Hyvän mielen vuosi 2018?

by - joulukuuta 01, 2017

Pian on taas uudenvuodenlupausten luvattu aikakausi. Itse en varsinaisia lupauksia juuri ole harrastanut, mutta pyrkinyt kuitenkin tekemään parempia valintoja ja päätöksiä. Tavallaan pidän uudenvuodenlupauksia liian helposti rikottavina. Vuoden alussa suurella tarmolla ja innolla aloitettavat liikuntalupaukset yleensä tuntuvat olevan ainakin niitä kaikista vaikeimpia (enkä todellakaan puhu nyt vain omasta puolestani, vaan yleisen oman ympäristön havainnoinnin perustein).


Viime vuodenvaihteessa tein poikkeuksellisesti lupauksen terveellisemmästä vuodesta 2017. Yhteenvetona voisin tässä vaiheessa todeta, että lupaus kyllä piti ihan hyvin, joskin hieman eri muodossaan kuin mitä vuoden alussa suunnittelin. Suunnittelemani onlinejoogatunnit jäivät vähiin, mutta palasin aikuisbalettitunneille. Työmatkakävely taaseen muuttui syksyllä huomattavan säännölliseksi koulumatkapyöräilyksi. Herkuttelua vähensin kausittain. Kausittain se taas lisääntyi aivan itsestään...

2018 nyt tulee kuitenkin alkamaan samalla tavalla kuin 2017: vegaanihaasteella. Ruokavalio tämän vuoden aikana on vegaanihaasteen siivittämänä kokenut ison muutoksen. Tämä taas on omalta osaltaan auttanut terveellisemmässä olossa koko kuluneen vuoden, kuten on myös säännöllinen hyötyliikunta ja viikottainen tanssiharrastus.

Nyt kun koen, että tällä hetkellä ruokavalio ja liikunta ovat suht hyvässä balanssissa, niin mitä seuraavaksi? Jospa se henkinen puoli? En sano, että siinä olisin muutenkaan kovin huonolla mallilla, mutta uskon, että meillä jokaisella on henkisen hyvinvoinnin suhteen jollain tavalla parannettavaa.


Varpublogien pikkujoulujen goodie bagista paljastui mukavia tuotteita. Yksi niistä oli PS-kustannuksen antama Maaretta Tukiaisen Hyvän mielen vuosi -tehtäväkirja. Olen aiemmin selaillut kirjaa kirjakaupassakin sen nähdessäni, sillä luin siitä taannoin Reetan blogista ja kiinnostuin ajatuksesta täyttää tuon tyyppistä työkirjaa (ja Reetta ainakin vaikutti olevan tyytyväinen).

Mulla on oikeastaan hieman ristiriitaisia fiiliksiä tästä! Näin DIY-henkisenä ihmisenä valmis työkirja herättää jollain tavalla negatiivisiakin tuntoja. Kuitenkin taas tiedostan, että tämänkaltaisille jutuille on kysyntää, sillä moni meistä ei kaipaa kaikkea täysin itsetehtynä. ...ja nyt selailtuani kirjaa läpi kotona vielä paremmin, en oikeastaan minäkään. Sitä paitsi mustavalkoiset kirjan sivuthan voi vaikka värittää itse, jos sitä omaa kädenjälkeä kaipaa!


Kirjassa on joka kuukaudelle oma teemansa ja joka viikolle pienempiä tehtäviä, jotka taasen tukevat kuukauden teemaa. Tehtävät keskittyvät kirjan nimen mukaisesti parempaan mielentilaan. Siihen hyvin olennaisesti liittyy itsetuntemus, asia jota olen pohtinut jo pian äidiksi tulemisen myötä. Oman identiteetin tunnistaminen ei välttämättä aina ole niin yksinkertaista kuin nopeasti voisi olettaa. Minä voin ainakin ihan rehellisesti sanoa, että tunsin itseni paremmin vielä ennen raskautta. Nyt kun elämässä on paljon enemmän ihan kaikkea, on se oman itsensä tunteminen ollut kyllä vaikeampaa ja vaatii oikeasti aika paljonkin ajatustyötä.

Mietin, voisikohan tästä kirjasta olla apua?  Mietin myös jaksanko täyttää tätä kokonaisen vuoden, vai kyllästynkö jo ensimmäisten viikkojen aikana? En tiedä. En todellakaan tiedä. Mutta aion ottaa selvää! Sitä paitsi, mikä olisikaan parempi ajankohta aloittaa tehtäväkirjan täyttäminen kun vuodenvaihde?


Onko kirja sulle jo tuttu? Oletko tykännyt? Onko ollut hyötyä? Vai toivotko tätä hei joululahjaksi?


*Hyvän mielen vuosi -tehtäväkirja saatu

Katso myös

0 kommenttia