Instax Mini - kesän kivoin kamera

by - kesäkuuta 11, 2018

Instax Mini on pikafilmikamera, joka puhekielessä kulkee usein nimellä polaroid. Pikakamera tai pikafilmikamera tarkoittaa siis kameraa, jossa filmi kehittyy heti kuvanottamisen jälkeen ilman erillisten kemioiden kanssa puuhastelua. Siksi niitä kutsutaankin pikafilmeiksi. Fujifilmin Instax -tuoteperhe on tämän hetken hitti ja erityisesti Instax Mini sen vetonauloja.

Fujifilmin instax-kamerat ihastuttavat

Itse ostin oman Minini vasta aivan hiljattain, vaikka olin kyseistä ostosta harkinnut ja suunnitellut monta vuotta; selaillut verkkokaupoissa hintoja ja kurkannut Tori.fi:n tarjonnan säännöllisin väliajoin. Lopulta sopivan tarjouksen osuessa kohdalle suuntasin paikalliseen liikkeeseen ja valitsin oman värini. Tämä ei kyllä ollut mikään erityinen tai kohtalokas tarina, mutta sellainen pitkään haudutettu ja onnelliseen loppuun johtava. Minun kuvissa näkyvä kamerani on siis Instax Mini 9, ja värinä jäänsininen (ice blue).

"Käsinkosketeltavat muistot."

Suurin syy hankkia pikakamera ainakin omalla kohdallani oli se, että saan kuvat välittömästi omiin kätösiini. Ilman tulostamista tai pimiökehittämistä. Halusin varsinkin muistikirjani sivuille kuvia tekstin sekaan, mutta yhtä lailla kuvat ovat myös ihan vaan kivoja muistoja. Oletko muuten huomannut miten eri tavalla (rauhoittuen ja hartaammin) kuvaa katsoo, jos se on ihan konkreettisesti omissa kätösissä eikä älylaitteen näytöllä?

Filmille

Sehän näiden pikafilmikameroiden kanssa pitää muistaa, että kameran sisään todellakin tarvitaan sitä filmiä. Joten jokainen sulkimen painallus maksaa; asia, jota ei digikameran kanssa tule juuri ajatelleeksi (vaikka niissäkin on toki kuluvia osia ja esimerkiksi sulkimen arvioitu käyttöikä vaihtelee kameran mallista riippuen). Miinuspuolena on siis se, että kuvat ovat kalliimpia. Kääntöpuolena taas aivan erilainen valokuvauskokemus, tarkempi harkinta siitä, mitä kuvaa sekä se konkreettinen valmis kuva.

Fujifilm Instax Mini on siitä mukava, että Fujin filmejä on saatavilla aika monissa paikoissa. Verkkokauppojen ja valokuvaustarvikkeisiin erikoistuneiden liikkeiden lisäksi myös isoissa ruokakaupoissa on usein juuri Fujifilmin pikafilmejä. Suomessa Instax Minin filmejä tällä hetkellä halvimmillaan saa 20 kappaleen paketissa, jonka hinta edullisimmillaan on noin 18 euroa. Ulkomailta tilaava löytää kyllä sitäkin huokeammat hinnat.

Jäänsininen instax mini 9

Reissukuviin tulee aivan omanlaisensa tunnelma pikafilmille kuvattuna.

Instax Mini 9 kokemuksia

Instax Mini on ollut mukava kaveri! Sen käyttäminen on helppoa ja nopeaa. Kamera on kevyt laukussa ja filmikasetin vaihtaminenkin hoituu varsin yksinkertaisesti. Värivaihtoehtoja on runsaasti ja lisävarusteina saa ostettua esimerkiksi Minin oman kameralaukun.

Vaan miten sitten kuvaaminen?

Valotus

Kamera laskee itse valotuksen ja suosittelee sitä, mutta ei siis kuitenkaan automaattisesti muuta valotusta itse. Tämä on iso plussa. Näin kuvaaja pystyy oman arvion mukaan tietyissä rajoissa joko yli- tai alivalottamaan kuvaa kameran arvioidusta. Kameran salama välähtää aina kuvaa ottaessa, joten pimeässäkin saa onnistuneita kuvia aikaan. Jos salama tuntuu liian voimakkaalta, sen voi peittää esimerkiksi nenäliinalla, jolloin salaman valo muuttuu pehmeämmäksi ja menettää myös hieman "tehoaan".

Sommittelu

Instaxissa on etsin, jonka läpi voi katsoa kuvaa ottaessa, mutta kyseessä ei ole täysin sama näkymä, jonka kameran objektiivi näkee. Tämä tarkoittaa sitä, että kuvan sommittelussa kannattaa huomioida ero, joka on etsimen ja objektiivin näkymissä. Kokemuksen kautta sommittelu on helpompaa, kun oppii, mihin haluttu kuvan keskikohta kannattaa etsimessä sijoittaa.

Reissukaveri

Erityisen mukava Mini on ollut reissuilla. Kun matka- ja retkikuvat ottaakin digikameran sijaan vain pikakameralla, tulee niistäkin hyvin erilainen fiilis. Instax Minin kanssa kuvan hallittavuus on ihan toista luokkaa kuin järjestelmäkameran manuaaliasetuksilla, joten niidenkään kanssa hifistelyyn ei uppoudu aikaa. ...ja kuvia ei ole otettu vain sen vuoksi, miltä ne näyttävät. Instaxin kanssa kun on liikkeellä, on tehnyt jo valmiiksi valinnan siitä, että vakava valokuvaustreeni on jätetty kotioven sisäpuolelle.

Valmiita kuvia on kiva hypistellä heti kotiin palattua. Jos kuvat haluaa digimuotoon, voi ne vaikka skannata tietokoneelle.

Fujifilmin instax-filmiä voi ostaa useista eri paikoista, ruokakauppoja myöden.

Instax Mini 8 vai Instax Mini 9?


Kaupoissa on tällä hetkellä myynnissä sekä Mini 8 että 9. Kyseessä ovat tietenkin peräkkäiset mallit. Sinänsä näiden kahden mallin ero toisiinsa on melkoisen pieni. Näkyvin ero on tietenkin tarjolla olevissa värivaihtoehdoissa, mutta pientä eroa on myös muissa ominaisuuksissa.

Instaxiin saa erillisen lähilinssin, jonka avulla juuri esimerkiksi selfieiden ottaminen onnistuu paremmin. Instax Mini 9:ssä tämä kyseinen linssi tulee mukana paketissa, mutta Mini 8:aan se täytyy ostaa erikseen (hinta pyörii Suomessa alle kymmenessä eurossa). Mini 9:ssä on myös objektiivin vieressä pienenpieni peili, jonka kautta kuva on helpompi sommitella, mikäli haluaa niitä selfieitä kuvata. Mini 8:n lähilinssissä  on myös oma pieni peilinsä.

Korostan nyt tavallaan tätä selfie-ominaisuutta, mutta yhtä lailla lähilinssi mahdollistaa paremmin lähikuvauksen. Instaxin kiinteällä linssillä kuvanottoetäisyys on 0,6 metristä eteenpäin, kun taas lähilinssillä kuvanottoetäisyys on 35-50 senttimetriä.

Mitä siis tulee kameroiden välillä valitsemiseen, niin kuluttajan kannalta merkittävimmäksi asiaksi taitaa kuitenkin jäädä kameran väri ja tietenkin hinta. Mini 8 on vanhempi malli, ja siitä syystä monissa paikoissa usein tarjouksella. 

Hyvä kamera häiden vieraskirjakuvia varten.

DIY Instax-kuvakehys

Muovitonta maaliskuuta ei tämän kameran kanssa oikein pysty viettämään, mutta pikkiriikkisen paremman omantunnon voi saada tällä vinkillä!

Filmit tulevat 10 kappaleen muovipaketeissa, josta kamera ne yksitellen nappaa ulos. Kun kaikki kuvat on kuvattu, jää jäljelle tyhjä muovikotelo, josta saa kätevän kuvakehyksen omille Instax-otoksille!

Varsinainen tekeminen on sen verran helppo, että ohjeistan ainoastaan sujauttamaan kuvan varovaisesti kotelon sisään. Muovikotelo pysyy hyvin pystyssä ja henkii mukavasti Instaxin omaa fiilistä. Ja ylimääräiset muovit menevät näin hyötykäyttöön!

Lisää ideoita kuvien kanssa sisustamiseen löytyy esimerkiksi instax.comista.

DIY kuvakehys instax-kuville

Hauska sisustuselementti tyhjästä filmikasetista.

Instax-kuvat voi kehystää vaikka tyhjään filmikasettiin.

Hetkeäkään en tätä oman Instax Mini 9 hankkimista ole katunut. Se ei ole kameroistani se, joka on aina mukana, mutta ehdottomasti se, joka on kaikista hauskin! On rentouttavaa unohtaa valokuvauksessa välillä lähes kaikki se tekninen puoli ja klipsutella vain menemään. Vaikka otsikossa onkin mainittu kesä, toimii Instax hienosti ympäri vuoden.

Katso myös

0 kommenttia