Boheemi makramee - ihastus vapaa-ajalle

by - joulukuuta 16, 2017

Uudessa, täysin ennalta tuntemattomassa harrastuksessa on aina se kiva puoli, että onnistumisen tunteita tulee aika helposti. Myös oppiminen alkaa yleensä melko vauhdikkaasti, sitten tasaantuen alkusysäyksen jälkeen. Kuherruskuukaudeksikin sitä voisi kutsua. 

Innostuin syksyllä toden teolla makramee-solmeilusta. Pitkin kesää oli jo silmille osunut enenevässä määrin erilaisia solmeilutekniikalla tehtyjä töitä, mutta tuolloin en vielä ehtinyt itse kokeilla. Kun ekojen kuukausien koulukiireet helpottivat, aloin viimein kokeilla itsekin. Ja nyt olen ihan myyty!


Makramee on vanha, Arabi-maista 1200-luvulla alkunsa saanut käsityötekniikka (tietää Wikipedia). Alunperin kyseessä on ollut tekstiilien reunakoristelu, joka on tehty solmimalla. Nyttemmin makramee-tekniikalla tehdään valtavasti kaikenlaista, isoista seinävaatteista rannekoruihin.

Itse tein taannoin makramee-tekniikkaa hyödyntäen lasinalusia. Nyt suunnitteilla on useiden seinävaatteiden lisäksi koristeet keittiön tuolien selkämyksiin. Selaan Pinterestiä tällä hetkellä aktiivisesti macrame-hakusanalla ja olenkin kerännyt melkoisen määrän inspiroivia kuvia omaan tauluunsa. Ei päivää ilman macrame-pinnausta. Se on tämän hetken mottoni. Hah!


Makramee on siis käytännössä narujen tai lankojen solmimista toisiinsa. Opettelemalla ihan perussolmut pystyy tekemään jo ison määrän erilaisia juttuja. Makramee on tekniikkana melko nopea - jos verrataan esimerkiksi kutomiseen, neulomiseen tai virkkaamiseen. Monipuolista, monikäyttöistä ja monitasoista. Monitasoisella tarkoitan sitä, että perussolmut ovat helppoja ja ne oppii nopeasti, mutta erilaisia solmuja on vaikka millä mitalla (ja kukaan ei kai kiellä keksimästä omiakaan), joten oppiminen tuskin loppuu kuin seinään ainakaan tarjonnan puutteesta.

Materiaalit

Olen itse tehnyt seinävaatteita niin matonkuteesta, villalangasta kuin moppilangastakin. Paras niistä on mielestäni tuo kuvissa näkyvä moppilanka. Se on kuin pehmeää narua. Ei jousta, eikä ole liukasta. Jämäkkää, mutta kuitenkin mukavan pehmoista. Ja langanpäiden purkautuminen näyttää mielestäni kauniilta työn helmassa.

Töitä olen taas solminut jäätelö- ja grillitikkuihin sekä puukeppeihin. Näiden lisäksi vanhempieni löytämiin peuran jättösarviin. Toistaiseksi olen pitäytynyt näissä, mutta sanoisin kuitenkin, että vain taivas on rajana.

Harjoitusversioita uusien solmujen kanssa olen ensin tehnyt ihan villalangalla pienessä koossa. Se on ensinnäkin edullisempaa, mutta myös mukavampaa. Pienen työn voi kiinnittää vaikka paperiklipsillä kiinni kirjaan. Tällöin tekeminen onnistuu hyvin vaikka nojatuolissa istuen. Isommat työt vaativat joskus jo kaksi tuolia tai vaaterekin, joiden avulla työn saa roikkumaan.

Ihanan huoleton makramee

Mikä makrameessa sitten viehättää? Jos unohdetaan itse tekeminen, niin kyllähän solmeilutekniikalla tehdyt työt kiehtovat visuaalisestikin. Niissä on juuri oikeanlaista boheemia otetta ja toisaalta systemaattista toistoa ja omistautumista. Isot työt vaativat aikaa ja saadakseen näyttävän lopputuloksen, myös usein suunnittelua ennakolta. Ihastelen erityisesti töitä, joissa on eri kerroksilla saatu aikaan todella mielenkiintoisen näköinen pinta.

Makramee on siitä mukava tekniikka, että sitä kokeillakseen riittää, että on joku pieni keppi ja lankaa tai narua. Youtubesta ja Pinterestistä löytyy valtavasti opastusvideoita ja -kuvia erilaisiin solmuihin ja kuvioihin. Kannattaa siis tutustua niihin, mikäli solmeilu kiinnostaa!


Onko makramee tuttu juttu? Jos on, niin mitä olet tällä tekniikalla tehnyt?

Katso myös

6 kommenttia

 1. Näitä on nyt näkynyt paljon erilaisissa sisustusjutuissa, ajattelin itsekin kokeilla jahka joululahjapipojen neulomiselta ehdin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kokeiluun! Nämä onneksi on just nopeita. :)

   Poista
 2. nää on niin ihania! Mun on viime kesästä asti pitänyt tehdä meiän portaikon seinille, mutta ehkä vielä jonain päivänä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Ja kiehtoo tuo tosi pitkälle ulottuva historia myös macrameessa!

   Poista
 3. Ihana :) En ole tehnyt, mutta haaveilen tekeväni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Alkavana vuonna sitten sullekin haaveista todeksi! ;)

   Poista