Vähän vegaanimpi joulu

by - joulukuuta 20, 2017

...eli kuinka tuoda vegaaniruokia joulupöytään.

Vaikka meidän perheen joulupöydästä löytyy se kinkku ja muuta eläinperäistä, on minulla missio. En yritä käännyttää koko lähisukua syömään ituja leivän päällä, mutta haluan tuoda joulupöytään niiden perinteisten ruokien rinnalle ja tilalle jotakin eettisempää ja ympäristölle kestävämpää. Ja tätä kautta sitten vaikuttaa asenteisiin vegaaniruokien suhteen.


Tässä muutama ehdotus, joita suosittelen ihan jokaisen joulupöytään tai ihan muuten vain joulunaikaan:


Punajuuririsotto

Viime joulun superherkku! Teimme tätä viime vuonna ihan joulupöytään (ensi kertaa), mutta totesimme, että risottohan sopisi paremmin vaikkapa aatonaattoon pääruoaksi. Annoksesta tuli lisäksi sen verran suuri, että siitä riitti useammalle päivälle vielä joulun jälkeenkin. Muistelisin, että käyttämämme ohje ei tuolloin ollut vegaaninen, joten tänä vuonna nostetaan rimaa! Kiinnostaa kokeilla ainakin tätä Soppa365:n punajuuririsotto-ohjetta.

Imelletty perunalaatikko

Käsi ylös, joka ei ole koskaan tehnyt itse joulupöytään perinteisiä laatikoita. Hep! Itsehän olen tältä hommalta säästynyt, ja sinänsä olen ihan muutenkin sinut kaupan valmislaatikoiden kanssa (se vähän helpompi joulu). Tänä vuonna kuitenkin on yllättäen aikaa, joten ajattelin ottaa haasteen vastaan (äidin kanssa) ja tehdä imelletyn perunalaatikon, vegaanisena! Näppärältä vaikuttavan ohjeen nappaan Vegaaniliiton sivuilta.

Saaristolaisleipä

Perinteinen joulupöydän leipä, joka omassa kodissani ei ole ollut sitä. Tein tällä ohjeella Saaristolaisleipää ensimmäistä kertaa ikinä, 2014 joulun ja uuden vuoden välipäivinä, ja siitä asti se on kuulunut meidän jouluun olennaisesti. Saaristolaisleivät ovat olleet myös ne leipomukset, jotka ovat päätyneet jouluviemisiksi lähisuvulle. Ohje, jonka mukaan teen leivät ei ole pettänyt kertaakaan, ja siksi luotankin siihen kuin kallioon: Saaristolaisleivän ohje. Tämä on oikeasti helppo! Taikina kohoilee ja viipyy uunissa pitkään, mutta itse tekemisprosessi on hyvin yksinkertainen ja nopea.

Porkkala

Saaristolaisleipään liitetään tietenkin jopa ihan tahtomatta graavilohi. Haastan kuitenkin jokaisen blogin lukijan tänä vuonna kokeilemaan porkkalaa, eli porkkanalohta, eli vegaanista kylmäsavulohta! ...siis mikäli et vielä ole kokeillut. Itse tein porkkalaa viime jouluna ja ei voi kuin kehua. Myönnetään, ettei se nyt ihan sama ole kuin graavilohi, mutta väittäisin että lähes yhtä hyvä. Helppo porkkalan ohje löytyy PS. Olen vegaani -Youtube-kanavalta. Tämän vuoden porkkalat ovat meillä juuri valmistumassa. Valmistaminenhan kestää kaikkinensa 1-2 vuorokautta, joten kannattaa olla näiden kanssa ajoissa (valmistusprosessi näissä on kuitenkin superhelppo ja vähätöinen). Jääkaapissa valmis porkkala säilyy noin viikon verran.

Wiener Nougat ja Vihreät kuulat

Yllättävän paljon vegaanisia vaihtoehtoja löytyy joulun makeisistakin. Oma suosikkini on Wiener Nougat ja ah sitä onnea, kun älysin sen olevan vegaanista! Vihreät kuulat ovat myös aika monen kestosuosikki ja ne niin ikään ovat vegaanisia. Vegaanituotteet-sivuston Joulu-listalta voit tarkistaa näppärästi vaikka kaupassa, mitkä suklaat ja makeiset ovat vegaanisia.

Joulutortut + piparitaikina

Joulutortuista ja pipareista ei vegaanin tarvitse pihistellä. Ostan kumpaankin taikinan valmiina kaupasta. Esimerkiksi Myllyn Parhaan torttu- ja piparitaikina ovat vegaanisia. Listan vegaanisista pipari- ja torttutaikinoista voit tarkistaa jo tutuksi tulleesta Vegaanituotteet-sivuston Joulu-listasta.


Stressittömän joulun teemaan sopivasti haluan siis kannustaa kaikkia suosimaan vegaanisia juttuja. Täysin vegaanista joulupöytää tärkeämpää on mielestäni yleisesti ottaen eläinperäisten tuotteiden vähentäminen ja kompensoiminen kasviperäisillä. Rohkeutta ja kokeilua peräänkuuluttaen, tehdään tästä kulutusjuhlan mainetta niittävästi joulusta vähän ympäristölle kestävämpi, nyt ja tulevina vuosina.

PS. Jos haluat oikein kunnolla lähteä haastamaan, kokeile vaikka seitan-kinkkua!


Katso myös

1 kommenttia

  1. Meillä ei syödä lihaa, mutta ajattelin tänä vuonna jättää kalankin pois. Katsotaan tuleeko protestia lapsilta, mutta veikkaan kyllä etteivät edes huomaa koko asiaa kaiken muun yltäkylläisyyden keskellä. Vegaania musta ei saa jouluksi, koska pitää syödä juustoja, mutta arkena olenkin sitten paljon lähempänä vegaanista ruokavaliota. Tärkeintä on musta, kuten sanoit, pohtia omia tottumuksiaan ja miettiä, voisiko eläinperäisiä tuotteita vähentää, jos ei kokonaan lopettaisikaan. Hyvää joulua teille!

    VastaaPoista