Vegaaniset letut aamiaispöytään

by - maaliskuuta 29, 2018


Sain lokakuisen Tupalanmäen Puodin vierailulla makealupiinijauhoa kotiin testiin. Tuote sinänsä oli ennestään vieras, mutta kuulosti kokeilemisen arvoiselta! Makealupiinijauho on erittäin proteiinipitoista. Se on jauhettu kuorituista lupiinin siemenistä. Makealupiinijauhon kanssa voi korvata esimerkiksi kananmunan leivonnassa. Vegaanista suosivassa ruokavaliossani olen toki oppinut, että kananmuna on usein oikeastaan muutenkin tarpeeton. Esimerkiksi ohukaiset voi hyvin tehdä ilman kananmunaa, vain lisäämällä jauhojen määrää suhteessa nesteeseen.


Meillä on kotona ollut pitkä tauko ohukaisten, lettujen ja lättyjen (miksi niitä oikeasti pitäisi kutsua?) teossa. Kenties ja todennäköisesti tauko oli jonkun epäonnistuneen ja turhautuneen tekokerran aiheutuma. Paistinpannuun kiinni jäävä lettutaikina on ehkä yksi masentavimmista asioista ruoanlaitossa. Mutta viime aikoina olenkin sitten tehnyt lettuja oikein urakalla! (Ja tämä taikina ei tartu muuten pannuun!) Keksin käyttää niihin makealupiinijauhoa, jonka ansiosta letut ovat tavallista proteiinipitoisempia, ja näin siis täydellinen aamiainen esimerkiksi viikonloppuihin!

Oma makealupiinijauhoni on peräisin Tupalanmäen Puodista, mutta olenpa näitä nähnyt ihan isojen kauppojen jauhohyllyilläkin. Lähituotantoakin tämä kaiken lisäksi on, sillä jauho tulee Koivunalhon Luomutilalta Liedon Tarvasjoelta. Hinta on tietenkin normaalia jauhopussia arvokkaampi, mutta puolen kilon pussista riittää kyllä pitkäksi aikaa.

Vegaaniset ohukaiset (kahdelle)

Ainekset:

4 dl kauramaito tai muu kasvimaito (esim. kookosmaito)
2 dl vehnäjauho
0,5 dl makealupiinijauho
0,5 rkl sokeri
0,25 tl suola

Ohje:

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna taikinan seistä hetken aikaa. Kuumenna pannulla margariinia ja paista letut yksi kerrallaan, molemmilta puolilta - margariinia aina välissä lisäten. Paistolämpötila kannattaa pitää maltillisena. Tarjoile lämpiminä esimerkiksi marjojen ja hedelmien kera.Lettujen päälle sopii tietenkin lukematon määrä vaikka ja mitä! Omia suosikkejani ovat hedelmäsoseet, pilkotut hedelmät (banaani, mandariini, viinirypäleet, päärynä, omena...) ja marjat (mustikka, puolukka, vadelma, mansikka...). Jos oikein haluaa herkutella, niin lettujen kaveriksi voi vispata kasvipohjaista "kermavaahtoa" (suositus Alpron vispautuvalle Soya Cousinelle!). Muistutan myös, että jäätelö erityisesti kesällä on lettujen päällä erinomaista.
Valkoisen sokerin haitoista on tietenkin ollut paljon puhetta, ja ne minuakin ovat mietityttäneet jo pitkään. En ole toistaiseksi vielä alkanut korvaamaan sitä muilla vaihtoehdoilla, vaan kiinnittänyt ennemmin huomiota sokerin määrään. Mutta nyt kun eläinperäisistä tuotteista on omassa ruoanlaitossa ja leivonnassa irtauduttu, saattaa sokeri olla toki seuraava huomion kohde.


Muistathan muuten, että nyt on viimeisiä päiviä hyödyntää blogin alekoodi Tupalanmäen Puodin verkkokaupassa. Koodilla hiekka20 saa 31.3.2018 asti 20% alennusta kaikista Frantsilan tuotteista, joihin kuuluvat muun muassa eteeriset öljyt. Joten tutustuhan valikoimaan ja hyödynnä ale.


*Makealupiinijauho saatu Tupalanmäen Puodista.

Katso myös

0 kommenttia