat tuoneet lapsensa tunneille. Jos aloittaisin, minua kiehtoisi monikin asia, kuten musiikki, tanssi ja tekniikka. Minua mietityttäisi varmaankin, millaista tunneilla on... ja jännittäisi myös =) Kiitos inspiroivasta kirjoituksesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että inspiroi! Omilla tunneilla on kyllä ollut juuri sopivan vakavaa ja hauskaa. Aikuisbaletti on takuulla rennompaa, mitä ammattitanssijaksi tähtäävien opetus. ...mutta kuitenkin riittävän haastavaa (joskus liiankin. :D) ja vaativaa! ...en kyllä ollenkaan ihmettele, että moni on innostunut lapsen harrastuksen myötä! :)

   Kiitos kommentistasi! <3

   Poista
 2. Todella mielenkiintoinen kirjoitus, minä kun olen jo vuosikaudet pähkäillyt aikuisbaletin aloittamista. Mitään aiempaa balettitaustaa minulla ei ole, mutta laji kiehtoo. Ehkä tämän postauksen kannustamana uskaltaudun vielä joskus ensimmäiselle tunnille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, tosi kiva kuulla! Toivottavasti uskaltaudut tunneille! Alkeistunneilla lähdetään ihan nollasta liikkeelle (ainakin oman kokemuksen perusteella), joten kannattaa vain rohkeasti mennä mukaan! :)

   Poista
 3. Hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Tanssin lapsena hyvin monta vuotta kaikkea klassisesta baletista jazziin ja nykytanssista steppiin. Kuitenkin harrastus jäi polviongelmien takia, mutta nyt aikuisiällä on useampaankin otteeseen houkuttanut kokeilla balettia uudestaan. Kerran jo ilmoittauduin, mutta en uskaltanut mennä paikalle kun jännitti niin paljon. Ehkä vielä joskus. Postauksesi herätti kyllä sen vanhan kipinän taas kirkkaammaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! Sullahan on hyvä pohja tunteja ajatellen, joten rohkeasti vaan! :) Toivottavasti se kipinä pysyy kirkkaana. ;)

   Mua jännitti aikoinaan varmaan eniten siksi, että kyseessä oli oikeastaan eka kerta kun menin YKSIN johonkin harrastukseen, ilman kaveria. Loppujen lopuksi huomasin, että se olikin oikeastaan just parasta kun pystyin keskittymään paremmin. Ja löytyipä sieltä ekoilta tunneilta yksi hyvä ystäväkin! <3

   Poista