DIY lasinaluset - helppo ja nopea ohje

by - joulukuuta 09, 2017

Tässäpä kiva DIY-vinkki joko itselle tai lahjaksi (joululahja, tuparilahja...) - lasinaluset! Olen innostunut tänä vuonna makrameesta, eli solmuin tehdyistä tekstiilitöistä. Makramee on verrattain nopea tekniikka ja vaikeustasoltaan vaihteleva käytettävistä solmuista riippuen.


Alunperin aloin tehdä näitä lasinalusia lahja-ajatuksella, mutta luulenpa että väritys takasi sen, että ne päätyvätkin vain meidän omaan käyttöön. Meillä kotona vaaleanpunainen ottaa hiljalleen valtaa ja T-Yarnin roosa trikookude olikin omiaan näihin suloisiin lasinalusiin. Lasinaluset on siitä kivoja, että ne on nopea tehdä ja mukava lisä lahjapakettiin esimerkiksi nättien kuppien kera.

Ohje itse tehtyihin lasinalusiin

Tarvitset sakset, virkkuukoukun ja trikookudetta. Toki voit käyttää halutessasi esimerkiksi moppinarua (jota noissa ohjekuvissa on käytetty) tai muuta soveltuvaa materiaalia. Huomaa kuitenkin, että jos materiaalisi on ohuempaa kuin tavallinen trikookude, niin ohjeen mitat eivät täsmää, joten joudut tekemään pidemmän palmikon. (Oikea mitta selviää testaamalla.)

Ensin tehdään siis palmikkonauha, joka sitten kierretään ympyrän muotoon ja virkkuukoukulla päätellään lankojen päät pitämään alunen kasassa. 

Alla olevassa kuvassa on kuteen mitat. Tarkoituksena on siis leikata 190-200cm pitkä pätkä. Kun alat asettelemaan narua kuvan mukaisesti pidä huoli siitä, että noin 20cm pituinen pätkä jää yli varsinaisesta palmikosta sekä ylä- että alapuolelle. Mitta ei ole ihan niin justiinsa sentilleen. Mitä pidempi pätkä, sitä pidempi palmikko ja sitä leveämpi alunen.


Ala solmimaan palmikkoa kuvan ohjeiden mukaisesti. Loppujen lopuksi palmikon teko on hyvin simppeliä, vaikka alku näyttääkin hankalalta. Se kuitenkin vastaa käytännössä tavallista tapaamme tehdä palmikko.


Kun palmikkonauha on valmis, aloita kiertämään sitä ympyräksi samalla virkkuukoukun avulla  vetäen narunpäätä läpi palmikon.
Kun palmikko on kokonaan ympyrällä aloita päättelemään toista päätä. Kun päättelet naruja, pidä huoli, että narut kulkevat tasaisesti pitkin alusen pohjaa, jotta alusen muoto on kestävä. Ohessa esimerkkikuva siitä, miten itse päättelin omia narujani. Intuitiolla, eli en niinkään minkään tietyn kaavan mukaan. Kuitenkin vähän joka puolelta aina sen mukaan, mihin kohtaan alunen kaipaa sitovaa narua.

HUOM! Pidä kuitenkin päätellessäsi mielessä se, kumpi puoli on yläpuoli. Päättele narunpäitä ennemmin alapuolelle, jolloin ne eivät sitten näy yläpuolella.Ja valmista! 

Ota käyttöön tai paketoi sellofaaniin kauniiden kuppien kanssa.


Itse pidän näiden ulkomuodosta kovastikin ja seuraavana työn alla onkin tehdä isompi alunen kannua varten. Nämä olisivat myös ihania, jos yhdistelisi yhteen settiin vaikka kahtakin eri väriä. 

Meneekö kokeiluun? Tai käytättekö muuten ylipäätään lasinalusia kotona?

Katso myös

2 kommenttia

 1. Ihan mielettömän nättejä! Meillä on hamahelmistä tehtyjä mukinalusia olkkarin pöydällä ja ne ovat käteviä kun saa pistettyä tiskikoneeseen, kun välillä jotakin läikkyy niihin. (sählä ilmoittautuu!) Kuitenkin tällaiset olisivat paljon kauniimpia ja ohje vaikuttaa myös aika helpolta sekä selkeältä. Nyt vain hakemaan trikookudetta ja kokeilemaan :) Kiitos ohjeesta ja ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on myös aiemmin ollut hamahelmi-lasinalusia! Ja pakko muuten myöntää, etten oo tajunnut, että niitä voi laittaa tiskikoneeseen! Hyvä tieto siis!

   Jos nuo kuteen pätkät päättelee hyvin, niin näähän voi sujauttaa myös pyykin joukkoon. Uskoisin että kestävät konepesua hyvin, ainakin hienopesua. :) ..vielä testaamatta itsellä!

   Poista