Kohti minimalismia

by - maaliskuuta 04, 2018

Ehkä se oli vääjäämätöntä. Ehkä se oli olemassa koko ajan. Jo yli kaksi vuotta olemme kotona (erityisesti minä) tietoisesti vähentäneet kaikkea omistamaamme. Sitä ennenkin toki jo vuosia, mutta vähemmän säännöllisesti ja tavoitteellisesti (ja kuitenkin samalla kantaen uusia tavaroita kodin ovista sisään). Nyt koko prosessi tuntuu olevan jo melko pitkällä, mutta silti isossa mittakaavassa vasta aivan alussa.


Minimalismissa ei kiehdo tyhjät pöytätasot ja valkoinen sisustuslehtien koti tai äärimmilleen viety askeettisuus. Minimalismissa kiehtoo sen ydinajatus. Kun elämässä on jäljellä vain tarpeellinen, on helpompi olla siihen tyytyväinen ja käyttää aikaansa enemmän niille itselle tärkeisiin asioihin.

Kuvailisin itseäni minimalistin sijasta boheemiksi minimalistiksi. En karsi aivan kaikkea, vain ne asiat, joita en koe tärkeiksi elämisen kannalta ja joita ilman tulee toimeen ongelmitta. Olen kuitenkin huomannut, että mitä vähemmän asioita ja tavaroita elämässä on, sitä antoisampaa arkea se tarjoaa. Ympärillä ovat ne tärkeät ja iloa tuottavat jutut.


Minimalismi ennen kaikkea tuo nykyään helposti mieleemme juuri tuon aiemmin kuvailemani äärimmilleen viedyn askeettisen kodin. Pitäisi kuitenkin ymmärtää, että se on elämäntapana paljon laajempi. Minun minimalistisuuteeni on liittynyt kodin lisäksi esimerkiksi oman vaatekaapin suunnittelua, opiskelun aloittamista, meikittömyyttä, televisiosta luopumista, joidenkin vapaa-ajan juttujen lopettamista ja toisten aloittamista, arjen parempaa hallintaa, vähemmän stressiä ja enemmän hyvää mieltä ja oloa.

Nykypäivänä meistä jokaisen pitäisi olla mieleltään vähän minimalisti. Karkeasti yleistettynä tuntuu, että nykypäivä hukkuu tavaratulvaan ja kiireeseen. Eikä meillä oikeastaan ole enää edes aikaa miettiä, mistä me pidämme. Onni löytyy tästä hetkestä, mutta sitä on vaikea löytää, mikäli tämä hetki on hautautunut kaiken muun alle.

Muistahan muuten osallistua edellisen tekstin arvontaan - ja bongaa kiva alekoodi!

Katso myös

2 kommenttia

  1. Hyviä ajatuksia! Varsinkin tuo "boheemi minimalisti" jotenkin osui ja upposi, koen itsekin olevani sellainen :)

    VastaaPoista
  2. Juurikin näin! Pystyn hyvin samaistumaan ajatuksiisi!

    VastaaPoista