Toimiva vaatekaappi - miten onnistua?

by - tammikuuta 30, 2018

Aika lailla pari vuotta sitten haaveilin kestävämmästä vaatekaapista. Samoihin aikoihin löysin KonMarin ja siitä se ajatus taisi oikeastaan alunperin lähteäkin. Sain karsittua vaatteita tosi ison määrän pois ja jäljelle jäi niitä omia silloisia suosikkeja. Kahden vuoden takaiset suosikit eivät kyllä enää ole mitään lemppareita, eikä niistä kovin moni edes ole kaapissa, vaan jo kirpputorilla tai kierrätyksessä.


On muuten vaikea rakentaa sellaista vaatekaappia, joka toimisi vuodesta toiseen! Tai, minun ainakin on. Se johtunee siitä, että lähtökohtaisesti tykkään kuoseista, kuvioista ja väreistä. ...joihin ennen pitkää tietenkin kyllästyn. En oikein osaa ostaa perusvaatteita, kuten vaaleita, harmaita ja mustia t-paitoja. Silti haluaisin, että minulla olisi vaatekaappi, joka kestää aikaa ja mielialoja.

Vaatemäärä ei ole ongelma, vaatteet itsessään kyllä. Koska kaikista yrityksistä ja lukuisista suunnitteluista huolimatta en ole onnistunut luomaan sellaista vaatekaappia, jollaisen haluaisin, ajattelin nyt lähteä tähän pitkäaikaiseen projektiin vähän eri kulmalla. Aiemmin olen pyrkinyt löytämään vain vaatteita, joista pidän todella paljon. Se ei valitettavasti riitä, jos niiden yhdistely ei ole saumatonta. Kun yksi tietty vaate on pesussa, voi se estää usean muun vaatekappaleen käyttämisen. Nyt mietinkin siis tästä eteenpäin, millaisista osista vaatekaapin pitäisi koostua, ja millaisia yhdistelmiä niistä pitäisi saada aikaan.


Toimivan ja yhtenäisen vaatekaapin kulmakivet

Villasukkahousut (neutraali väri)
Sukkahousuja tarvitsee ympäri vuoden. Hameiden ja mekkojen kanssa villasukkahousut ovat syksyllä, talvella ja keväällä ihan ehdottomat. Talvella ne ovat kovimmilla pakkasilla tarpeelliset myös housujen alla. Neutraali väri sukkahousuissa tarkoittaa omalla kohdallani lähinnä tummanharmaata ja mustaa. 

Pitkä neuletakki (neutraali väri)
Neuletakki, joka sopii housujen, hameiden ja mekkojen kanssa (+ peittää takapuolen) on must have. Neutraali väri on oman kokemukseni mukaan neuletakeissakin paras (vaikka pitkään suosikkivaatteeni olikin pirteä sinapinkeltainen neuletakki), sen kun voi yhdistää aika lailla kaikkien värien kanssa. Pitkien hameiden kanssa en itse tosin osaa neuletakkia yhdistää, mutta niitä varten onkin sitten jotain muuta.

Neulepaita
Periaatteessa yksi neulepaita riittäisi, jos se olisi hyvä. Neutraali väri tässäkin on taas turvallinen valinta: vaikkapa luonnonvalkoinen tai harmaa. Neulepaidan täytyisi sopia niin housujen, hameiden kuin mekkojenkin kanssa. Toisaalta, näitä voisi olla oikeastaan pari, toinen paksumpi ja toinen ohuempi.

Pitkä mekko/hame ja polvipituinen mekko/hame
Nyt riippuu tietenkin paljon siitä, ollaanko sitä hame- vai housuihmisiä. Minä pidän hameista ja mekoista valtavan paljon, ja pääosin tykkäänkin pukeutua niihin. Mielestäni näissä saisi jo olla väriä ja kuosia. Jos nyt ihan pakollisia miettii, niin musta, kauluksellinen mekko pitäisi kaapissa olla ainakin. Lisäksi vuodenaikojen vaihtelun vuoksi olisi näissä hyvä olla hieman eri paksuisia kankaita ja erilaisia hihoja.

Mustat siistit housut
Nämä käy tilanteeseen kuin tilanteeseen ja ovat siksi aika pakolliset. Tällä hetkellä omat mustat housuni  (denimfarkut) ovat kyllä ihan jotain muuta kuin mustat.

Farkut
Aika pitkään vietin tässä täysin farkutonta aikakautta. Tänä syksynä olen taas innostunut niistä enemmän, ja löytäessäni (vihdoin) boyfriend-malliset farkut ne alkavat olla jopa ihan oma suosikkivaatteeni taas pitkästä aikaa. Olen todennut, että farkkuja olisi hyvä olla yhdet tummat ja yhdet vaaleat. Toiset kireämmät ja toiset löysemmät.

T-paita (neutraali väri)
Neutraalin väriset t-paidat ovat kyllä yhtä tärkeitä kuin villasukkahousut. Tosi moni asukokonaisuus kaipaa juuri niitä! Niin housut kuin hameet. Neutraali väri t-paidassa tarkoittanee valkoista, vaalean- ja tummanharmaata sekä mustaa. Neutraalien värien lisäksi kyllä pitäisi t-paitavalikoimassa olla mielestäni myös hitusen kaunista puuterin vaaleanpunaista.

Kotoisat olovaatteet
Mielestäni näitä ihmisillä on liikaa! Kotivaatteita ei tarvitse olla kuin ihan pari vaatekertaa. Toisaalta en halua nimittää näitä kotivaatteiksi, koska niiden salaisuus on siinä, että niitä voisi käyttää myös muualla. Collegepaidat voi yhdistää arkiasuihin ja harrastuksiin, olohousut taas käyvät kivasti rentoon lenkkeilyyn ja omalla kohdallani kauppareissuihin.

Loppujen lopuksi, jos nämä osaset olisivat kunnossa, ei vaatekaappi kenties kaipaisi kovin paljon muuta kuin niitä väripilkkuja. Oma pukeutumiseni nojaa tällä hetkellä niiden neutraalien värien lisäksi vaaleaan denimiin, vaaleanpunaiseen ja viininpunaiseen. Tavallaan tyylini on muuttunut todella paljon kahden vuoden takaisesta, toisaalta ei ollenkaan. Kuosit ja värit ovat hillitympiä, mutta mieltymys mukaviin ja tyttömäisiin vaatteisiin ei ole kadonnut minnekään.


Aika moni listaamistani asioista on omassa vaatekaapissani näennäisesti ihan ok -kunnossa. Näennäisesti. Käytännössä kuitenkin huomaan, että sopivien vaatekappaleiden löytäminen vie aikaa ja vaatii harjaantunutta silmää. Vaatteen istuvuus, mukavuus ja toimivuus on oikeastaan aika pienistä asioista kiinni.

Vähemmän vaatteita = helpompia valintoja

Vaatteiden vähentäminen kuulostaa nurinkuriselta ratkaisulta ainaiseen "Mitä pukisin päälle?" -ongelmaan. Mutta se toimii! Enemmän vaihtoehtoja tarkoittaa nimittäin yleensä enemmän vaihtoehtoja, joista mikään ei ole ihan justiinsa. Käyn säännöllisesti kirpputoreilla ja vaikka nykyään olenkin jo todella kriittinen ostosteni suhteen (jopa käytettyjen kanssa), päätyy vaatekaappiin täytettä melko helposti. Vaatemäärän kasvamisen liian isoksi huomaa kuitenkin aina viimeistään siitä, että vaatteiden valitsemiseen alkaa kulua enemmän aikaa. Siinä vaiheessa alankin yleensä käydä kaappia läpi. ...ja haave toimivammasta vaatekombosta leijailee ajatuksissa.

Optimaalinen vaatemäärä on aika henkilökohtainen juttu ja riippuu paljon myös omasta tyylistä. Mietin monesti, miten helppoa olisi, jos voisin määritellä oman tyylini selkeästi ja napakasti. Vaan en voi. On päiviä, kun voisin hautautua kepeään kukkamekkoon ranskanletti päässä, tai paketoida itseni lämpimään neulekerrokseen. Toisinaan kaipaan vaatteiltani vain rentoutta ja huolettomuutta ja puen päälle ne ihanat boyfriend-farkut ja villasukat, jotka eivät kiristä sitten yhtikäs mistään.

En haluaisi tehdä vaatteista näin isoa numeroa, koska mielestäni ne eivät sitä ansaitse. Mutta myönnän, että toimivampi vaatekaappi helpottaisi arkea kyllä tosi paljon ja tukisi myös minimalistista ajattelua, josta olen koko ajan vain kiinnostuneempi.

Katso myös

2 kommenttia

  1. Mä just puhuin meillä kotona tuolle toiselle osapuolelle, miten vaatekaappia pitää kehittää sillä tavalla strategisesti ja suunnitelmallisesti. Sitä vähän nauratti, mutta ymmärsi mun pointin lopulta. :D Jos vaan ostaa kivoja asioita, ei ne välttämättä sovi yhteen. Mutta jos miettii, mitä oikeasti tarvitsee ja alkaa suunnitelmallisesti kehittää omaa vaatekaappia, päätyy ennen pitkää siihen tilanteeseen, että se vaan toimii!

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen kirjoitus. Itsekin kiinnostuin aiheesta vähän ennen KonMari-buumia, kun luin Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaapin. Sen jälkeen on tapahtunut selkeä muutos ostokäyttäytymisessä juurikin eettisten valintojen osalta.

    Mutta vieläkään ei oma vaatekaappi ole valmis eikä varmaan koskaan olekaan, mutta vaatteiden määrä on kahden vuoden aikana vähentynyt huomattavasti ja valinnat ovat olleet eettisempiä ja ekologisempia!

    VastaaPoista