Joulukoristeaskartelut x 6 + 1

by - joulukuuta 12, 2017

Tykkään itse joulun alla askarrella joulukoristeita. Joka vuosi ei toki kovin montaa tule tehdyksi, sillä vanhojakin on jo riittämiin. Silti jotakin kivaa on aina mukava tehdä, sekä yksin että lapsen kanssa. Keräsinpä nyt tähänkin muutamia kivoja ohjeita, joita olen vuosien aikana (tai tänä vuonna) tehnyt. Toivottavasti näistä löytyy teillekin inspiraatiota!

Kuusenkoristeet taikataikinasta

Taikataikina kuulostaa paitsi kivalta, myös sen kaunis sävy sopii ihanasti jouluun (ja mihin tahansa vuodenaikaan...)! Taikinan voi kaulia piparitaikinan tapaan ja piparimuoteilla painella erilaisia kuvioita. Muista tehdä kuvioihin myös reiät ripustusnarua varten.Lyhyesti siis: 
1. Tee taikina (ks. ohje alla)
2. Kauli taikina ja tee piparimuoteilla erilaisia kuvioita - muista reiät ripustusnarua varten
3. Paista uunissa
4. Kiinnitä ripustusnarut
5. Valmista!


Taikataikinan ohje

Ainesosat
3dl jauhoja
1,5dl suolaa
1,5dl vettä
1rkl ruokaöljyä

Sekoita jauhot ja suola keskenään. Lisää sitten vesi ja ruokaöljy. Vaivaa taikina kiinteäksi. Jos se jää tahmeaksi, lisää hieman jauhoja. ...jos taas murenee liian helposti, lisää vettä. Anna taikinan seistä hetki ennen muovailun aloittamista.

Kauli taikina ja painele siitä piparimuoteilla erilaisia kuvioita. Muista tehdä myös reiät, joihin saat laitettua ripustusnarut. Voit painella kuvioihin erilaisia pintoja esim. astioilla. Arabian Kastehelmi taitaa tässä olla jo klassikko. ;) ...mutta toimii hyvänä esimerkkinä.

Asettele leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Seuraava vaihe on kuivattaa koristeet uunissa.

Paista koristeet uunissa 125 asteessa noin tunnin verran. (Kuivumisaika voi myös vaihdella koristeiden koon ja paksuuden mukaan.)
Halutessasi voit maalata koristeet tai koristella ne muutoin. Maaleiksi käyvät niin akryyli- kuin vesiväritkin. Meidän versiot jäivät tällä kertaa ilman maalipintaa, koska olen itse niin mieltynyt tuohon taikinan omaan sävyyn.Taikataikina on kivaa myös lasten kanssa! Henkilökohtaisesti pidän siitä itse ainakin muovailuvahaa enemmän (taapero kyllä ei...) - ja se on mukavaa vaihtelua! Taikataikinasta on kiva muovailla oikeastaan mitä vaan - ja se säilyy reilun viikon verran jääkaapissa tiiviissä muovikelmussa. 

Sydännauha vanhasta kirjasta


Tämä sydänköynnös on omista askarteluistani se lemppari ja rakkain. Se on niin ...sydämellinen. Heh. Vanhan kirjan kierrättäminen on tässä myös iso plussa. Tarvitset ainoastaan sakset, paperia (se vanha kirja) ja nitojan. Tekeminen on helppoa ja luulenpa, että kuvallisten ohjeiden kanssa onnistuu parhaiten. Tässäpä siis:

Tämä köynnös olisi muuten aika ihana joulukuusessa. ...tai no, ihan missä vaan!

Joulukukat tyhjistä vessapaperirullista

Vessapaperirullat, nuo joulunajan pelastajat. Niistähän voi tehdä käytännössä mitä vaan ja erityisesti lasten kanssa askarteluun ne ovat hyviä. Tyhjä vessapaperirulla on helppo taitella vaikka lahjapaketiksi tai poroksi ja koristella lumiukoksi tai tontuksi. Nyt kuitenkin jotain vaatimattomampaa. 


Nämä minimalistiset joulukukat valmistuvat hetkessä. Tarvitset tyhjän vessapaperirullan, sakset ja nitojan (tai liimaa). Yhdestä rullasta saa yhden kukan. Tätä voi tietenkin varioida huomattavasti monimutkaisemmaksi ja esimerkiksi Pinterestistä löytyy paljon erilaisia malleja!


Leikkaa vessapaperirulla kuuteen yhtä leveään osaan, jolloin sinulle jää kuusi pienempää rengasta. Nido tai liimaa renkaat kiinni toisiinsa yksi kerrallaan. Optimaalinen kiinnityskohta on hieman alle renkaiden keskikohdan.

Samalla idealla voisi tehdä esimerkiksi ovikransseja, lasinalusia ja seinäkoristeita. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Rullathan voi halutessaan myös maalata tai päällystää vaikka glitterillä. Meillä nämä jäivät taas vaatimattomaan tyyliin alkuperäisväriinsä, joka jälleen kerran on omaan makuuni kivan neutraali.

Tähtikoristeet risuista ja juuttinarusta


Risuista askarrellut tähdet ovat niin ikään helpot - ja vähätarpeiset. Tarvitset sakset, risuja ja narua, jolla solmia tähtien sakarat. Ohje on simppeli ja kuvat kertovat selvimmin. Risut sidoin toisiinsa itse juuttinarulla, koska tykkään maanläheisistä koristeista, mutta narua vaihtelemalla nämä tähdet saa istumaan monenlaiseen tyyliin sopivaksi.


Leikkaa risusta viisi samanpituista pätkää ja solmi pätkät kuvan mallin mukaisesti kiinni toisiinsa.
Lasten kanssa

Joulukoristeiden askartelu on mukavaa paitsi yksin, erityisesti lasten kanssa! Meidän 3-vuotias taapero ei vielä kovin monimutkaisiin ja pitkällisiin juttuihin jaksa keskittyä, mutta yksinkertaisia, riittävän nopeita juttuja on mukava tehdä! Yllä mainittu taikataikina sopii tietenkin hyvin lasten kanssa tehtäväksi, mutta tässä vielä pari muuta ideaa sen lisäksi.

Aaltopahvista

Pahvitähdet on helpot, nopeat ja myös kivannäköiset. Yksinkertaisuus on kaunista. Nämä valmistuvat hetkessä, mutta lapsen iästä riippuen vaativat aikuiselta pientä valmistelua. Pienemmille lapsille nimittäin kannattaa aikuisen leikata ja rei'ittää tähdet valmiiksi, sekä keriä langasta pienet kerät.


Meidän tähdet on aaltopahvista leikattu ja villalangalla sekä juuttinarulla päällystettyjä. Juuttinarua käytettiin myös ripustusnaruna. Ripustusnarun voi kiinnittää joko ennen tai jälkeen langan laiton. Pahvista voi tietenkin leikata vaikka mitä kuvioita, mutta ainakin pienelle lapselle narun pyörittely kuvion ympäri on helpompaa, jos siellä on "koloja", joihin lanka jää helpommin. Tähti siis muodoltaan hyvä tämän takia.

Solmi lopuksi lanka hyvin kiinni ja ripusta vaikka joulukuuseen!


Jäätelötikuista

Kaupassa myytävistä jäätelötikuista (omasta 100kpl pussistani maksoin Prismassa 1 euron) teimme lumihiutaleita, kuusia ja tähtiä. Tässä jälleen lapsen iästä riippuen, aikuisen kannattaa valmistella hieman etukäteen ja liimata tikut toisiinsa ennen varsinaisen askartelun aloittamista.

Näihin voi kiinnittää tietenkin mitä vain. Meillä mentiin taas yksinkertaisen kaavan mukaan. Halusin, että koristeissa käytetään neutraaleja juttuja, sekä sellaisia, joita kotoa jo valmiiksi löytyy. Niinpä noudin vessasta vanua ja revin sopivan kokoisiksi kappaleiksi, joita taapero sai liimata kiinni jäätelötikkuihin.
Hyvin helpoilla jutuilla siis mentiin tämän vuoden askartelut lapsen kanssa (viime vuoden koitoksesta viisastuneena). Päivähoidossa sitten pääsee taaperokin askartelemaan hieman värikkäämpiä ja erikoisempia juttuja. 

Loppukevennyksenä vielä taaperon tekemät minimalistiset joulupukit tyhjistä vessapaperirullista. Jotain sympaattista näissäkin on.Joulukoristeaskarteluissa tykkään itse käyttää hyvin tavallisia materiaaleja, ja pyrinkin aina käyttämään niitä, mitä kotoa löytyy jo valmiiksi - tai ulkoa. Nollabudjetilla siis! Hyviä askartelumateriaaleja omaan makuun ovat ainakin:

tyhjät vessapaperirullat
havut
kävyt
langat
juuttinaru
voimapaperi
aaltopahvi
sanomalehdet ja vanhat kirjat
folio
vanu
huopa


Kivoja askarteluhetkiä!

Varpublogien joulukalenteri 2017

Tämä postaus on muuten osa meidän Varpublogien joulukalenteria. Kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa muutkin luukut. Tähän mennessä luukuista on löytynyt jo esimerkiksi arvontoja ja makoisia reseptejä! 

Katso myös

4 kommenttia

 1. Taikataikina on ollut meillä esikoisen ihan lemppari, niistä voisikin tänä vuonna "leipoa" joulukoristeita. Kiitos paljon muistakin kivoista askarteluvinkeistä, otetaan ehdottomasti käytäntöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tulee käyttöön! Taikataikina on kyllä jotenkin ihanan huoletonta lasten kanssa. :)

   Poista
 2. Tässä on kyllä koristeita minun mieleeni! Tuo kirjasta tehty köynnös varsinkin on todella kaunis. Meillä ei taikataikinasta tehdä koristeita, mutta sen sijaan kauniin valkoisesta soodataikinasta, jota lähdenkin tästä blogien lukemisen jälkeen taas tekemään. Muutama vuosi sitten törmäsin soodataikinaan ja tykästyin todella paljon siihen valkoiseen hieman hohtavaan lopputulokseen, joka siitä tehdyissä koristeissa on. Kannattaa kurkata jos ei ole entuudestaan tuttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! <3 Olen myös kuullut soodataikinasta, mutta siinä nuo ainesosat on meidän keittiöön epäkäytännöllisiä, koska mm. soodaa meiltä ei löydy kaapeista oikeastaan koskaan. Tosi kaunis on kyllä tuo valkoinen taikina. :)

   Poista