Muovikuusi - 8 hyvää syytä

by - joulukuuta 10, 2017

Jotenkin, joka vuosi tähän aikaan on vaikea välttyä yhdeltä vedenjakaja-aiheelta. Täytyykö joulukuusen olla aito, vai voiko se olla myös muovinen?

Itsehän olen kasvanut lapsesta asti muovikuusen kanssa jouluun ja sitä myöden se tuntuu hyvin luonnolliselta asialta. Ihmetyttääkin vahvat mielipiteet muovikuusista ja niiden nyrpeästä vastaanotosta. Itse keksin ainakin monta syytä sille, miksi olohuoneeseen tuodaan muovikuusi - vuodesta toiseen.

(Toim. huom. Ei ihmetytä ihmisten mieltymys aitoihin kuusiin, ihmetyttää se tuohtumus ja puistatus, mitä muovikuusi toisissa meistä aiheuttaa.)

8 hyvää syytä valita muovikuusi


1. Muovikuusta ei tarvitse kastella. Viherpeukaloille ei muovikuusen kanssa ole tarvetta! Ei tarvitse muistaa milloin viimeksi annettiin vettä - ja onko sitä vielä jäljellä. Helppoa kuin heinänteko, paitsi että vielä sitäkin helpompaa!

2. Muovikuusi kestää pitkään. Jos olisi oikein jouluihminen, niin muovikuusihan kestäisi vaikka ympäri vuoden. No, harva meistä on niiiin paljon. Mutta ainakin itse tykkään ottaa kuusen esille jo joulukuun alusta. Muovikuusi on takuuvarmasti hyvässä kunnossa vielä joulupäivänäkin.

3. Muovikuusi on edullinen vaihtoehto. Yhden vuoden 50 euron investointi vie mennen tullen joka vuotisen aidon kuusen ostamisen. Edullisin vaihtoehto on tietenkin omasta metsästä (tai pihasta) haettu. Mutta senkin kuljettaminen (jos metsä ei ole omalla takapihalla) kyllä kuluttaa bensaa.

4. Muovikuusi on tasainen ja tuuhea joka suunnasta. Kelpaa perfektionistillekin, eikä ole niin väliksi miten päin sen asettaa ja mikä puoli piilotetaan seinän puolelle. Edustuskelpoinen 360 astetta!

5. Muovikuusi ei pudota neulasia - vain hieman kasatessa ja pois siivotessa.

6. Muovikuusi ei allergisoi. Jotkut meistä voivat saada luonnonkuusesta allergisia oireita, kuten kukistakin. Muovikuusi on siitä mukava, että se ei aiheuta kenellekään vieraista hengitystievaikeuksia tai ikävää niiskuttelua.

7. Muovikuusen saa eri väreissä. Joku voi kyllä pitää tätä huonona puolena, haha, mutta ainakin itse olen kovasti mieltynyt valkoiseen kuuseen, joka edes jollain tasolla muistuttaa niistä lapsuuden jouluista kun oli vielä lunta maassa.

8. Ekologisuus. Tämä. Ei. Ole. Niin. Mustavalkoista. Mutta, yllätän teidät nyt ehkä sanomalla, että muovikuusi voi hyvin todennäköisesti olla aitoa kuusta ekologisempi. Ekologisuuteen vaikuttaa kuusen käyttöikä sekä hankintatapa. Paras kuusi on ekologisessa mielessä mahdollisimman läheltä haettu kuusi. Muovikuusi yli kymmenen vuotta käytettynä voittaisi ekologisuudessaan luonnonkuusen (Tiede-lehti 13/2009). Ja jos mietitään luonnonkuusta ja sen ekologisuutta, niin merkitystä on sillä, miten kaukaa kuusi haetaan ja onko kyseessä latvakuusi vai viljelty joulukuusi.

Lapsuudenkodissani oleva muovikuusi on ollut käytössä jo lähemmäs 20 vuotta (jos nyt yhtään oikein lasken) ja tänä vuonna on jälleen pääsemässä käyttöön taaperon iloksi. Meidän oma kuusi on vasta neljännellä kierroksellaan, mutta yhtä hyvässä kunnossa kuin sen ostaessani, joten jouluja sillä on edessä vielä monen monta.

Tuo viittaamani Tiede-lehden artikkeli tämän tiimoilta kannattaa muuten lukaista: Kuinka ekologinen on muovikuusi?.


Muovikuusi on siis kiteytettynä käytännöllinen. Mitä siinä sitten ei ole? No sitä luonnonkuusen tuoksua tietenkin. Ja monille tämä onkin ilmeisesti se suurin haitta muovikuusessa. Sanovatpa jotkut jopa, että joulun tunnelmaa ei muovikuusella saada aikaan. Tästä kyllä olen itse vahvasti eri mieltä, johtuen tietenkin siitä, että omissa lapsuuden jouluissa muovikuusella oli tärkeä rooli aatonaattoiltana.

Onko teillä muovikuusi vai luonnonkuusi? Herättääkö muovikuusi millaisia fiiliksiä?


Katso myös

4 kommenttia

 1. Meillä on myöskin valkoinen muovikuusi, tykätään! Tavalliset vihreät muovikuuset on paljon ankeampia, mutta tää valkoinen on kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen kuusi on kyllä ihanan kevyen oloinen ja näköinen!

   Poista
 2. Meillä ei varmaan ikinä päädytä muovikuuseen. Lapsesta asti olen saanut tunnelmoida kuusen hausta, ihanasta tuoksusta ja ilmeestä. Tuuhean kuusen löytäminen ei ole kovin vaikeaa ja 30-40euron laitto sellaiseeen ei kirpaise meidän perhettä. Ahkeralla kastelulla kestää hyvin kuukaudenkin hyvänä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, tämä jakaakin ihmiset aika hyvin kahteen lokeroon. Tai sitten on toki vielä se kolmas, joille ei kuusta tule ollenkaan. :) Itse pidän muovikuusen huolettomuudesta enemmän. Tottumiskysymys se tietenkin on myös, kun lapsesta asti on meillä kotona ollut muovikuusi. Kuukausi on jo hyvä kestävyysaika luonnonkuusellekin! :)

   Poista